vitajul

Få en VitaJul med oss: Vi gir deg sunn julekos som du kan spise med den beste samvittigheten. Blodsukkeret påvirkes minimalt. Alt er uten sukker, uten frukt, uten mel og gluten.


 

vita univers julekos, lavkarbo jul, lavkarbo julesnop, sunnere jul, sjokolade uten sukker, pepperkakekrydder

 

I heftet vårt "VitaJul" får du: Tips & råd til en sukker og melfri julebakst, oppskrift på "Sticky Fudge: Seig Peanøttfudge", Hotte Harissatrøfler, Brasiliansk drøm, vaniljetopper, pepperkakekuler og hjemmelagd pepperkakekrydder:

 

Innhold

I all ydmykhet....

Tips og råd for den beste baksten uten sukker og mel

Et viktig kostholdstips på veien

Oppskrifter

Sticky fudge: Seig paleo peanøttfudge

Hotte harissatrøfler

Brasiliansk drøm

Fluffy Vaniljetopper

Pepperkakekuler

Pepperkakekrydder

 

I all ydmykhet må jeg bare si det: Jeg er god på søtsaker 

Litt for god, kan man nesten si. Jeg elsker sjokolade, og hvis jeg ikke kunne ha lagd sunnere sjokolade som ga meg et stabilt, lavt blodsukker og som jobbet MED kroppen i stedet for MOT den (ved å gi meg de gode næringsstoffene fra rå kakao og at jeg ble ikke trigget til overspising) så hadde jeg nok aldri endt opp med å gå ned 30 kilo og få en sunn livsstil. 

 

før etter 2016 lavkarbo, før etter ketose, lavkarbo og faste, steinalderkosthold paleo

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker blandingen av søtt og salt sammen. For en 30 års tid siden var det beste jeg visste en lørdagskveld å lage meg en "sanwich" av to flak salt potetgull med en kvart rute melkesjokolade i midten. Det ble en del av disse sanwichene utover kvelden...

 

Få oppskrift på den beste lavkarbo riskremen og andre lure tips her

 

riskrem lavkarbo, lavkarbo jul, vitajul, sukkerfri jul, sunnere riskrem, lchf riskrem.jpg (1)

 

 

 

Tips og råd for den beste baksten uten sukker og mel

Hemmeligheten ligger i detaljene

Med det så mener jeg at det er lett å gå i mange feller når du skal begynne med å lage lavkarbosnop. Det er lett å tenke at hvis jeg erstatter sukkeret med stevia så blir det en sunn og god marengsbunn. Hvis det er noen trøst så er det mange som har gått i denne fella. Stevia regnes jo ofte som det sunneste alternativet til sukker, så da prøver vi det først. Dessverre blir det ingen marengsbunn å skryte av. Det som vil gi deg en god marengsbunn er:

Eggehviter, fibersirup, sukrinmelis, Steviadråper, salt, maizena og hvitvinseddik. (For spesifikk oppskrift, søk gjerne opp "vita univers PALEO PAVOLVA") Jada, vi vet at maizena ikke egentlig er en del av et lavkarbokosthold. Men det er ikke kake til hverdags heller, så om du bruker 1 teskje i en hel kake, vel, da er det ikke maizenaen du skal ergre deg over, hvis du spiser hele kaka :D 

 

En viktig detalj er altså å velge dine søtningsmidler med omhu. Det beste resultatet får du ved å blande ulike naturlige søtningsmidler, fordi det er fordeler og ulemper med dem alle. Sukrin melis gir for eksempel en isende ettersmak, men i iskrem så gjør jo dette ingenting. Stevia forsterker søtsmaken i andre ingredienser og er super å bruke som dette. Dessuten påvirker de ulike søtningsstoffene blodsukkeret ditt ulikt. I vår univers finner du en enkel og fin guide over søtningsmidlene vi liker best.

 Søte muligheter, en guide til søtningsmidler. livsstilsendring, ned i vekt, stabilt blodsukker, lavkarbo, hva er ketose.png

Hvorfor spiser jeg ikke Grethe Roedes kokosboller /lavkarbo skumboller

Poenget med lavkarbosnop er et stabilt, lavt blodsukker. Dette får du ved fravær av sukker samtidig som du legger til sunt fett, eventuelt også protein/fiber. Du skal ikke trigges til overspising. Og du bør ikke få i deg for mye søtningsmidler, da er det lett å få mye luft i magen eller også vondt i magen. 

