Kimchi

Kimchi

Ingredienser

  • 1.5 stk kinakål
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 stk chili uten frø
  • 1 stk bunt med vårløk
  • 4 stk cm Ingefær
  • 2 ss tamari
  • 1 stk eple
  • 1 ts salt
  • 1 ss ekstra salt eller 1 dl molkosan

Tid

min


Antall porsjoner

10


Slik gjør du

Du kan lage kimchi av kinakål, reddik, vårløk eller gulrot, eller en god kombinasjon av en eller flere. 

 

Du kan lage Kimchi på samme måte som du lager fermentert kål/ Sauerkraut hvis du vil. Da kutter du opp alle grønnsakene og knar dem sammen, før du legger dem over i et rent glass. Press ned grønnsakene slik at de dekkes av væsken. La det være et par cm igjen til toppen av glasset. 

 

Pass på at alle grønnsakene er dekket med vann, så legg gjerne en pose med vann i på toppen, for å presse grønnsakene ned, og vannet opp. 

 

Hvis du vil prøve en alternativ metode, kan du lage krydderpasta, og følge fremgangsmåten til bloggen "Green Bonanza":

 

Start med å forberede kinakålen. Del den i to fra roten og opp, og del halvdelen i to igjen, slik at du har fire båter kinakål. Kutt disse på tvers i biter på ca 2-3 cm. Finn frem en stor bakebolle, og fyll den med 1,5 liter lunkent vann, og rør ut 1 dl grovt havsalt i vannet. Ha deretter kålen over i vannet og bland godt. Legg en tallerken  eller noe annet som passer over kålen, og sett noe tungt som kan fungere som vekt over kålen. Målet er at all kålen skal være under vann hele tiden. La det stå i 2 timer.

 

Etter to timer lager du krydderblandingen din. Jeg bruker en blenderboks, det blir en fin paste. Ha løk, eple, ingefær og hvitløk over i blenderen, og kjør det til en fin paste. Ha deretter i chillipulveret, og kjør blenderen til det er godt blandet.

 

Ta vare på 2 dl av vannet fra kålen, og hell av resten – sørg for at det ikke er igjen mye vann i kålen. Ha den tilbake i bollen sammen med snittet vårløk, og bland inn krydderblandingen. Bruk gjerne hendene (med hansker, evt) eller et par sleiver, og masser krydderblandingen inn i kålen.

 

Fyll  kimchien på et ren og tørt glass.  Press kimchien ned i krukka, og dytt det hele tiden nedover slik at det ikke er noen luftbobler mellom kålbitene. Hvis det er igjen noe væske med krydderblanding i bollen, ha det over i krukka, og hell over de 2 dl med saltvann du holdt igjen fra skyllingen, slik at all kålen dekkes av væske. La det være igjen et par cm på toppen.

 

La krukka med kimchi stå på i et lunt skap med jevn temperatur. Etter ett døgn åpner du krukka og blander godt sammen, før du lukker den igjen. Smakene vil utvikle seg jo lenger den står på benken, så smak på den hvert døgn, pakke sammen og lukke den igjen, frem til du er fornøyd med smaken, ca 3 døgn, til den er passe syrlig. 

 

 Bruk ei klype eller gaffel til å plukke ut kimchi med, ikke bruk hender eller bestikk du også spiser med. (Dette gjelder alt av fermentert mat)

 

 

Visste du at?

....For å få en ekte koreansk kimchi trenger du et chilipulver som heter gochugaru. Det kan være litt vanskelig å få tak i, du må oppsøke et asiatisk matmarked eller bestille fra nett. 

 

Koreansk chillipulver har en helt spesiell chillismak samtidig som den er ganske mild. Det er ofte vanskelig å få kjøpt i små porsjoner, jeg måtte kjøpe en stor pose på A-marked i Oslo, den står det bare red pepper powder på. Det har en ganske annerledes farge, struktur og lukt enn mye annet chillipulver. Det går også an å kjøpe ferdig kimchi-miks, men disse er det ofte fiskesaus i, så om du ikke spiser det, les innholdsfortegnelsen.


Næringsinformasjon

Pr. oppskrift
Kalorier 273,0 kcal
Proteiner 16,6 proteiner
Fett 2,2 gram
Karbohydrater 44,4 gram
Pr. porsjon
Kalorier 273 kcal
Proteiner 16.6 proteiner
Fett 2.2 gram
Karbohydrater 44.4 gram