Fermentert surkål

Fermentert surkål

Ingredienser

  • 1 stk medium stort økologisk hodekål eller rødkål
  • 1 ss uraffinert salt
  • vann

Tid

min


Antall porsjoner

10


Slik gjør du

Grovrasp grønnsakene i stedet for å finkutte med kniv. Da slipper de vannet lettere. Kan med fordel  bruke en foodprocessor med raspefunksjon (raskt og lik størrelse fører til jevnere fermentering).

Så har du kålen over i en stor plastikk bolle og drysser over salt, som du blander jevnt inn i kålen. Saltet hjelper kålet med å slippe vann. La det stå å hvile i ca 15 minutter, før du fortsetter. Du kan begynne å kna med en gang, men å la saltet virke litt først, gjør prosessen raskere og enklere.

 

Etter hviletiden, knar du kålet kraftig med hendene, til den er myk og det ligger en god del væske i bunnen av bollen.

 

Deretter stapper du kålet over i et stort norgesglass eller lignende, og tettpakker kålet så godt du kan. Til slutt heller du over væsken fra bollen slik at all kålet er dekket.

 

Vær nøye med at det ikke ligger kål opp etter kantene, som ikke er dekket av vann. Det er også viktig at glassene og utstyret du bruker er helt rent. Hvis ikke vannet fra kålet er nok til å dekke kålet i glasset med, bruker du vann fra springen. Pass på at du ikke fyller norgesglasset helt opp.

 

For at kålet ikke skal legge seg i vannskorpen og mugne, fyller du en liten plastikkpose med vann og presser ned i glasset, slik at all kålet er godt dekket med vann. Gjerne 3-4 cm med vann (dette kan du drikke etterpå).

 

Legg over et klede eller lukk glasset. Hvis du lukker det helt, må du slippe ut gass ca 1 gang i døgnet. Boblene og gassen er tegn på en vellykket prosess! Dette er levende mat.

 

La surkålen stå på benken i ca 3- 7 dager. Når surkålet har en frisk og syrlig smak er den spiseklar. Oppbevar den gjerne i kjeller i månedsvis, eller i kjøleskap. Dette vil forsinke videre fermenteringsprosess. Jo varmere krukkene står, jo raskere går fermenteringen. Det samme gjelder hvis du fermenterer frukt eller mat med høyere sukkerinnhold. Noen hevder at bakteriemengden er på topp etter ca 2 uker.

 

Tips! Ha i revet ingefær og/ eller gulrøtter eller løk for smaksvariasjon. Vil du ha en spicy variant? Prøv Kimchi! Spis som tilbehør til det meste, dette er mat som gir næring til de gode tarmbakteriene dine. 

 

 

Næringsinformasjon

Pr. oppskrift
Kalorier 330,0 kcal
Proteiner 26 proteiner
Fett 1,0 gram
Karbohydrater 52,0 gram
Kostfiber 26 gram
Pr. porsjon
Kalorier 330 kcal
Proteiner 2.6 proteiner
Fett 1 gram
Karbohydrater 52 gram
Kostfiber 2.6 gram