Lavkarbo kokosboller inneholder kun søtning og gelatin. Gelatin er protein, og er av det gode. Likevel er mengden med søtning stor, og jeg klarer ikke å stoppe å spise. Dette er min viktigste indikator på hvorvidt mat og søtsaker er bra for meg eller ikke. Hvis jeg har problemer med å begrense meg, så er dette ikke mat for meg. Noen kakemikser har også samme effekten. Så for meg er det fettrikt og forsiktig søtning som gjør meg lykkelig og tilfreds med små mengder. Hvordan reagerer du? 

 cakepops uten sukker, lavkarbo snop, kaker uten mel og sukker, sunnere kaker, lavkarbo jul

 Cakepops som ungene elsker, og punsjboller til mor: Dette er bare 2 av nesten 50 oppskrifter i Den Søte Koseboka

 

Hvorfor bruker jeg 70% sjokolade og ikke sukkerfri sjokolade?

Som sagt, så elsker jeg sjokolade. Og jeg vil heller ha litt ren og ekte sjokolade som smaker nydelig, enn en sjokolade som inneholder mye søtning som gjør at jeg lett tillater meg for mye.  Jeg bruker sjokolade som et krydder. Jeg synes det gir best smak, og jeg slipper å bruke mer søtning enn magen min liker. Kanskje skal baksten min også nytes av barn, og de tåler som regel enda mindre søtstoff enn voksne. Jeg bruker som regel ikke sterkere enn 70% sjokolade når jeg baker, fordi jeg da ender opp med å spise hele porsjonen selv. Ja, den er sunnere med 86% sjokolade, men hvis jeg spiser ALT fordi ingen andre liker den (for sterk og for bitter) vel, da er det bedre å lage noe som er skapt for å deles. 

 

ganache, lavkarbo jul, snop uten sukker, sjokolade krem lavkarbo, sunnere kaker, lavkarbo kaker, sunnere sjokolade

 

En annen viktig detalj når du baker sukkerfritt og uten mel, ligger i valg av "mel"

I svært mange oppskrifter brukes det mandelmel. Kanskje har du kjøpt fettredusert mandelmel? Ikke tro at du kan erstatte den ene med den andre, uten at dette vil påvirke resultatet ditt. Følg oppskriften. Mange vil også gjerne heller bruke kokosmel enn mandelmel. Dette er helt forståelig, da det fort blir for mye nøtter i et lavkarbo kosthold, og kokos er uten antibeitestoffer og sunnere. Ved å bløtlegge nøttene vil du få sunnere nøtter, men det er jo ikke alltid man har tid til dette. (Se for eksempel vår oppskrift på den aller sunneste marsipanen.) Du kan ikke erstatte mandelmel med kokosmel i lik mengde og få et likt resultat. Kokosmel binder nesten dobbelt så mye væske som mandelmel, så hvis du skal bruke kokosmel i stedet for mandelmel, må du ca halvere mengden med kokosmel. 

 

appelsinolje, krydder til sjokolade, sunn sjokolade, sjokolade med appelsin

Prikken over i' en ligger i de deilige smaksforsterkerne

Visste du at ett par dråper økologisk appelsinolje tar marsipanen din til et helt nytt nivå? En liten dråpe chiliolje eller to i sjokoladen gjør den varm og magisk, og ingen forstår hva det "lille ekstra" er? Og du- Selv om du kan erstatte en fin og saftig vaniljestang med vaniljepulver, så må du ikke tro at vaniljepulveret vil gi deg en identisk smak. En mascarpone krem hvor vaniljestangen har blitt kokt sammen med litt fløte før den blandes i kremen, vil gi deg en helt annen smak enn en mascarponekrem med vaniljepulver i. 

 

 Et viktig kostholdstips på veien..

