Ned i vekt sunt og raskt

Ned i vekt sunt og raskt

Vil du ned i vekt? Les våre beste tips for å komme i gang. Hva skal du spise for å få maks fettforbrenning og de beste resultatene? Hvorfor lavkarbo, og hva skal du spise?


 

Sett deg et mål

Alle vet at for å gå ned i vekt må du spise annerledes enn du gjør i dag. Svært mange tenker at «Jeg vet jo hvordan, jeg har kunnskapen- Jeg bare orker ikke» Hva er vel kunnskapen verd hvis du ikke bruker den aktivt? Et mål uten en plan er kun en bittersøt drøm. Lag en konkret plan, og sett deg mål som er litt vanskelige å oppnå, men ikke uoverkommelige. Husk at hvis du vil ned i vekt, så er det kostholdet du skal forandre, tren fordi det er sunt, ikke for å gå ned i vekt. (Kosthold er kilo, trening er gram)

 

Følg en metode

Følg en metode konsekvent og over en avsatt tidsperiode. Når du skal i gang så er dette det viktigste grepet du gjør: Følg en metode konsekvent og over en gitt tidsperiode.  Hvis du «shopper» litt her og der, fra forskjellige kostholdsmetoder, så vil det bli vanskelig å finne ut hva som er feil hvis det ikke fungerer. Velg en metode, følg den til punkt og prikke. Hvis resultatene dine uteblir så gjør du feilsøking innen metoden, da er fallgruvene avgrenset.

 

Velg riktig metode

Velg metoden som passer for deg. Hva slags mat liker du å spise?  Finn den metoden som er mest i tråd med ditt drømmekosthold. Her skal du la hjertet ditt styre deg, ikke hjernen. Vi har så mange oppfatninger om hva som er sunt og ikke, hva vi bør spise og hva vi må styre unna. Legg det bort. Hvis du vil ned i vekt på din mest behagelige måte, så velger du metode med hjertet. Når det er sagt, så er lavkarbo, gjerne i kombinasjon med faste den mest effektive og sunneste metoden. Her kan du spise deg mett på god mat, og dermed er det enklere å oppnå varige resultater. Du kan oppnå like raske resultater ved å spise naturlig mat, som ved pulverkurer. Spis mat!

 

Maten som gir deg best helse og best fettforbrenning: Et Karbohydratredusert kosthold

Lurer du på hvordan du kan få resultater med kabohydratredusert kost på den raskeste og tryggeste måten? Lurer du på hva du skal spise? 

 

Hvorfor lavkarbo?

God helse handler ikke bare om vekt og overvekt. Det handler om energi, være frisk og å være i stand til å leve det livet man ønsker seg. Vår erfaring er at et karbohydratredusert kosthold gjør det lettere å kutte ut søtt, suget forsvinner eller reduseres kraftig. Etter en tid med naturlig mat og uten halvfabrikata vil søtt og saltsmak forsterkes. Ved å droppe tilsatt sukker og mest mulig stivelsesrik mat, samtidig som du lager maten din selv, vil du få bedre helse, få jevn energi, miste cravings og unngå falsk appetitt. 

  

Spis naturlig, sunn lavkarbomat

Vanlige matvarer i vårt kosthold er fisk, fugl, skalldyr, kjøtt, egg, fete og usukrede meieriprodukter, grønnsaker (helst de som vokser over bakken) urter, ekte majones, oliven,- kokos,- og rapsolje, litt bær, nøtter og frø, og eventuelt litt kornprodukter. Frukt, belgfrukter og potet kan man spise hvis man tåler dette, men det er ikke egnet for dem som vil gå ned i vekt. Du kan også spise naturlig søtningsstoff som ikke påvirker blodsukkeret og litt mørk sjokolade, men hold det til fest!

 

Gjør det enkelt!

