Sarah Bernhardt i langpanne

En juleklassiker- Men som egner seg supert som litt ekstra luksus til kaffen året rundt


Langpannekaken som redder julen!

sarah bernhardt i langpanne sukkerfri

 

Artikkelen er skrevet av Linn Spets som er en av fagekspertene våre. Linn har spist seg frisk fra ME, og spiser Paleo til vanlig. Det vil si et steinalderkosthold med naturlig mat, uten belgfrukter og uten meieriprodukter. Linn er i tillegg knallgod på kjøkkenet.

 

Det er vanskelig å velge seg en favorittkake til jul, og i år kommer jeg til å lage i hvert fall tre varianter! Da jeg vokste opp hadde jeg en forkjærlighet for de små, lekre Sarah Bernhardt-kakene. Mamma bakte mange, men aldri nok! De siste årene begynte hun å lage Sarah Bernhardt i langpanne, noe som var en veldig lettvindt måte å gjøre det på kontra å fikle med masse små mandelbunner, masse små dærter med sjokoladesmørkrem og uendelig dypping i sjokolade.

 

Langpanna var enkel å slenge sammen, og når man delte den i små posjonsstykker var det blitt plass til enda mer sjokoladesmørkrem mellom mandelbunn og sjokoladetopping! Og la oss være ærlig, det er sjokoladesmørkremen som er det beste!

 

I år vil jeg ha sukkerfri jul. Så godt det går! Jeg er en tørrlagt sukkerjunkie, og jeg vet at om jeg får  i meg for mye sukker så øker appetitten min drastisk og jeg ender opp med å legge på meg 4-6 kosekilo hver eeeeenestge jul. Selv om man fremdeles er normalvektig etterpå så er det ikke spesielt morsomt! Så jeg testet mammas oppskrift på Sarah Bernhardt i langpanne som sukkerfri variant og den ble fantastisk! Og det morsomme var at jeg ikke fikk i meg mer enn to små stykker fordi jeg ble så inderlig mett! Vanligvis spiser jeg i hvert fall 6-7 store stykker...ja, så ille er det! Sukker har jeg aldri vært flink til å regulere inntaket på, og jeg har alltid vært kongen av kakebord. Det har ført til at jeg har blitt “mobbet” av familie og venner fordi jeg kan spise så utrolig mye godteri og søtsaker på en gang. Jeg forteller dette fordi jeg VET at det er flere der ute som har det på akkurat samme måte og syns det er flaut eller plagsomt. Dere er ikke alene! Og det er virkelig håp! :D

 

 

Over til oppskriften på en vellyket jul (og en fantastisk lavkarbo kake alle kommer til å elske):

 

Ingredienser:

 

Mandelbunn:

 • 400 g mandler, gjerne bløtlagt og tørket på forhånd.
 • 100 g sukrinmelis
 • 50 g fibersirup
 • 10 dråper stevia vanilje
 • 3 ts natron
 • 6 eggehviter

 

Sjokoladekrem:

 • 250 g klarnet smør eller kokosolje, smeltet og avkjølt
 • 150 g sukrinmelis
 • 50 g fibersirup
 • 10 dråper stevia vanilje
 • 6 eggeplommer
 • 2 ss kakaopulver
 • 1 ts økologisk vaniljepulver

 

Sjokoladeglasur:

 • 200 g valgfri sjokolade (kjøp melkefri, sukkerfri eller lag din egen slik jeg gjør)
 • 2 ss klarnet smør eller kokosolje

 

Slik gjør du det:

Mal mandlene i en foodprosessor eller lignende. Bland inn natron. Pisk eggehvittene stive og tilsett søtning litt og litt til det er en flott marengs.Vend de malte mandlene inn i marengsen.

 

sukkerfri marengs, sarah bernhardt i langpanne

 

 

Fordel mandelrøra i en bakepapirkledd langpanne og stek på 175 grader i 20 minutter. Når bunnen er ferdigstekt må den avkjøles helt før du kan ha på de andre lagene. Det raskeste og beste er å putte bunnen i fryseren.

 

sarah bernhardt i langpanne uten sukker

 

 

Smørkremen lager du av smeltet, klarnet smør som er avkjølt. Da blir kremen jevnest og finest. Bland smør, melis, fibersirup, stevia godt sammen til en jevn smørkrem. Ha så i eggeplommene og til slutt kakaoen. Når kremen er ferdig setter du den i kjøleskapet.

 

Smelt sjokoladen med et par ss klarnet smør og sett til side slik at det avkjøles før montering.

 

Når bunnen er helt kald kan du bre over sjokoladesmørkremen. Kaken bør igjen gå innom fryseren eller kjøleskapet før den smeltede sjokoladerøren smøres over. Da blir prosessen mye lettere!

 

sarah bernard i langpanne sukkerfri

 

Del inn i små firkanter og server til kaffen!

 

Kaken er best når den oppbevares i fryseren, da setter den seg ordentlig. Kaken tiner også veldig fort. Lykke til, og kos deg med en deilig kake som kan hjelpe deg til å stå imot andre fristelser i tiden som kommer.

Forfatter: Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent

 

Vil du ha flere lekre oppskrifter på lavkarbo kake? 

Vi har mange lekre oppskrifter på sunnere og sukkerfrie lavkarbo kaker, lavkarbo snacks og lignende? Besøk vår TOPP 5 liste:

Topp 5 Våre beste lavkarbo kaker