Ikke start jula før det er jul

Selv om lavkarbokos er sunnere enn vanlig kos, så bør det fortsatt være kos. Så langt du kan unngå det, ikke bruk det som hverdagssnop. For hva skal du bruke da, når du "virkelig skal feire"? Det er helt ok å ikke spise strikt lavkarbo jula gjennom. Og det er helt ok å gjøre det også. Det er opp til deg. Men min dyrekjøpte erfaring har gjennom mange år lært meg at jo kortere tidsrom jeg gir meg selv "lavkarbo fri", jo raskere kommer jeg tilbake i normalt system og størrelse. Jeg synes det er hyggelig å fortsatt kunne passe julekjolen til nyttårsfesten. Og jeg har dessverre ikke alltid vært såpass heldig..

 Så mitt tips til deg er å lage en plan. Sett en bestemt dato, til og fra- Og fra når du skal spise hva. Hos meg er det slik at jo tidligere søtsakene er klare til spising, jo tidligere forsvinner de. Jeg begynner derfor sjeldent å bake før rundt en ukes tid før jul.

Uansett så skal du kose deg masse i jula, og vi håper den blir fredelig, med mye hjemmebakst som har vært kos å lage sammen med de små, og lite jag. 

 julekos lavkarbo lavkarbo kaker, lavkarbo jul, sunnere julesnop, snop uten sukker, julekos uten sukker, julekaker uten sukker, lavkarbo konfekt, sukkerfri sjokolade og konfekt.jpg

Du kan kjøpe Den Søte Koseboka og få våre hefter med søte saker (Alt i enkle PDF filer med klikkbar innholdsfortegnelse)fra Vita Univers i bunnen av siden

Her finner du oppskrifter som vil bli de mest populære på julebrunsjen:

Prøv ribberester med Asian Glace

ribbe.jpg

 

 

 

Oppskrifter

Noen av oppskriftene finner du i vår bestselger "Den Søte Koseboka"  I Den Søte Koseboka får du 46 oppskrifter på kaker, søtsaker og konfekt- Alt uten sukker, gluten og mel. Perfekt til en sunnere jul som holder blodsukkeret stabilt, og som ikke utelukker kos.

 

 

peanøttfudge, lavkarbo snop, julesnop uten sukker, lavkarbo kaker, karamell uten sukker, jule kos for diabetikere.png

Sticky fudge: Seig peanøttfudge

 

Til denne oppskriften trenger du:

 • 50 gram meierismør 
 • 3 ss fibersirup blank
 • 3 dråper stevia med karamell
 • 20 gram Tagatesse
 • Litt salt
 • Ca 40-50 gram peanøttmel
 • Kna inn til slutt: 
 • ca 100 gram peanøtter med salt

 

Slik gjør du:

Ta fibersirup blank og smør i ei gryte. Kok opp. Tilsett så Tagatesse og rør godt. La blandingen koke til den er tykk, boblete og fluffy.

Bland litt salt i peanøttmelet. 

Sett på din foodprosessor og hell i karamellen. Så tilsetter du peanøttmelet litt etter litt. Når blandingen er tykk og seig stopper du den. 

Hell massen over i en bolle og kna inn peanøtter. Massen er skikkelig "fudgy" og ganske fettete, så du må "jobbe inn" peanøttene. Form så massen som en stang, og kutt den opp i passelige porsjons størrelser. 

 

PS: Det er viktig at du følger oppskriften til punkt og prikke- Hvis ikke vil du ikke få den til å henge sammen! Også en liten ting til...Du legger kanskje merke til chiafrøene i deigen? Jeg har tatt dem ut av oppskriften, da jeg fant ut at de var helt unødvendige. 

Hvis du vil, kan du avkjøle bitene og vende dem raskt i mørk, smeltet (ikke for varm) sjokolade, da får du en skikkelig snickers opplevelse. Men vi likte dem godt uten.

seig peanøttfudge 1.jpg (1)

 

Hotte harissatrøfler

ganache 2.jpg 

Hvilke trøfler er best? Kuler eller topper?  Det er helt UMULIG å svare på, så du må nok lage begge! Her lager du nemlig en krem- Og får 2 resultater.

Du kan velge å lage kuler som du ruller i kakao eller hakkede nøtter. F. eks hakkede pecans med et lite dryss havsalt er snadder.

