Kombucha

Kombucha

Ingredienser

  • 1 stk scoby
  • litt kombucha fra tidligere batch, eller væsken scobyen lå i
  • 2 stk økologisk svart te eller Roiibos te
  • 2 liter vann
  • .
  • Til etterfermentering:
  • En neve Bær, Sitron eller Ingefær

Tid

min


annonse

Vi hjelper deg!

Gjør oppskriftssøk: https://portal.vitamhelse.no/oppskrifterAvocado on WhatsApp 2.19.352

Kom i gang: Vi hjelper deg gjerne med kostholdsveiledning, e- kurs og kostplaner. Se vår butikk

Slik gjør du

Scoby- Det vil si en startkultur, hvor får du tak i det?

Du kan spør deg fram i en rekke tradisjonsmatgrupper på facebook, eller spør noen du kjenner som er interessert i fermentering, de har muligens en ekstra?

 

Ha 2 poser med svart økologisk te i en stor glassbolle eller et norgesglass. Ha i 5 store spiseskjeer med økologisk rårørsukker. Dette er mat til bakteriene og nødvendig for at prosessen skal fungere. (Jo lengre du lar kombuchaen fermentere, jo mindre sukker vil den derfor inneholde)

 

Hell deretter 2 liter kokende vann i, og la det stå helt til teen er lunken. Alternativt kan du bruke halvparten av mengden kokende vann for å lage teen og deretter tilsette iskaldt vann slik at blandingen blir raskere lunken.

 

Hvis det er første gangen du lager kombucha, så bruker du væsken som scobyen lå i, og blander med teen. Hvis du har lagd det tidligere, så bruker du rester av den gamle batchen og blander i den nye teen.

 

Legg scobyen over i glasset, slik at den legger seg på toppen. Dekk glasset med et kaffefilter eller et koppehåndle, slik at du beskytter mot støv og rusk. Sett kobuchaen til fermentering på et romtemperert sted. 

 

La blandingen stå på kjøkkenbenken eller i et skap i en ukes tid (eller lenger hvis du vil ha bort så mye av sukkeret som mulig). Den bør  helst stå mørkt og uforstyrret. Den blir syrligere (med et lavere sukkerinnhold)  jo lenger du lar den stå. Temperaturen der den står vil også påvirke hvor raskt det går. 

 

I løpet av sju til ti dager vil det vokse fram en ny kombuchababy på toppen av teen. Det starter som et grumsete, tynt lag, og kan se ut som mugg, men det er det altså ikke. Det varierer hvor tykk babyen blir. Når du synes den er passe syrlig, siler du den gjennom et dørslag og heller væsken over i en ren flaske.

 

Du trenger ikke vaske scobyen selv om det henger noen tråder på den. Nå har det sannsynligvis dannet seg en ny scoby, eller en kombucha «baby». Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og enten lage 2 porsjoner neste gang eller gi den bort gi den bort. Husk å holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch.

 

Etterfermentering:

Du kan drikke kombuchaen nå, men du kan også etterfermentere den for å få en spenstigere variant:

 

La flaskene stå på kjøkkenbenken 1-3 dager Da vil det danne seg naturlig kullsyre. For å få en spennende smak kan du tilsette litt ingefær, sitron eller bær ( for eksempel bringebær)  

 

kombucha 2.jpg

 

 

Næringsinformasjon

Pr. oppskrift