Spis protein som tidligere, spis alt av grønnsaker som vokser over bakken, og lag deg en god fet saus til middag. Du kan gjerne spise middag til hvert måltid, men noen vil gjerne ha en mer vanlig frokost. Lavkarbo brød, knekkebrød og chiapudding er gode alternativer til dette. (Vi har mange gode oppskrifter på dette i våre kostholdsplaner) 

mat collage 2, feb 18.png

 Du kan kose deg ned i vekt med riktig mat

Trenger du karbohydrater? 

Veldig enkelt sagt så brytes karbohydrater ned til sukker i kroppen din. Men alle karbohydrater er ikke like, de brytes ikke ned like raskt og noen er genuint sunne mens andre er skadelige for deg. Det er derfor ikke slik at alle karbohydrater skal unngås for en hver pris og at de bør skys som pesten.  

Blodet ditt trenger til enhver tid 5 gram med sukker for å opprettholde alle funksjonene i kroppen din. Disse 2,5 sukkerbitene som disse 5 grammene tilsvarer, kan kroppen selv lage. Du trenger altså ikke sukker/ karbohydrater for å overleve. Hjernen din elsker fett!  

 

Hvor mye karbohydrater? 

Det handler ikke om å telle karbohydrater. Årsaken til at mange gjør det er fordi det gir de en pekepinn på hvor mye sukker du får i omløp i kroppen. En veldig generell regel er at hvis maten du står med i hånda inneholder mer enn 5 gram karbohydrater pr 100 gram, så styr unna. 

 

Få resultater på vekta og bedre helse med å få kontroll over hormonene dine 

Jo mer lettfordøyelige karbohydrater du spiser, jo mer stiger insulinproduksjonen og blodsukkeret ditt.  Insulin er et hormon som har betydning for vekta di og du ønsker å unngå et høyt blodsukker:Jo høyere blodsukker du har (sukker i blodet) jo mer insulin må kroppen frigjør for å senke det. Insulin er et av hormonene som har betydning for vekta di. Insulin har som hovedoppgave å transportere sukker/ glukose inn i cellene. Her brukes den som energi. Men: Hvis cellene er fulle (Fordi du allerede har spist mer sukker enn du trenger) så må sukkeret tilbake i leveren. Her bygges det om til fettsyrer og lagres i fettcellene dine. Hvis du spiser så mye at fettcellene dine er fulle, så lager kroppen nye og du går opp i fettmasse. Jo mer sukker du har i kroppen, jo mer insulin frigjøres i kroppen og jo mer fett lagrer du.

I motsatt tilfelle er det slik at når insulinnivået er lavt lenge nok om gangen, frigjøres et viktig hormon som heter glukagon som får kroppen din til å begynne å forbrenne fett. Vårt kosthold virker (blant annet) fordi vi kan selv styre hvor mye insulin vi har i kroppen gjennom å velge riktig mat når vi spiser.

Et mykt og supersunt brød med mild smak og uten korn. Dette brødet holder seg ferskt lenge: Prøv Linns Avokadobrød, og se andre lekre, raske oppskrifter som du kan lage med chiafrø

 

Du kan spise deg slank ved å spise deg passelig mett gjennom munnen. Man blir fort mett med fett i kosten. Resten av næringen kroppen trenger henter den fra opplagret fett. Hvis du i tillegg gir kroppen mat av økologisk kvalitet så legger du et godt grunnlag for å bygge en sterk og frisk kropp med de beste byggesteinene. Naturlig, ren mat og korte ingredienslister legger et godt grunnlag for bedre helse. Du kan ikke få et velfungerende maskineri av første klasse hvis du fyller den med dårlig drivstoff. Ville du for eksempel ha fylt diesel på bensintanken? Eller la drømmebilen din bli behandlet som gammelt skrot?

