Typiske effekter av vårt kosthold


Mat og helse er to sider av samme sak. At du ved å fokusere på naturlig, ren mat og korte ingredienslister legger et godt grunnlag for bedre helse. Du kan ikke få et velfungerende maskineri av første klasse hvis du fyller den med dårlig drivstoff!

 

- Ville du fylt diesel på bensintanken?

- Ville du la drømmebilen din bli behandlet som gammalt skrot?

mat collage 22.8..png, lavkarbomiddag

 

Din kropp er ditt maskineri. Men fortvil ikke. Hvis du har gjort en dårlig jobb med å ta vare på den til nå (Det finnes 1000 grunner) så er det likevel ikke for sent å spise seg friskere og kanskje også bli medisinfri. Det fins nemlig en lang rekke typiske fordeler som veldig mange opplever når de legger om til vårt kosthold:

- Overskudd og energi

- Vektnedgang/vektregulering

- Søtsug og overspising forsvinner eller reduseres 

- Stabilt blodsukker

- Bedre appetittregulering

- Bedring eller forebygging av mage-tarm problemer

- Bedre mattoleranse

- Betennelsessykdommer (som fibromyalgi) bedres

- Gjenoppretting av en naturlig hormonbalanse

 

Det er en fin liste, ikke sant? Du kan til og med si at den høres nesten for god ut til å være sann. Mange av punktene på lista har jeg opplevd selv, men ikke alle. Men til gjengjeld har jeg fått mange tilbakemeldinger dem som jeg selv ikke har erfart. F. eks kunder som lider av fibromyalgi. Det er så kult når de kommer til meg mot slutten av kurset og sier i et forbauset tonefall: "Jeg er så mye bedre armene. Faktisk så kan jeg løfte dem helt over hodet igjen, noe jeg ikke har klart på flere år!" Tror du det er magnesiumtilskuddet du anbefalte meg?" Spør de meg. Ja og nei svarer jeg da. Ja, fordi magnesium absolutt kan hjelpe. Men kosten vår i seg selv påvirker fettsyrebalansen på en fin måte som reduserer betennelse i kroppen. Og derfor kan man ikke tillegge all æren til magnesium. 

 

Så har du andre historier igjen, hvor mannen gikk ned et drøss av kilo. Han begynte å snakke om at ryggen var mye mindre vond og var utrolig fornøyd med det uten at han tenkte så mye på hvorfor det var sånn. Helt til han gikk på en sjokoladesmell. Han var nemlig fæl til å overspise så når han først fant sjokoladeskåla, så gikk det fort en kilo. Han var mer enn litt overrasket da han kontaktet meg, fordi han hadde så utrolig vondt i ryggen! Helt plutselig! Etter å ha gravd og spurt frem og tilbake kom vi fram til smellen han hadde pådratt seg dagen før. Sjokoladesmellen, altså! Dermed var det bare å vente til sjokoladen var ute av systemet igjen og ryggen ble raskt bedre. Gjett om fyren hadde fått ny motivasjon for å ikke spise sjokolade igjen! 

 

Dette er bare to korte eksempler i et hav og velge mellom. For eksempel så vet de fleste i dag at man kan spise seg frisk fra Diabetes 2 med vår kost. Det er helt strålende å tenke på, ikke sant? Kanskje ikke fullt så mange er klar over at dem som lider med kroniske magesmerter, lekk tarm, IBS og Chrons også har stor nytte av vår kost. Dessverre er magesmerter og tarmproblemer stadig mer vanlig. 

I mange år har man skyldt på stress, gener eller andre ytre årsaker, men stadig mer av den nye kunnskapen vi får viser at både problemet og løsningen ser ut til å ligge i maten vi spiser. Irritabel tarm er en tilstand der maten man har spist sammen med en uheldig sammensetning av magemikrober har skapt betennelse, oppblåsthet, magesmerter og forstyrret avføringsmønster. 

 

Vi vet at det kan være vanskelig å vite hva man ikke bør spise og hva man bør spise om man har irritabel tarm. For mange er det vanskelig å nyte mat, og man gruer seg til å prøve noe nytt.  Det forstår vi godt, mange forbinder mat med ubesvær og smerte.

 

Hvor er nærmeste toalett? Mange med IBS opplever at de har en redusert livsskvalitet samtidig som at de har blitt fortalt at lidelsen deres er psykisk! Vel- Det VET vi i Vita Univers at ikke er tilfelle! Vi vet at norske forskere har funnet synlige bevis på at IBS-pasientenes tarm faktisk reagerer annerledes på mat. Det gjenstår fortsatt mange spørsmål for å forstå denne sykdommen, men to hypoteser er at  tynntarmen ikke klarer å tømme seg så godt videre over i tykktarmen og at det er en form for forstyrrelse i motorikken i tarmen, som kan forklare at det blir en opphopning av væske i tynntarmen. Det som derimot er sikkert, er at det er en tilstand som kan løses. 

 

Noe av det viktigste å forstå når det gjelder irritabel tarm, er at mye av den maten vi ofte får høre er sunn og bra for magen, kan være årsaken til problemet. Faktisk kan fiber, grove kornprodukter og frukt være noe av det man må leve uten. I hvert fall i en periode til magen har kommet seg.

 

Det er også slik at maten som skaper problemer kan gjøre det på et tidspunkt i livet, mens den ikke gjør det på et annet og dette ser ut til å henge sammen med magemikrobene våre og hvor mange og hvilke typer som finnes der. Et ledd i å fikse en ødelagt tarm er derfor å jobbe med disse magemikrobene.

 

Det er fantastisk hvordan man kan bruke mat som medisin, ikke sant?

 

For flere tips, råd og oppskrifter sjekk ut www.vitamhelse.no