Eller hvis du allerede har sjokoladeboller på lavkarbokosemenyen, så kan du lage kremen som en sjokoladetopp. Da vil disse skille seg litt mer ut. Jeg tror, når jeg tenker veldig hardt- At metode nr 2 er min favoritt. Denne synes jeg er best når du dypper den i mørk sjokolade etterpå.  

 

Denne nydelige konfekten står helt perfekt på sine egne bein. Men i denne oppskriften er den lagd med en liten tvist. Jeg har smaksatt den med  pittelitt Harissa. Harissa er en knallsterk chiliblanding med en nydelig aromatisk smak. Bruk den med stor forsiktighet. Jeg tar bare litt på tuppen av en teskje. Smak deg fram. (Du kan også lage din egen Harissa chilikrydderblanding. Søk på nettet: «harissa lchf bloggen»

Harissa-1.jpg Vita Univers

Du trenger: 

 • 100 gram sjokolade, kuttet i små biter (Minst 70 %)
 • 90 gram fløte
 • 1 knivsådd salt
 • 10 gram smør i terninger

 

(Du kan tilsette litt søtning hvis du vil, men jeg synes ikke det er nødvendig. )

 

Til coating:

For eksempel mørk sjokolade (minimum 70%), lys sukkerfri sjokolade eller hakkede nøtter. 

 

Tips! Du bruker mye mindre coating hvis du dypper iskald eller frossen konfekt. Men hvis du har 150-200 gram i hus så burde dette rekke rikelig. 

 

 

Lag Harissa sjokoladekrem:

Kutt sjokoladen i biter, ha i saltet.

Varm fløten til kokepunktet. Hell den over sjokoladen.

La fløten ligge over sjokoladen i et til to minutter. Rør ut sjokoladen etter to minutter. 

Når fløten er blandet med sjokoladen, blander du inn litt Harissa. Så  pisker du inn smørterningene.

 

Hell sjokoladeblandingen over i en liten bolle. Sett den i kjøleskapet i en time.

 

 harissakuler sukkerfri sjokolade, lavkarbo jul, sunnere sjokolade, kraftig sjokolade, sjokolade med chili, sjokoladetrøfler med chili

Lag Harissakuler: 

Rull sjokoladen til små kuler. Du må jobbe raskt slik at den ikke smelter i hendene dine.

Rull sjokoladen i kakaopulver, eller det du ønsker.

Tips! Hvis du vil bruke denne kremen til kakeglasur så  smører du den på kaken når den er litt avkjølt, men ikke stivnet til. 

 

 

Lag Harissatopper:

Hell kremen over i en miksmaster eller hell kremen over i en bolle og pisk den opp med stavmikser. Når kremen er luftig og fluffy er den ferdig. Bruk sprøytepose eller sett små topper på et bakepapir med en skje. Sett toppene i kjøleskap eller frys til de er stive. Så kan du dyppe dem i smeltet sjokolade. 

harissa sjokoladekrem, sunnere sjokolade, sjokolade uten sukker, sjokolade med chili, lavkarbo jul

 

Tips! Denne kremen er også lekker som kakefyll.  Lag en saftig nøttebunn eller sjokoladekakebunn og ta på krem. Vips, så har du ferdig kake som alle elsker:

Ta på kremen, sett kaken kaldt, og pynt den med mørk revet sjokolade (Du kan f.eks bruke ostehøvel) eller smelt mørk sjokolade som du rister over med en gaffel, når sjokoladen ikke er så varm. 

 

Brasiliansk drøm

 brasiliansk paranøttkonfekt, lavkarbo konfekt, lavkarbo sjolade snop, lavkarbo jul

Du trenger:

 • 120 g usaltet, mykt smør
 • 100g seterrømme
 • 100g 70 % sjokolade
 • ca 2 ss søtningsmiddel som F. Eks Tagatesse, Sukrin Gold etc
 • ü75 g paranøttmel
 • 85g finrevet paranøtter

 

Coating:

 • 100g finrevet paranøtter
 • 1 ss smør
 • Søtningsmiddel. Smak deg fram (ca 1 ss).

