Planlegging

Planlegging

Planlegging på et minimumsnivå er helt tilstrekkelig!


Hvis du vil spise sunnere så handler det mye om å planlegge.

  • Orker du å følge en lavkarbokostplan fra punkt til prikke?
  • Hvor lenge?

 

Selv er jeg slik at jeg synes det er ok med en kostplan som et utgangspunkt, men jeg kan ikke fordra en fast diett å forholde meg til uten at jeg kan ha slingrinnsmonn. Jeg er en matelsker. Jeg vil spise mat jeg synes smaker godt og som er bra for meg. Hvis ikke jeg kan det, så hopper jeg heller over hele måltidet. Og det fungerer veldig bra.

 

Sunn mat gjør deg ikke sunnere før den er spist. Kostplaner er et nyttig verktøy for kunnskap og inspirasjon, men må den egentlig følges?

 

Å faste er bare å hoppe over måltider

At dette fungerer bra, henger nok sammen med at jeg har holdt på med ulike varianter av fasting i over 2 år. Da jeg startet med et lavkarbokosthold, var jeg livredd for at sulten skulle "ta meg" og føre meg ut på ville veier. Enten ved at jeg spiste noe jeg overhode ikke skulle ha, eller, hvis jeg hoppet over måltidet så fant du meg desperat på jakt i skapene etter noe usunt, søtt og fettrikt på kveldene. Derfor hadde jeg alltid med meg "Nødmat".

 

Dette anbefaler jeg stadig, fordi jeg vet hvor inderlig godt hvordan det føles, og hvor lett det er å havne på en utskeielse. For ikke å snakke om hvordan du kan gå fra super glad full av motivasjon til håpløshetensdal av manglende mestringsfølelse på kun ett par timer. Så selv om du planlegger, så kan det likevel være lurt å ha med nødmat. Av og til skjer det jo noe uventet, og det er greit å vite at du har mat som passer med målet ditt tilgjengelig.

 

u45 (1).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva er passende nødmat?

Lag deg ei lita liste over grei "veskemat" På min liste står det blant annet oliven (flere burde lære seg å like dette!!), babybel ost, valnøtter, hardkokte egg og majones og helst en termos med en god drikke som inneholder påfyllet du trenger. For eksempel en god suppe eller en smoothie. Hvis du har lagd sunne sukkerfrie energibarer selv, er dette også et greit alternativ. Bare pass på at du ikke overspiser, særlig hvis du har søtet dem raust, da kan de raskt trigge til overspising.

 

 Et viktig prinsipp er hvor viktig det er å å lytte til magen. Du skal spise når du er sulten og spise til du er mett. Så skal du ikke spise før du er sulten igjen. Dette vil gi deg resultater, så lenge du spiser riktig mat og setter sammen måltidene dine riktig. 

 

Jeg er en matelsker. Jeg vil spise mat jeg synes smaker godt og som er bra for meg. Hvis ikke jeg kan det, så hopper jeg heller over hele måltidet. Og det fungerer veldig bra. 

 

Gjør dette når du ikke orker å sette av tid til matprepp

 

Som regel tar jeg ganske enkelt utgangspunkt i grønnsakene jeg har i kjøleskapet som jeg gjerne har handlet opp på salg i løpet av uka, full av gode intensjoner om å bruke litt lengre tid på dagens middag- Og så skjer det ikke.

 

Når helga kommer har jeg bedre tid og da har jeg plutselig et variert utvalg av grønnsaker å lage ulike tilbehør av. Dermed har jeg plutselig variert, næringsrikt og sunt tilbehør til flere dager den kommende uka. Hva som blir proteinkilden og fettkilden til tilbehøret kommer jeg til å ta på sparket. Her vil både hva jeg har har lyst på tilbehør akkurat denne dagen, hva er godt sammen?

 

Samt hva slags proteiner som er på tilbud være med på å bestemme. Ofte liker jeg å spise rene smaker. Ikke misforstå- Jeg elsker en fet smørsaus (OMG, JA!) Men hvis jeg har et nydelig tilbehør så velger jeg som regel heller å fremheve smaken i de naturlige råvarene med en olivenolje av god kvalitet, Ghee/ smør eller lite raffinert kokosfett. Flaksalt og litt krydderier hører selvsagt med. 

 

ketose kostplan ketosemeny lavkarbo kostplan lavkarbo meny planlegging livsstilsendring ned i vekt.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søndagsformiddag- Super tid for meg å lage opp mat på. Null stress og god musikk. Da liker jeg å lage mat 😃

 

Kommende uke kommer jeg til å spise coleslaw (alltid et supert tilbehør som passer til det meste!) reke og eggesalat, hardkokte egg, bakt gresskar eller gresskarmos. Jeg har forhåndsbakt Hokkaido gresskar og Butternut Squash- (ELSK!!)) Det blir paprikasuppe - Muligens med Snøfrisk i, eller så er den også god ren. Det blir suppe av fennikel, sellerirot, stangselleri og gulrot (Rester) og det blir blomkålmos med litt sellerirot i. 

 

Alle disse rettene tar meg maks 10 minutter å ferdigstille. Gjerne mindre. Hvis jeg har sykt dårlig tid, som man av og til har, så kanskje jeg velger å kjøpe ett par ferdige karbonader (Helst fra Grøstad Gris, nam nam)  eller noe ferdig stekt fra varmedisken. Med coleslaw'en i kjøleskapet så slipper jeg jo faktisk å lage middag da...😇

 

Hva anbefaler jeg

Jeg pleier å anbefale kundene våre å bruke en av våre kostplaner som et utgangspunkt. Finn retter som frister, og lag en plan for minst en dag framover. Hva passer å lage ut i fra hvordan hverdagen din ser ut den dagen? Hvis du f. eks skal ta toget til Oslo og du ikke har hatt tid til å lage opp noe som er greit å ta med, vel, da er en dobbel frokost supert. En omelett av for eksempel 6 egg, rikelig med smør og ost for smak, holder deg raskt mett i 5-7 timer. 

 

cheddaromelett ned i vekt med ketose ketoseguiden.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prøv Linns populære cheddar omelett

 

Mat og helse: To sider av samme sak

Ved å fokusere på naturlig, ren mat og korte ingredienslister legger du et godt grunnlag for bedre helse. Du kan ikke få et velfungerende maskineri av første klasse hvis du fyller den med dårlig drivstoff! Ville du fylt diesel på bensintanken? Ville du la drømmebilen din bli behandlet som gammalt skrot? Din kropp er ditt maskineri. Om du har gjort en dårlig jobb med å ta vare på den til nå (Det finnes 1000 grunner) så er det likevel ikke for sent å spise seg friskere og kanskje også bli medisinfri. Du må bare ville det.

 

 

Få mer energi og bedre helse med stabilt blodsukker og mindre karbohydrater i maten:

Med fokus på naturlig mat og færre karbohydrater får du bedre helse på en sunn måte.

Vanlige helsefordeler man oppnår ved å legge om kosten og redusere sukker er: 

 

- Overskudd og energi

- Vektnedgang/vektregulering

- Søtsug og overspising forsvinner eller reduseres 

- Stabilt blodsukker

- Bedre appetittregulering

- Bedring eller forebygging av mage-tarm problemer

- Bedre mattoleranse

- Betennelsessykdommer (som fibromyalgi) bedres

- Gjenoppretting av en naturlig hormonbalanse

 

Lykke til, og ønsker deg en din uke med mye spennende og enkel mat 😍