 

Mat som medisin

Det fins en lang rekke typiske fordeler som veldig mange opplever når de legger om til et sunt lavkarbokosthold:

- Overskudd og energi

- Vektnedgang/vektregulering

- Søtsug og overspising forsvinner eller reduseres 

- Stabilt blodsukker

- Bedre appetittregulering

- Bedring eller forebygging av mage-tarm problemer

- Bedre mattoleranse

- Betennelsessykdommer (som fibromyalgi) bedres

- Gjenoppretting av en naturlig hormonbalanse

 

Mange som lider av kroniske magesmerter, lekk tarm, IBS og Chrons har også har stor nytte av et lavkarbokosthold:

Dessverre er magesmerter og tarmproblemer stadig mer vanlig. I mange år har man skyldt på stress, gener eller andre ytre årsaker, men stadig mer av den nye kunnskapen vi får viser at både problemet og løsningen ser ut til å ligge i maten vi spiser. Irritabel tarm er en tilstand der maten man har spist sammen med en uheldig sammensetning av magemikrober har skapt betennelse, oppblåsthet, magesmerter og forstyrret avføringsmønster. Det er slik at maten som skaper problemer kan gjøre det på et tidspunkt i livet, mens den ikke gjør det på et annet tidspunkt. Mat kan brukes som medisin. 

 

Små og varige endringer i kaloriinntaket vil ikke gi resultater

"En restriksjon i kalorier kan ganske enkelt ikke anbefales som en livsstilsendring hos overvektige, fordi vi med stor sikkerhet vet at dette ikke virker på lang sikt. Kalorirestriksjon har ingen støtte i vitenskapen". Pål Jåbekk (Kursforfatter og del av vårt fagteam) 

 

Flere vitenskapelige studier har vist at kroppen har en fantastisk evne til å kompensere for endringer i energitilgangen, du får derfor ikke en oppsamlet effekt. Og hva som verre er: Kroppen din vil tilpasse seg dette lave inntaket og resultatene vil stoppe opp. Ofte medfølger tretthet og slapphet i tillegg.

Hvis du spiser mindre kalorier vil kroppen din senke energiforbruket eller gjøre deg mer sulten og dermed opprettholde vekten din. Denne typen slanking gjør oss tynn på kort sikt, men ikke på lang sikt. Faktisk er det vanligste resultatet i studier på slike dietter, at vi går opp i vekt over tid. Vår erfaring er at slanking med naturlig mat, lite karbohydrater og sunt fett er den beste oppskriften på god helse. Du blir ikke bare slank, men du får mer energi og en bedre livskvalitet.

 mat collage feb 18.png

 

Hvordan setter du sammen et sunt måltid?

Et sunt måltid består av gode kilder til fett og protein. Karbohydratene kommer først og fremst fra grønnsaker.

Du bør spise til du er passelig mett og du trenger ikke å bekymre deg for kalorier så lenge du setter måltidet sammen på en god måte. Når du spiser næringstett mat med lite karbohydrater og med en god porsjon fett, så blir porsjonene automatisk mindre og du får et stabilt blodsukker. Du kan også begynne å stole på kroppens signaler om sult og metthet igjen.

 

Husk...

  •  Tyggis og sukkerfri drikke/ mat med mye søtningsmidler kan trigge sultfølelse og sug etter søtt
  • Spis fete meieriprodukter som F. eks Seter Rømme, Creme Fraiche mm
  • Salt maten. Det er bra for deg, så lenge du unngår industrimat/ halvfabrikata
  • Eks. på gode fettkilder: Cocosa kokosfett, Meierismør, Kaldpressede oljer av oliven og raps, kokosmelk, naturlig fett fra dyret.
  • Ha fokus på mat som gjør deg mett.
  • Spis naturlig fettrik mat. Kok kraft av økologiske margbein. Den er rik på næringsstoffer, protein og godt fett.

 

Oppsummert kan vi si:

OM DU LEGGER PÅ DEG ELLER TAR AV DEG BLIR IKKE STYRT AV HVOR MANGE KALORIER DU SPISER, MEN HVA DU SPISER.

Du skal spise til du er passelig mett. Og du skal spise når du er sulten. Med mindre karbohydrater i kosten vil du kunne lære deg å stole på kroppens sult og metthetssignaler igjen.

 

Jeg klarte det- Da kan du også! Les noen utvalgte suksesshistorier fra mennesker vi har hjulpet de siste årene