hva bør du vite om naturlige søtningsmidler


Det fins som de fleste vet, mange alternativer til sukker. Kaker spekket med dadler er ikke karbohydratredusert mat. Vi bruker lite Agave og de fleste av oss bruker heller ikke mye Kokosblomstsukker, honning eller maplesirup/ lønnesirup.- Eller rårørsukker for den saks skyld. Alle disse alternativene er bedre valg enn sukker, fordi de inneholder levende enzymer, litt næringsstoffer, mineraler og er naturlig mat. Men de påvirker blodsukkeret ditt og kroppens hormonregulering, så vi styrer unna. 

Visste du at hvitt sukker er ikke et rent produkt?Ta en titt å les bak på pakken hvis du er så uheldig å ga en pakke i hus. 

 

På helsekost vil du få god veiledning i naturlige søtningsmidler som ikke påvirker blodsukkeret ditt nevneverdig og som anses som mye sunnere alternativer enn både sukker kunstig søtstoff. I vår medlemsportal, Vita Univers har vi også god informasjon om dette. 

 

Det sunneste søtningsmiddelet vi har er Stevia. Stevia trigger ikke magevondt, cravings eller fungerer som trigger. Mange av de andre søtningsmidlene kan gjerne gjøre alt dette. Med Stevia blir det nemlig ikke så søtt. Hvis du bruker det litt for raust, blir det bare bittert. Klarer du å venne deg til å kun bruke stevia når du skal ha noe søtt og du synes at dette blir søtt nok, da trenger du ingen søtningsdetox. Selv bruker jeg mest ulike typer steviadråper med tilsatt smak. Dessverre har Stevia dårlige bakeegenskaper.

Våre favoritt søtningsmidler er Sukrin Gold, Tagatesse og Sukrin Sirup med Maple. Men, personlig vet jeg at de trigger sukkeravhengigheten min og jeg bruker dem svært forsiktig. Dette er noe du må kjenne på selv, da det er svært individuelt. Vår filosofi er uansett å spise minst mulig søte smaker i hverdagen. 

 

Hva bør du vite om naturlige søtningsmidler

Mange har en tendens til å ignorere naturlige søtningsmidler når de tenker over hva de har spist og hva som er ok å spise. Er det fornuftig?

Det er veldig individuelt. Det avhenger blant annet av mengde, hvor ofte/ hvor mye, om det trigger deg også videre, som jeg skrev over. Kjenn etter: Trigger det søtsug? Blir du mer sulten? Får du mer matsug? Kroppen er ikke et enkelt regnskap med energi. inn- energi ut system, det er jo noe av det første vi lærer med denne kosten, ikke sant?

 

Sukkeralkoholer

Naturlige søtningsmidler betegnes som sukkeralkoholer eller polyoler på etikketter og i ordforrådet til en lavkarber. Det er vanlig å ignorere dem/ trekke de av hvis man holder et karboregnskap:

 

De fleste sukkeralkoholer finnes i naturlig tilstand, men konsentrasjonen av disse er som regel så lave at det som regel ikke er lønnsomt å utvinne disse. I stedet framstilles sukkeralkoholene fra naturlige sukkerarter gjennomreduksjon med hydrogen under høyt trykk, med nikkel som katalysator. Unntaket er Erytritol (Sukrin) som framstilles naturlig ved fermentering/gjæring av glukose.

 

Hva skjer i kroppen når du spiser sukkeralkoholer?

De fleste sukkeralkoholer absorberes langsomt og ufullstendig og brytes bare delvis ned i tynntarmen, Dette fører til at vann holdes igjen i tarmen og et stort inntak kan/ vil ofte ha en lakserende virkning. (Med unntak av Sukrin/ erytritol som absorberes nesten fullstendig i tynntarmen)De andre passerer altså videre ned til tykktarmen. Her brytes de ned av bakterier som produserer fettsyrer og gasser av dem. Disse fettsyrene tas opp i kroppen som energi. 

 

I tillegg er det forskjellig i hvor stor grad sukkeralkoholene påvirker blodsukkeret. Med unntak av Stevia, er Sukrin/ Erytritol sukkeralkoholet som påvirker minst. Mange av de søtningsalternativene som smaker mest og er mest likt sukker, er blandingsprodukt (Noe som gir et bedre bakeresultat) Maltitol er et av sukkeralkoholene som påvirker blodsukkeret mest.

 

For eksempel:

Hvis du kjøper sukkerfri melkesjokolade søtet med maltitol og tror at dette er et sunnere valg enn 86% sjokolade med sukker (1,9 gram sukker pr 10 gram) så har du bomma. Sukker (Sukrose) har en GI på 68 mens Maltitiolsirup har en Gi på ca mellom 48 og 53 avhengig av type) 

 

(GI: En matvare med høy GI tas raskt opp i kroppen slik at blodsukkeret øker raskt. GI kan bare brukes på matvarer som inneholder karbohydrater. (Protein og fett har GI på 0 og påvirker ikke blodsukkeret. En matvare kan ha høy GI selv om den inneholder lite sukker. Glykemisk belastning (GB) tar hensyn til både GI og mengden lettopptakelige karbohydrater i en matvare. GB beregnes som mengde karbohydrat (KH) i en serveringsporsjon eller 100 gram, multiplisert med GI av matvaren og dividert på 100:GB = KH x GI/100)