mat som gjør deg frisk

mat som gjør deg frisk

Styrk immunforsvaret ditt med enkle grep og les hvordan Kirsti spiste og faster bort sine smerter


Etter å ha levd et karbohydratredusert kosthold i mange år blir jeg nesten aldri syk. Jeg må innrømme at jeg er litt stolt av dette, kanskje særlig fordi jeg kunne gå rundt å være forkjølet 4-5 måneder mer eller mindre i strekk, da jeg var yngre. Det var veldig slitsomt og tok masse energi. (Covid gjorde meg bare litt kvalm og periodevis slapp.) Et sunt karbohydratredusert kosthold gir deg mange helseforbedringer, og et  sterkt immunforsvar er en av dem. Linn- Gründer av VitamHelse

 

Immunforsvaret ligger i tarmen

Økosystemet i tarmen din er en kamp mellom gode og onde bakterier. Hvis du vil at de gode skal vinne, slik at du får din beste helse på både kort og lang sikt, så må du gi dem gode vekstvilkår.  Du er selvsagt ikke garantert å aldri bli syk, selv om du er en dyktig gartner, men sjansene for at du rammes av sykdom er mye mindre.

 

Men, hvis uhellet først er ute, så kan du regne med at du blir raskere frisk. Husk at antibiotika vil ødelegge tarmbalansen din, da også gode bakterier fjernes. Det er derfor ekstra viktig at du bygger opp tarmfloraen din etter en antibiotikakur med rådene som følger under. Det er også verd å vite at et stort inntak av pre- og probiotika mens du går på antibiotika vil forsinke og/ eller ødelegge effekten av antibiotika.

 

 

Den kjipe syklusen

Spise næringsfattig mat

Det er to faktorer som ofte påvirker slik at man lettere blir syk: Det ene er at du har spist lite eller uforsiktig. Altså næringsfattig mat og gjerne med mye karbohydrater. Kroppen din har da lite å bidra med i kampen for å holde deg frisk. 

 

Stress

Det andre er stress. Ofte henger disse to sammen, og det er vanlig å tåle mye mer stress hvis man spiser riktig. Når du stresser kommer kroppen i en hormonell ubalanse som påvirker både blodsukkersvingninger og hormonet insulin. Man skiller ut mer insulin som igjen stimulerer til fettlagring. I tillegg produserer man mer stresshormoner som kortisol og veien til vektøkningen er da for mange kort. Det er vanlig at man får lyst på de usunne tingene som kan spises raskt og lett fordi man ikke er i form, da stimulerer du sanseapparatet ditt en kort stund og det er fristende.  Kanskje orker du heller ikke å være i fysisk aktivitet. Alt i alt kommer du inn i en dårlig syklus som gjør deg i dårlig form lengre og det er vanskeligere å ta grep for å få kroppen på topp igjen. 

 

Mattips som gjør deg raskere frisk og forhindrer at du blir lett syk 

Disse mattipsene er supermat som du gjerne kan spise hver dag som vil forebygge sykdom, i tillegg vil de hjelpe deg med å gjøre deg frisk, så raskt kroppen din bare kan:

 • D- vitamin dråper
 • C- Vitamin (Stor dose!)
 • Fermentert mat og drikke som Kombucha, vannkefir, surkål, fermentert ketchup og Kefir. Et tips er å sette Økologisk Kefir fra Tine på benken ett par dager, slik at den blir ekstra syrlig med enda flere av de gode bakteriene i. (Her finner du mine oppskifter på fermentert mat og drikke) 
 • Hjemmelagd te av Ingefærrot og gurkemeie
 • Drikk hjemmelagd kraft (helst av økologiske bein) Ikke sil bort fettet! Proppfull av god næring med både sunt fett og kollagen/protein.
 • Du kan også investere i tilskudd av pre/ probiotika i form av kapsler fra for eksempel Udo’s Choice som du kjøper fra helsekost, eller resistent stivelse som er god næring til de gode tarmbakteriene. FOS, FiberFin (Helsekost) potetmel, Potetfiber eller kald potet

 

Tips! Hvis du trenge lett mat og ikke har god kraft i hus, så lag deg en hjemmelagd grønnsakssuppe, gjerne med egg til og en dæsj oliven olje i. Du kan også kjøpe ferdig kraft på boks (Ikke buljong!) av for eksempel merket Jacobs

 

Jeg bruker ofte denne i sauser og supper for å lage raske og sunne middager. Protein og gode næringsstoffer i tillegg til en nydelig smak. Linn 


Null- Sum spillet i tarmene

Det er fristende å spise is, salte kjeks og drikke honning med melk når man er syk. Lett fordøyelig mat. Men gjett om det blir feil! Når du spiser store mengder sukker så svekker du hele forsvaret ditt. De "slemme" bakteriene i kroppen din elsker nemlig sukker. Det får dem til å formere seg i rekordfart og ettersom det er et nulsum spill i tarmen din- Det vil si at det er en kamp om plassen, uten plass til alle, så vil de slemme bakteriene vinne terreng når du spiser lettopptakelige karbohydrater. Mens de slemme bakteriene dine vokser seg store og sterke, vil de gode bli overarbeidet og svake. Framfor å jobbe for harmoni, fred og langsiktig god helse, vil de bli opptatt med å håndtere overdosen med sukker som du har spist.

 

Det er ikke mye sukker som skal til før det er en overdose for kroppen. Blodet ditt trenger til enhver tid kun fem gram sukker for å opprettholde alle vitale funksjoner. Men hvis den ikke får det, så kan den lage det selv. Kroppen din kommer da i ketose, det vil si at den går over på fett som drivstoff i stedet for karbohydrater. Fem gram sukker er det samme som 2,5 sukkerbiter. Ikke rare mengden, ikke sant? 


Du må være en dyktig gartner

Både før du blir syk men også når du er syk må du spise gode næringstoffer som hjelper kroppen din Du må tilrettelegge forholdene slik at de gode bakteriene får den riktige næringen til å formere seg og vokse seg sterke. 

 

"Jeg orker ikke å spise når jeg er syk"

Matlysten er ofte begrenset når du er syk. Det gjør ikke noe. Du kan gjerne faste, men ofte vil dette få deg til å føle deg verre, så fremt man ikke er godt vant med å faste, men, som en generell regel (så fremt du ikke er undervektig og lider av alvorlig sykdom)hvis du ikke har lyst på mat, så ikke spis. La kroppen bruke energien din på å gjøre deg frisk i stedet for å jobbe med fordøyelsen. 

 

PS:

Hvis du har en livsstilsykdom så vil et karbohydratredusert kosthold hjelper for deg som har:

 • Cøliaki og glutenintoleranse/allergi
 • IBS: Irritabel tarmsyndrom
 • PCOS
 • Matintoleranser
 • Magesmerter
 • Diabetes 2
 • Lavt blodsukker
 • Lavt stoffskifte

Når du spiser et karbohydratredusert kosthold så spiser du hormonregulerende kost. For det er nemlig slik at maten du spiser påvirker hormonene i kroppen din, ikke bare insulin som så mange vet. Ved å spise karbohydratredusert mat lagd fra bunnen av over lengre tid gir du ikke bare kroppen gode byggesteiner, du normaliserer kroppens hormonbalanser. Dette gjør at mange blir friskere med både keto diett, steinalderdiett (Paleo) og lavkarbo. Og første tegnet på at endringene du gjør med maten er av det gode, er at du opplever at maten gir deg energi. Etter dette kommer de gode gevinstene som perler på ei snor.

 

kirsti.png

 

Les historien til Kirsti, hvordan hun bruker kosthold og faste for å holde seg frisk