Fettsyrebalanse er viktig for helsa


omega 3 Vita univers, lavkarbokurs, livsstilsendringskurs, lchf, fettsyrer.jpg

Riktig fett er veldig viktig for helsen din

 

 

Balansen mellom Omega 3 og Omega 6 er ikke optimal i det norske kostholdet i dag. Selv om begge deler er like viktig, får vi i oss alt for lite av den første og alt for mye av den andre.

 

Årsaken til dette er at matvareindustrien gjennom bearbeidelse har fjernet Omega 3 fett fra produktene sine for å øke deres holdbarhet, da Omega 3 lett harskner. Til gjengjeld inneholder maten vår masse skjulte kilder til omega 6, for eksempel i brød, margarin, posesupper, nudler, kaker, kjeks, søtsaker, majonesprodukter, kjøpedressinger, potetgull og så videre. Ofte står det bare «vegetabilsk olje» på varedeklarasjonen, og da snakker vi gjerne om billig planteolje, som soya-, mais-, solsikke- eller druekjerneolje hvor andelen Omega 6 er svært høy. Også innholdet av denne fettsyren i kjøtt, oppdrettsfisk, melkeprodukter og egg har økt, fordi dyra i stadig større grad fores med kraftfor basert på soya.  

 

En ubalanse i forholdet mellom Omega 3 og Omega 6 er uheldig for helsen din og kan føre til en rekke livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, blodpropp, høyt blodtrykk, kreft, diabetes og betennelsessykdommer, ja til og med psykiske problemer som depresjon.

 

Derfor bør du forsøke å få i deg mer Omega 3 gjennom kosten, for eksempel via plantekilder som valnøtter, linfrø, hempfrø og rapsolje. Den beste kilden til omega 3 fettsyrer er likevel fet fisk som laks og ørret (helst villfanget) sardiner, makrell og sild, samt kjøtt og innmat fra beitefora dyr. Velg olivenolje og rapsolje fremfor soya,- mais,- og solsikkeolje, og fete meieriprodukter og ekte smør fremfor margarin. Velg også økologiske råvarer så langt det er mulig, da innholdet av Omega 3 er høyere her enn i konvensjonelle matvarer. Og styr unna ferdigmaten med de skjulte Omega 6 bombene!

 

Med disse grepene er du godt på vei til å forbedre fettsyrebalansen i kroppe din som er så utrolig viktig. Denne balansen mellom Omega 3 og Omega 6 får du lære mer om på våre kurs.