Ketchup, hjemmelagd og fermentert

Ketchup, hjemmelagd og fermentert

Ingredienser

  • 2 kg tomater
  • 1 stk finhakket løk
  • 1 ss kaldpresset olje
  • 3 stk hvitløksfedd
  • 1.5 ss hel sort pepper
  • 0.5 ss paprikapulver
  • 2 stk hakkede chili (Med eller uten frø bestemmer du selv)
  • 0.5 ss ferskrevet Ingefær
  • 1 ts allehånde
  • 3 ss sukrinmelis eller yakonsirup
  • 1 servering = 25 gram

Tid

40 min


Antall porsjoner

40


annonse

Vi hjelper deg!

Gjør oppskriftssøk: https://portal.vitamhelse.no/oppskrifterAvocado on WhatsApp 2.19.352

Kom i gang:Vi hjelper deg gjerne med kostholdsveiledning, e- kurs og kostplaner. Se vår butikk

Slik gjør du

Varm oljen i en stor stekepanne eller gryte. Grovhakk løken og surr i olje til den er myk, men ikke brun. Tilsett knust hvitløk og bland godt.

 

Ha i eddiken og la det trekke litt. Hakk tomatene i små biter og bland sammen i gryta med krydderet. Kok over lav varme i ca 40 minutter, rør ofte!

 

Bruk en stavmikser til å jevne tomatene og knuse pepperkornene. Hvis ikke ketchupen er fyldig no, la den koke inn ytterligere, på svak/ medium varme. 

Når ketchupen er noe avkjølt tilsetter du ønsket søtningsmiddel etter smak. Hell så ketchupen over i et lufttett glass.

 

Oppbevare det kaldt og er holdbar i ca to uker.

 

Lag fermentert Ketchup: 

Melkesyregjæring (fermentering) av ketchupen vil gi den en syrligere smak og du vil få sunne bakterier i deg som vil styrke immunforsvaret og tarmhelsen din:

 

Rør inn 1 ts salt og  1 dl myse, avsilt fra yoghurt, kefir eller annen syrnet melk: Jeg bruker Økologisk Kefir fra Røros Meieriet. Ved å la denne stå på benken i ett par dager, vill den bli surere, med enda flere sunne bakterier i, i tillegg til at du enkelt kan sile av mysen ved å sile kefiren gjennom et klede som du legger i en sil. Du sitter da igjen med ren myse og en myk, sur ferskost som du kan spise med skje. Se bilde:

 

myse og kefirost.jpg

(Hvis du ikke har myse kan du bruke 1/4 kopp med Molkosan)

 

La ketchupen stå til fermentering på benken i 2-4 dager. Smak gjerne på den etter et par dager. Når den er passe syrna oppbevarer du den i kjøleskapet.

 

Tips! Ketchupen smaker nydelig under kjøttdeigen til Aubergine Crush

 

 

 

 

Visste du at?

Hvis du ikke har tomater, kan du bruke 3 glass med økologisk tomatpure i stedet. Hvis du ikke liker sukrin smaken kan du bruke Sukrin Gold i stedet. Men da bør du tilsette Sukrin Gold mens ketchupen fortsatt koker, slik at den løser seg opp skikkelig. 

 

Hvis du ikke er redd for litt karbohydrater, kan du bruke Lønnesirup som du rører inn når ketuchupen begynner å bli avkjølt i stedet for annen søtning.

 


Næringsinformasjon

Pr. oppskrift
Kalorier 856,2 kcal
Proteiner 26,3 proteiner
Fett 31,5 gram
Karbohydrater 99,1 gram
Pr. porsjon
Kalorier 21,41 kcal
Proteiner 0,66 proteiner
Fett 0,79 gram
Karbohydrater 2,48 gram