Irritabel tarm (IBS)

Vi kan hjelpe deg som har irritabel tarm og andre mage- tarmproblemer.


Irritabel tarm eller liknende mage- og tarmproblemer blir stadig mer vanlig. I mange år har man skyldt på stress, gener eller andre ytre årsaker, men stadig mer av den nye kunnskapen vi får viser at både problemet og løsningen ser ut til å ligge i maten vi spiser. Irritabel tarm er en tilstand der maten man har spist sammen med en uheldig sammensetning av magemikrober har skapt betennelse, oppblåsthet, magesmerter og forstyrret avføringsmønster. 

 

Vi vet at det kan være vanskelig å vite hva man ikke bør spise og hva man bør spise om man har irritabel tarm. For mange er det vanskelig å nyte mat, og man gruer seg til å prøve noe nytt.  Det forstår vi godt, mange forbinder mat med ubesvær og smerte. Hvor er nærmeste toalett? Mange med IBS opplever at de har en redusert livsskvalitet samtidig som at de har blitt fortalt at lidelsen deres er psykisk! Vel- Det VET vi i Vita Univers at ikke er tilfelle! Vi vet at norske forskere har funnet synlige bevis på at IBS-pasientenes tarm faktisk reagerer annerledes på mat. Det gjenstår fortsatt mange spørsmål for å forstå denne sykdommen, men to hypoteser er at  tynntarmen ikke klarer å tømme seg så godt videre over i tykktarmen og at det er en form for forstyrrelse i motorikken i tarmen, som kan forklare at det blir en opphopning av væske i tynntarmen. Det som derimot er sikkert, er at det er en tilstand som kan løses. 

 

Noe av det viktigste å forstå når det gjelder irritabel tarm, er at mye av den maten vi ofte får høre er sunn og bra for magen, kan være årsaken til problemet. Faktisk kan fiber, grove kornprodukter og frukt være noe av det man må leve uten. I hvert fall i en periode til magen har kommet seg.

 

Det er også slik at maten som skaper problemer kan gjøre det på et tidspunkt i livet, mens den ikke gjør det på et annet og dette ser ut til å henge sammen med magemikrobene våre og hvor mange og hvilke typer som finnes der. Et ledd i å fikse en ødelagt tarm er derfor å jobbe med disse magemikrobene. Vi gir deg informasjon om sunn og næringsrik mat som er svært godt egnet for deg med irritabel tarm eller andre mage- og tarmproblemer. Du får også muligheten til å få en til en konsultasjoner  med våre guruer som kan hjelpe deg med dine spesifikke utfordringer.