Saltbakte mandler

Saltbakte mandler..


brente mandler.jpg

En lekker liten gave hvis du fyller dem på et pent glass med lokk og knytter et lite bånd rundt. 

 

Et tips for å gjøre nøtter sunnere: 

 

Bløtlegging av nøtter

Alle nøtter og frø bør legges i bløt før man bruker dem. Dette er for å bli kvitt fytinsyren som sitter i skallet. Dette er en enzymblokker som gjør at kroppen har vanskelig for å oppta mineraler fra det vi spiser. Ved å bløtlegge nøtter og frø først, kan man oppta næringen i dem, og de blir lettere å fordøye for magen og tarmene.

 

Slik gjør du:

Skyll nøttene og legg dem i en bolle. Hell over romtemperert vann slik at frøene blir dekket, og ha i litt havsalt. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle slik at frøene kan "puste".

Bløtlegg alle typer nøtter og frø i ca.8 timer (ett unntak er solsikkefrø som bare trenger 2 timer) eller over natten. Hell av vannet i et dørslag, skyll frøene og la dem tørke på et kjøkkenhåndkle. Deretter er de klare til bruk.

 

Oppskrift på saltbakte mandler, den kjappe måten: 

 

200 g. mandler med skall • 3½ ss maldonsalt (eller annet grovt havsalt) • 2 dl. vann

Kok opp vannet med salt i til saltet er oppløst. Ha i mandlene og la det koke opp igjen. Ta gryten av varmen og la den stå med lokket på i 15 min. Sil deretter av vannet og hell mandlene over på en papirkledd bakeplate. Stekes i ovnen på 150 grader i ca. 20 min. Dersom mandlene ikke er tørre nok kan du tørke dem i ovnen (gjerne på varmluft) på ca. 70 grader i en halv time. Lager du dem dagen før tørker de dessuten litt i romtemperatur over natten også.

 

Hvis du har bedre tid, kan du tilsette salt i bløtleggingsvannet, for så å ovnstørke dem etterpå på 50 grader til de er helt tørre. 

 

 

salte mandler.jpg