Svakheter


Å legge om kostholdet sitt er vanskelig. Og med å legge om mener jeg å endre et sett med usunne eller skadelige vaner til det bedre. Når vi bestemmer oss er det ofte veldig lett å gå “all in” og skulle perfeksjonere kostholdet. Strenge regler, ingen utskeielser, “fra nå av skal jeg gjøre alt riktig”! Det er veldig motiverende å starte slik, og jeg skal innrømme at dette er tanker jeg ofte har hatt om eget kosthold. Denne innsikten om at den eneste som kan endre livet ditt er deg selv, og at du kan gjøre alt du vil, er fantastisk!

 

vita univers endring

 

Men denne måten å tenke på er kun lett i en periode, og bare et fåtall klarer å holde dette fokuset i alle mulige situasjoner. De som klarer dette skal som regel unngå matvarer fordi de reagerer på dem, og da er det veldig mye enklere å være “avholds”. Om man først og fremst fokuserer på vektreduksjon så er det, av en eller annen grunn, mye vanskeligere. Istedenfor å dele inn matvarer i mat som gjør deg frisk og mat som gjør deg syk har man en tendens til å dele inn i mat som gjør deg slank og mat som får deg til å legge på deg. Når den eneste konsekvensen av en utskeielse er at man legger på seg litt så er det sjeldent alvorlig nok når man har et svakt øyeblikk og fristelsene står i kø. Man er ofte forsiktig med å kalle overvekt eller fedme for sykdom, men det er faktisk akkurat det det er. Å tenke frisk/syk istedenfor tynn/tykk kan både øke motivasjon og minne oss på å ta situasjonen på alvor. For det å kun se bra ut er faktisk ikke så viktig for oss som det vi av og til tror!

 

For å nå målene man har satt seg er det er veldig smart å planlegge endringene man ønsker å gjøre, og å tilpasse fremgangsmåten slik at de passer inn i ditt liv på dine premisser. Og der du bruker dine styrker som en fordel. Som for eksempel å fokusere på de sunne matvarene du liker og de fysiske aktivitetene du er god til. Dette er veldig smart, og veldig motiverende!

 

vita viljestyrke svakheter

Det som kanskje ikke er like motiverende, men kanskje enda viktigere er å huske på hvilke matvarer du er svak for, hvilke feller du har en tendens til å gå i og hvilke negative vaner som har gjort at man ønsker å endre vaner i det hele tatt. Man må spole tilbake til de gangene det har gått galt, og gjøre seg opp tanker om hvorfor. For det handler ikke kun om å slutte å spise usunn mat eller å ha mest mulig viljestyrke. Det handler om å kjenne seg selv, på godt og vondt. Om å ikke lure seg selv. Det er derfor man ikke kun kan gi råd om hva man bør og ikke bør spise om en person ønsker å endre usunne eller skadelige vaner.

 

 vita livsstilsendring sosialsetting  - Copy.jpg

Fester og sammenkomster er vanskelige situasjoner for mange, og det er lett å gjøre et unntak om man er påvirket av andre mennesker (eller alkohol)

 

Å kartlegge hva som er dine største svakheter kan ende opp med å være din største styrke når det kommer til å endre livsstil. Å kun fokusere på styrkene, det du vet du klarer og alt det gode som kan skje kan faktisk være medvirkende til at du ender opp med jojo-slanking. All in i noen uker, dager eller timer og deretter all out fordi noe ikke gikk som det skulle. Kjenner til den “all is lost” -Følelsen når man ga etter for noe man vet man ikke burde. Eksempler kan være sosiale sammenkomster, middag på restaurant, når man har sovet alt for lite, menstruasjon, lunsj som må raskes med fra butikken, kinoturer, når man får søtsug på kveldstid, når man er i en mentalt krevende situasjon som eksamensperiode eller når du bare skal tilbringe kvalitetstid med noen andre som du føler du må ta hensyn til. Og ja, når du syns synd på deg selv fordi du er syk. En klassiker om høsten.

 

 vitastress - Copy.jpg

Mange faller av vogna når de er stresset, slitne og syke. Om man allerede har laget en plan for hva man skal gjøre i en slik situasjon er man bedre forberedt når situasjonen oppstår.

  

Å få disse situasjonene litt på avstand og finne løsninger på dem før de oppstår er en god start. For å være midt oppi dem, og skulle ta en avgjørelse der og da er kjempevanskelig! Dette er situasjoner som kan preges av følelser (i tillegg til mye annet rart), og om man er en person som ofte styres av følelsene sine kan slike situasjoner være ekstra krevende. Ofte er man ikke helt sikker på hvilke situasjoner man har vanskeligheter med før man har gått på en skikkelig smell, men i steden for å bryte seg selv ned kan man prøve å tenke på det som en viktig erfaring. På den måten kan man legge en god plan for hvordan man skal takle situasjonen neste gang.

 

 vita lag en plan.jpg

Mange hater å planlegge i detalj, og det trenger du heller ikke. Finn heller løsninger på problemer, og lag deg noen generelle kjøreregler!

 

Hva er løsningen på disse situasjonene og hva bør man gjøre for å unngå dem? Den beste løsningen er den som er skreddersydd til dine behov og ønsker. Vi har alle forskjellige ting vi prioriterer, ting vi er sære på og ting vi brenner for. Av og til trenger man å endre tankesettet sitt, av og til passer det å erstatte matvarer, av og til trenger man å kommunisere bedre med de rundt seg slik at man får den støtten man trenger og fortjener. 

 

Forfatter: Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent