restart kostholdet

Det kan være vanskelig å holde på de gode intensjonene og holde målet i sikte. Prøv vår suksessoppskrift med faste og lavkarbo


 

vitastress - Copy.jpg

Gru-glede: Du vet, når det er siste dagen med ferie eller fritid og vi skal forberede oss på hverdagen igjen. Da har det vært helt nydelig med fri, turer, god mat og avslapping. Men så skal det egentlig bli litt godt med rutiner igjen. Ofte er man også litt matlei. Eller lei av å føle seg som et studd pølseskinn. Har du det på samme måte?

 

Lurer du på hva skal du spise? Og ikke minst: Hvordan skal du klare å holde planen dagen i gjennom?

Ofte er det på kvelden at man plutselig får "vondt i viljen" og bryter alle gode intensjoner. Det er derfor du trenger er en plan. En plan med et kosthold som gjør at viljen spiller på lag med intensjonene hele dagen gjennom. I denne artikkelen får du flere strategier å velge mellom, så kan du tygge på hvilken som passer best for deg.

 

Etter fest er det faste

Du kan si at faste er ketosens mor. Hvis du ikke tilfører kroppen noe næring, så vil du få den mest effektive fettforbrenningen på raskest mulig måte. 

Du kan se på det som at festen er over, regninga skal betales. Når det er fest er det fort å spise mer enn kroppen trenger. Alt det som er overflødig lagres. Først fylles karbohydratene opp som glykogen i musklene, og når det er fullt her, så lagres overskuddet som fett. Dette er kroppens fine overlevelsesmekanisme, som vi dessverre ikke har særlig bruk for i vår del av verden i dag. Vårt problem er at vi ofte spiser for fest hele tiden. Så når det virkelig er fest, da lagrer vi ekstra mye fett på kroppen. Slik er vi designet, og evolusjonen henger ikke med samfunnsutviklingen.

 

Etter fest er det fornuftig og logisk å faste. Du vil bruke opp det ekstra fettet som du samlet opp under festen, ikke sant? Dette kan du gjøre på ulike måter, avhengig av hva som er ditt mål med fasten, og din erfaring med faste fra før. Vi anbefaler periodisk faste. I vår bok "Faste & Lavkarbo - No.1 Kickstart Suksess" får du presentert ulike modeller for hviordan du kan få det til på en måte som passer for deg, uten at det krever for mye. 

 

Kom i gang med faste

Start med å hoppe over ett eller to måltider, flere ganger i uka. så kan du prøve 24 timers faste etter noen uker.  La kroppen venne seg til å gå uten mat. Dagene som du ikke faster, kan du følge den næringsberegnede kostplanen som følger med boka. Her er det enkle oppskrifter som smaker godt. Du kan nyte dem med god samvittighet, fordi du vet at når du følger planen, slipper du å tenke så mye, men du gjør likevel alt riktig for å få maks resultater. Planen vil også hjelpe deg med å forebygge monsteret som ødelegger viljestyrken på kvelden. En årsak til dette er fordi du du får en effektiv fettforbrenning med kostplanen, du får i deg nok fett og næringsstoffer, og mange mister søtsug totalt. Etter få dager har appetitten regulert seg ned og magesekken krymper, uten at du føler at det har kostet deg en kalori. 

 

Ketose fjerner søtsug og interesse for mat

Ketose gjør mer enn å sette kroppen på fettforbrenning. Den påvirker hormonbalansen i kroppen din og påvirker hvordan hjernen reagerer på dopamin over tid. (Dopamin= lykkefølelse, velvære og glede) Interessen for mat forsvinner i stor grad etter en tid i ketose, apetitten regulerer seg ned, og energinivået øker. I vår "Faste & Lavkarbo No 1 Kickstart Suksess" bok får du kunnskapen du trenger om hvordan du skal gjennomføre en keto diett. For mange er dette tilstrekkelig for å oppnå resultater. Men, hvis du vil ha fortgang i resultatene, eller du av en eller annen grunn opplever at resultatene har stagert, så kan du supplere med periodisk faste. 

 

Svært mange kommer i ketose ved å følge de enkle reglene om å spise når du er sulten og kun da (Spis til du er mett) spis grønnsaker som vokser over bakken og ha fett til alle måltider. Kutt ut ris, pasta, brød og sukker.  Hvorvidt dise grepene er nok for akkurat deg, må du prøve deg fram på, da dette er individuelt og det er mange faktorer som spiller inn. Blant annet hvor sunt du levde fra før, hvor vant kroppen din er med å brenne fett som energi, arv og sykdomshistorie. 

 

Det er flere fallgruver man kan gå i når man spiser keto eller lavkarbo. Vi ser at de vanligste feilene er at man spiser for mye, ikke setter måltidet sammen riktig eller at man spiser for mye erstatningsmat. (Hvis du lurer på mer om dette temaet, anbefaler vi deg å lese artikkelen vår "Hvorfor går jeg ikke ned i vekt på lavkarbo")

 

En smart måte å eliminere feil mat på er å bruke vår oppskriftsportal for keto, lavkarbo og paleo oppskrifter. Her kan du se næringsutregning for hele oppskriften, og du kan enkelt sette måltidet riktig sammen slik at det blir en god balanse mellom næringsstoffene. Du kan i tillegg med fordel spise middag til alle måltidene i tre dager. Denne middagen skal bestå av: Kjøtt, smør eller fet saus og salat eller grønnsaker som vokser over bakken. 

 

Tips mot sug

sunn lavkarbo sjokolade, sunn energi sjokolade, sjokolade som stopper søtsug, sjokolade i ketose, lavkarbo snop, lavkarbo sjokolade

Hvordan kan du kan håndtere sug etter salt snacks og søtsaker, Slik at du kan klare å "holde deg" når viljen begynner å svikte ut på kvelden? 

 

La de gode intensjonene overleve med dette trikset: 

Lag opp sjokolade av mørk sjokolade (Minimum 70%, helst mer) og kokosfett. I et blandingsforhold 50/50. Du kan søte med ett par steviadråper i tillegg hvis du vil ha den litt søtere.

 

Vil du ha en målrettet helsereise, uten omveier som kan drepe motivasjonen?