Umami

Dagens innlegg handler om umami...


 

parmesan.jpg

 

Digger du sushi uten at du egentlig forstår hvorfor? Synes du AROMAT er et supert krydder (svar ærlig!)? Har du hørt om umami? Men MSG- det har du nok hørt om? Den store stygge ulven blant smaksforsterkerne som brukes i «mat» (les: halvfabrikata, ferdig mat og annen søppelmat, som f. eks krydderblandingen til nudler.)

 

Umami er en smak. Det er den femte smaken utover søtt salt, surt og bittert. Det er et japansk ord som kan oversettes med velsmak. Ost og gravlaks er typisk norsk tradisjonell umamimat. Sopp, tomat og morsmelk er andre gode kilder. Umami er en smak som er vanskelig å beskrive bortsett fra fantastisk. Noen sier det smaker kjøttaktig eller saltsøt. Her strekker ikke ord til etter min mening.

 

Umami er nemlig smaken av glutamat som er en aminosyre i proteiner. i 1908 i Tokyo klarte en japansk professor ved navn Kikunae Ikeda å påvise umami i sitt laboratorium. Han brukte denne kunnskapen til å skape smaksforsterkeren MSG. MSG (Natriumglutamat) er umami i konsentrert form.

 

Jeg elsker umami. Det gjør nok du også. Det er en grunn til at det tilsettes i stort sett ALT av halvfabrikata, utrolig mye krydder og ferdigmat. Men MSG er et utskjelt og forhatt produkt. Det er en utbredt oppfatning at MSG er skadelig. Det er likevel tillatt av mattilsynet. I følge FDA, det amerikanske mattilsynet fremstilles MSG av fermentering av stivelse:

«Today, instead of extracting and crystallizing MSG from seaweed broth, MSG is produced by the fermentation of starch, sugar beets, sugar cane or molasses. This fermentation process is similar to that  used to make yogurt, vinegar and wine.»

 

I følge Wikipedia:

Natriumglutamat (MSG = monosodium glutamate, mononatriumglutamat) (E-nummer E621) er en aminosyre som brukes som smaksforsterker i mat med kjøtt og fisk. Natriumglutamat blir dannet ved produksjon av soyasaus. Det er en av grunnene til at soyasaus er smaksforsterkende.

Natriumglutamat er en aminosyre og  et signalstoff i hjernen. Enkelte dyreforsøk har vist at natriumglutamat virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse. Dyr som har fått natriumglutamat har spist mer og lagt på seg. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker, og helsetilsynet advarer ikke mot bruk av natriumglutamat.

 

Naturlig umami på tube:

umami 2

Umamipasta basert på naturlige produkter og er et godt alternativ om ikke du har råvarene for hånden: 

Tomatpure, hvitløk, ansjospasta, sorte oliven, balsamico eddik, porcini sopp, parmesanost, olivenolje, eddik, sukker og salt.

Umamikrydder på boks :

umami santa maria

Dette krydderet inneholder:

Tomat, løk, soyasauspulver (soyabønner, hvete og salt) Hvitløk,fiskesauspulver (salt og fisk) sjampinjong, sort pepper, sitronjuicepulver, cayennepepper, E551 (klumpforebyggendemiddel). Totalt saltinnhold: 9 %