Lekre Kollagenbarer

som gir deg masse sunn energi!


PS: Vi har fått ny nettside: For flere tips, råd og oppskrifter sjekk ut www.vitamhelse.no

Denne artikkelen og oppskriften er skrevet av vår fagekspert Linn Spets.

 

I tillegg til det fantastiske kollagenet inneholder disse barene sunne fettsyrer fra kokos og prebiotika fra fibersirupen. De er også glutenfrie, melkefrie og sukkerfrie og kan gjøres paleo eller AIP-vennlige ved å bytte ut søtningsstoffene.

 

(PS: Har du sett vår TOPP 5 liste- med linker til våre mest populære oppskrifter på sunnere energibarer uten sukker og med naturlige ingredienser?)

 

 

kollagen barer med sjokolade  sunne energibarer vita univers.jpg

Artikkel skrevet , og oppskrift utviklet av Linn Spets, som er en del av det fantastiske fagteamet til Vita Univers

 

Det er en økende trend å bruke kollagen istedenfor proteinpulver av melkeprotein, og flere eksperimenterer med oppskrifter med kollagen. Dette var noe for meg, tenkte jeg. Og så satte jeg i gang med å eksperimentere. Resultatet ble kollagenbarer som bare smaker helt fantastisk!

Men først: Hvorfor kollagen, lurer du kanskje på?

Kollagen er gelatin som er hydrolisert slik at bindingene som gir den gelerende effekten er ødelagte. Kollagenpulver kan derfor blandes og løses opp i både varm og kald væske, og vil ikke gi en gelelignende konsistens i oppskrifter.

Kollagenpulver kan være litt vrient å få tak i, men du får kjøpt det på iHerb.com, på myrevolution.no, naturkilden.no og sannsynligvis i noen helsekostbutikker. Jeg regner sterkt med at dette er noe alle helsekostbutikker kommer til å ha i sortimentet sitt snart.

 

 Det er mange gode grunner til hvorfor du mer enn gjerne kan bruke både kollagen og gelatin i kostholdet ditt. Ikke bare er dette protein som kan erstatte kjøtt, men det kan være med på å gi metthetsfølelse, styrke negler og hår- Og forebygge rynker!- På samme måte som gelatin.

 

Jeg har alltid elsket å kjøpe proteinbarer, nøttebarer og andre sunnere alternativer til godteri når jeg enten skal på kino eller bare har lyst på noe med sjokolade i (som er relativt ofte). Jeg syns det er så gøy med alle de forskjellige smakene, og at det faktisk tilfører kroppen noe nyttig.

 

Problemet for meg er at jeg tåler melkeprotein svært dårlig, og det er nettopp det høye innholdet av myse (whey) eller kasin som er grunnen til at disse barene kalles proteinbarer. Et annet problem er sukkeret, de kunstige søtningsstoffene og tilsetningsstoffene disse barene ofte er lagd med. Til og med de naturlige og uskyldige nøttebarene er for det meste ris og sirup. Da er det faktisk bedre å kjøpe seg en plate med mørk sjokolade syns jeg.

 

I tillegg til det fantastiske kollagenet inneholder disse barene sunne fettsyrer fra kokos og prebiotika fra fibersirupen. De er også glutenfrie, melkefrie og sukkerfrie og kan gjøres paleo eller AIP-vennlige ved å bytte ut søtningsstoffene.

 

kollagenbarer 2 ingredienser, vita univers.jpg

 Disse ble altså utrolig gode- Og de er enkle å lage også: 

 

Ingredienser til 4 proteinbarer:

  • 4 ss kokossmør (oppskrift under, eller du kan kjøpe ferdiglagd på helsekost)*
  • 3 ss kollagenpulver (jeg har brukt Great Lakes. Det fins mange gode typer på nett og helsekost)
  • 2 ss sukrinmelis
  • 1 ss fibersirup (kan erstattes med kokossirup, honning, lønnesirup, yaconsirup alt ettersom hva du har og foretrekker) (Helsekost)
  • 10 dråper stevia (Helsekost)
  • Valgfrie smakstilsetninger (se forslag nedenfor)

 

Fremgangsmåte:

Om du ikke har kokossmør er det superlett å lage selv:

Kjøp vanlig kokosmasse i butikken og kjør det i foodprocessor til fettet "slipper" og det blir et flytende smør. (Jeg hadde kjøpt noe som het Coconut Powder på en orientalsk butikk som jeg tror var fettredusert. Det var ikke helt kokosmel, men en blanding av kokosmel og kokosmasse,så jeg blandet derfor inn litt kokosolje for å få smørkonsistensen. Det gikk helt fint.) Å lage kokossmør selv er mye billigere enn å kjøpe ferdig på helsekost, så det anbefales på det sterkeste.

 

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle eller foodprocessor til det er en jevn, fin masse.

Smak til om du ønsker mer søtning, eller om du ønsker litt salt for å heve smaken.

 

For smaksvariasjon:

Du kan eksperimentere med vanilje, sitron, kakaopulver, lakrispulver, pepperkakekrydder, bær og sjokoladebiter. Kun fantasien og smaker du liker setter grenser her.

Tips! Hvis massen er for tørr tilsetter du litt kokosolje, er den for våt kan du ha i mer kollagen. Å bruke en type nøttesmør istedenfor kokossmør er også et alternativ. 

 

kollagen barer uten sjokolade, vita univers.jpg

 

Når du er fornøyd med proteinmassen din kan du forme den slik som du vil, og putte den i kjøleskapet eller frys for å sette seg. Jeg kjevlet flat min masse mellom bakepapir til en firkant som jeg delte inn i 4 barer etter den hadde satt seg i fryseren. De smaker nydelig slik de er, men jeg valgte å pynte de med sjokolade i tillegg. Skader aldri.

 kollagenbarer 1 vita univers.jpg

 

Nam nam nyt!

 

Vet du...Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror å få den vekta og livsstilen som du trives med. Ta et steg av gangen: Start med å få lyst til å lage enkel, sunn og god mat. Når du lager våre fristende retter så er du i gang! Resten går av seg selv. Trenger du inspirasjon og  påfyll, eller mangler du resultater? Se våre kurs, program, kostplaner, bøker med mer på vår nettside: www.vitamhelse.no