Marsipan- Den Sunneste

Marsipan- Den Sunneste

Ingredienser

  • 4.5 dl Mandler
  • 2 stk Eggehviter
  • 3 stk Aprikoser
  • 1 ts Tragant
  • Søtning

Slik gjør du

Til denne oppskriften er det passelig med en blanding av 8 ss Tagatesse/finesse og Sukrin melis som søtning, men smak deg fram. Bland gjerne Tagatesse og sukrin sirup. 

 

For at marsipanen skal bli så sunn som mulig må du først bløtlegge mandlene: 

Fyll en bolle med ferskt, kaldt vann, legg i ønsket mengde nøtter, dekk med plastikk. 

Skyll så nøttene i ferskt vann, og tørk dem på svak varme i stekeovn ( ca 50 grader) til de er helt tørre. Slipp ut damp av stekeovnen med jevne mellomrom. Når mandlene er helt tørre så kan du bruke dem på vanlig måte.

 

Kjør aprikos og søtstoff i en foodprocessor til det er fint oppdelt. Tilsett mandler og kjør til massen er helt finmalt. Tilsett så eggehvite litt etter litt, til den får ønsket konsistens. 

Form marsipanen til en ball og trykk ut figurer. Jeg synes det er praktisk å bruke konfektformer i silikon.

 

Tips! Hvis du vil dyppe marsipanen i sjokolade, er det enkleste å fryse marsipanen i silikonformene. Smelt sjokoladen skånsomt, gjerne i vannbad. (Marsipanfigurene må ikke være dypfrosne før du dypper dem) Dypp, og oppbevar gjerne i frys. Figurene tiner raskt og holder seg ferske. 

 

Forslag til sjokoladetrekk:

200 g. mørk sjokolade (minst 70%)eller  2 ss rå kakaomasse, 2 ss kakaosmør og en dæsj kaldpresset rapsolje. 

 

Forslag til smaksvariasjoner:

Det er nydelig med et par dråper eterisk olje fra appelsin eller mandel i marsipanen. Det er også godt med Hasselnøtt stevia. 

 

Tips! Du kan steke marsipanen i ovnen. Ca 10 minutter på 180 grader. Da får du gode kransekakestenger. 

 

 



Visste du at?

.... Det er alltid lurt å bløtlegge nøtter og frø: 

I korn, frø og nøtter (Samt en del andre planter) så er det et kjemikalie som heter antibeitestoffer. Antibeitestoffer har som funksjon å gi oss beskjed om at de ikke skal spises. Det er som små dråper gift. Grunnen til at ikke de skal spises, er fordi de er frøsesong og skal formeres. De vil ikke bli spist, rett og slett. Det er en forsvarsmekanisme.

 

Mandler og hasselnøtter inneholder masse antibeitestoffer. Det som skjer når du bløtlegger, er at vekstene tror at det er spiretid, de skal begynne å gro og de slipper antibeitestoffene. Hvis du bruker mye nøtter og frø bør du bløtlegge disse for så å lage ditt eget mel. 

 

Mange som har intoleranser, lekk tarm og en sensitiv mage bør alltid bløtlegge. 

 




Næringsinformasjon

Pr. oppskrift
Kalorier 1637,4 kcal
Proteiner 65,7 proteiner
Fett 132,9 gram
Karbohydrater 26,8 gram
Pr. porsjon
Kalorier 81,87 kcal
Proteiner 3,28 proteiner
Fett 6,64 gram
Karbohydrater 1,34 gram