Slik gjør du:


Smøret var halvsmeltet. Lag mel ved å kjøre nøtter i kjøkkenmaskin. Hvis du kjører det for lenge så får du paranøttsmør. Bland alt, paranøttene til slutt. Jeg synes konsistensen ble fin ved å ha halvparten av nøttene helt finmalte og den andre halvparten finrevet. Litt tyggemotstand, men ikke for mye.
Sett blandingen ca 1 time i kjøleskapet, eller til blandingen fester seg. Bruk en skje til å få løs masse, rull til kuler og rull i nøtter.

Lag coating:

Stek ingrediensene lett i pannen for å få fram den gode nøttesmaken. Hvis du bruker Tagatesse vil du kunne karamellisere det.

Oppbevares i frysen.

 

 

Fluffy Vaniljetopper

 

vaniljetopp uten sukker, lavkarbo konfekt, sjokolade uten sukker, lavkarbo jul

Du trenger:

 • 500 gram mascarponeost
 • 1 ss Sukrin melis
 • 2 ss Tagatesse
 • 1 Vaniljestang
 • 1 dl kremfløte
 • 3 ss chiafrø (Kan utelates)

 

Til coating:

150-200 gram mørk sjokolade (minst 70%)

Du kan ev. spe sjokoladen ut med 1-2 ts cocosaolje.

 

Slik gjør du:

Press vaniljestanga flat, med håndtaket på en kniv. Del så stangen på midten og åpne den opp forsiktig. Skrap så ut alle frøene.

Ta kremfløten i en gryte. Bland inn vaniljestang, vaniljefrø og Tagatesse. Kok opp blandingen og la den putre i ca 5 minutter. Avkjøl.

Pisk osten luftig og bland inn chiafrø. Pisk godt, slik at chiafrøene ikke klumper seg. Chiafrøene kan droppes i oppskriften hvis ikke du ønsker den ekstra teksturen.

Bland vaniljesausen i kremosten og pisk til du får en luftig og fin krem.

Fyll kremen i en sprøytepose og lag fine topper på et bakepair.

Sett bombene i frysen og la de bli frosne før du dypper dem i smeltet, svak lunket sjokolade.

 

Pepperkakekuler

 pepperkakekuler lavkarbo jul, lavkarbo julekaker, lavkarbo pepperkaker lavkarbo, sukkerfri kos, sunnere julekos

Du trenger:

 • 200 g mandelmel (Ikke fettredusert)
 • 1 dl ( ca 50 g) valnøtter
 • 150 g Sukrin Melis
 • 50 gram fibersirup blank

 

Krydder:

 • 1 ss kanel
 • 1 ts nellik
 • 0,5 ts malt Ingefær
 • 0,5 ts kardemomme

Coating:

Coating er egentlig ikke nødvendig, men for variasjon er det godt å rulle kulene i en blanding av pepperkakekrydder og mandelmel.

 

Slik gjør du

Kjør valnøtter i foodprocessor til det er blitt til et fint nøttesmør. Mal mandlene for seg selv, eller bruk ferdig kjøpt mandelmel. (Men pass på at melet ikke er fettredusert) Bland nøttene sammen og tilsett krydder og Sukrin Melis. Tilsett fibersirup til slutt. Når alt er godt blandet er deigen ferdig og du kan trille kuler eller lage figurer.

 

Tips! Hvis du bruker hele mandler bør du skolde dem først eller bløtlegge dem for så å tørke dem. Det fjerner bittersmak.

 

gb.jpg

 Pepperkakekrydder

 

Du trenger:

 • 2 ss kanel, malt
 • 2 ss malt ingefær
 • 1 ss nellik, malt
 • 1 ss kardemomme, malt
 • 1/4 ss malt stjerneanis
 • Litt sort pepper og litt vaniljepulver

 

Bland sammen og oppbevar på krukke, tørt og mørkt.

❤️

Vi ønsker deg en strålende fin og rolig jul, uten matstress og sukkerjag. Vi håper at du liker våre tips og oppskrifter og finner dem hjelpsomme. Men det er slett ikke bare søtsaker vi er gode på. Vi er nemlig mest opptatt av rask og velsmakende hverdagsmat!