Vil du teste 30 dager med Paleo?


Sliter du med lite energi, dårlig humør, et verkende hode eller en oppblåst mage? Dette er ting alle kan oppleve fra tid til annen og som folk flest mener er ganske normalt. Det er i hvert fall ikke noe du får sympati for hos legen din. «Helt normalt, går nok over i løpet av noen dager, ingenting å klage for». En av foreleserne på ernæringsstudiet gjorde til og med narr av denne gruppen pasienter og brukte å tulle med at de skulle få resept på Sedetan. Se det an.  Jeg husker jeg ikke syns det var spesielt morsomt. For jeg har selv vært hos legen på grunn av slike ting, og når jeg først tar steget og bestiller legetime så forventer jeg å bli tatt seriøst, og jeg forventer å få hjelp. Det har jeg ikke fått, og det tror jeg mange av dere andre heller ikke får. Man ender opp med å måtte ta saken i egne hender om man ønsker å få det bedre.

 

Denne typer plager, men også flere alvorlige sykdommer, mener jeg kan løses med riktig kosthold. Når kroppen får de stoffene den trenger, samt unngår å måtte prosessere stoffer den ikke trenger, er det som brikker som endelig faller på plass i et puslespill. For kroppens mekanismer og næringsbehov er et uendelig stort og vanskelig puslespill som vi ikke burde trenge å løse. Det er slitsomt å skulle tenke på mat, alt som er sunt og ikke sunt, juksedager, hva man skal gjøre når juskedager har blitt til jukseuker, eller juksemåneder (jeg er rimelig sikker på at 2013 var mitt jukseår). Og så må vi ikke glemme søtsuget, eller den type sug etter mat som overdøver all fornuftig tenking. Kosthold og kropp er komplisert og vanskelig, men jeg mener fremdeles bestemt at det ikke burde være det. Så lenge man spiser mat som er naturlig, og stiller spørsmålstegn ved matvarer som ikke er det, så er mye gjort.

collage 20, nr 1.png 

Det er her paleo kommer inn. For det er rett og slett ikke mer komplisert enn naturlig mat. Mat som har falt seg naturlig for mennesket å putte i munnen for å få i seg næring i flere tusen år. Rett fra naturen. Og mennesket har virkelig prøvd å spise mye rart for å få i seg næring, så vi har mye å velge i! Det er bare at i de siste årene har ikke næringen eller kvalitet stått i fokus, men overlevelse og samfunn har. Og etter hvert som større, moderne samfunn har utviklet seg har mat gått over til å også bli et nytelsesmiddel. Jeg sier ikke at man ikke skal nyte maten sin, jeg sier bare at en blanding av raffinert sukker, raffinert korn og raffinert planteolje (kjeks, boller, belgiske vafler, pannekaker og brød) ikke spises fordi det inneholder så mye gode næringsstoffer, men fordi det gir deg en god følelse. I hodet ditt. For en liten stund. Og ja, fordi det er billig å produsere. Og avhengighetsdannende.

 

Det er denne typen mat vi skal prøve å unngå på paleo. Alt som ikke inneholder god næring for kroppen, som kroppens system ikke er vant til og som kroppen rett og slett ikke burde trenge og «deale» med. Logisk nok. Paleo har fått kritikk for å utelukke for mange matvarer, særlig fordi melkeprodukter og kornprodukter ikke er inkludert. Korn er det ingen som trenger; det er næringsfattig og problematisk for tarmen din. Om man absolutt vil spise korn bør man syrne det (tenk surdeigsbrød), men det kan vi ta en annen gang.  Men melkeprodukter er en gråsone som jeg mener det bør forskes mye mer på. Det er forskjell på pasteurisert melk og «rå melk», forskjell på kumelk og geitemelk. Forskjell på melkesukker og melkeproteiner. Forskjell på folk! Og det er ikke lett å forholde seg til. For mange fungerer melkeprodukter fint, men for andre kan det bety forskjellen mellom sykemeldt og friskmeldt. Det er verd å prøve en måned uten for å se hvordan kroppen føler seg!

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent