lavkarbo pavlova

lavkarbo pavlova

Denne lekre pavlovaen smaker friskt av sitron og bær, og er uten meieriprodukter, sukker og mel. Rett og slett en rå lekker lavkarbo kake.


Artikkelen og oppskriften er skrevet av Linn Spets som er en av fagekspertene våre. Linn har spist seg frisk fra ME, og spiser Paleo til vanlig. Det vil si et steinalderkosthold med naturlig mat, uten belgfrukter og uten meieriprodukter. Linn er i tillegg knallgod på kjøkkenet. 

 

 

Vi er opptatt av å redusere sukker i kosten. Det betyr en reduksjon av karbohydratene. Vi unngår ikke karbohydrater, men vi vil at de skal komme fra sunn og næringsrik mat, som grønnsaker. Det fins mange sunnere og gode alternativer til sukker i dag, og vi gir deg lekre oppskrifter og fremgangsmåter på hvordan du kan få suksess med dine lavkarbo kaker og lavkarbo snacks. - Både med og uten meieriprodukter. Nå til oppskriften:

 

Lekker Pavlova uten sukker og meieriprodukter

paleo pavlova.jpg

 

Det er få som ikke elsker en god Pavlova, og det er den perfekte kaken til festlige anledninger, som for eksempel 17. mai.

Det blir så utrolig delikat og velsmakende når man kan pynte den virkelig  flott med masse friske, fargerike bær, høstet i sin rette sesong. Denne kaken smaker så vidunderlig at  jeg kan virkelig ikke få nok av den!

 

Jeg har lenge tenkt på å lage en sukkerfri marengsbunn, siden resten av kaken er relativt lett å få sunn, sånn lavkarbomessig. På ørtende forsøk har jeg fått til både fast og seig marengsbunn som smaker faretruende likt en med sukker. Hemmeligheten er fibersirup. Ok, så den er ikke helt paleo, men den er glutenfri, melkefri og lavkarbovennlig – og da er det mer enn godt nok for meg!

 

 

 

Siden det går med noen eggehviter når man lager marengs så brukte jeg like godt eggeplommene til å lage en lemon curd som jeg har tenkt å blande lett inn i kremen på 17. mai når jeg skal montere den. Den bør ikke stå med kremen i mer enn noen timer, så beklager at det ikke blir noe bilde av den. Denne kan selvfølgelig lages med vanlig fløtekrem, men jeg kommer til å erstatte det med kokoskrem siden jeg tåler melk så dårlig.

 

Oppskrift marengsbunn

Vita Univers paleo pavlova sukkerfri pavlova melkefri pavlova lavkarbo pavlova sunnere pavlova_ bunn

 

 

Ingredienser

 • 4 eggehviter
 • 5 ss fibersirup
 • 3 toppede ss sukrinmelis
 • Steviadråper etter preferanse (jeg brukte en med vaniljesmak)
 • ¼ ts salt
 • 1 ts maizena
 • 1 ts hvitvinseddik

 

Instruksjoner

Forvarm ovnen til 200 grader. Visp eggehvitene sammen med litt salt til skumboblene er små og tette. Tilsett deretter fibersirupen litt og litt mens du visper godt mellom slagene. Tilsett deretter steviaen, sukrinmelisen og visp godt mellom hver ingrediens. Til slutt stopper du vispen og har i hvitvinseddiken og maizenaen. Dette blander du forsiktig inn. Ha marengsen på et stekebrett dekket med bakepapir og form den slik du vil. Er innmari kult med sånne kranser, men kanskje ikke så praktisk. Skru ned ovnen til 120 grader og stek på nederste rille i 1,5-2 timer (avhengig av hvordan ovnen din fungerer, følg litt med) og avkjøl gjerne kaken i ovnen mens døra står på gløtt til både ovn og marengs er helt kald. Marengsbunnen kan oppbevares kjølig pakket i bakepapir i mange dager.

 

Oppskrift lemon curd

 

lemon curd pavlova Vita Univers paleo pavlova sukkerfri pavlova melkefri pavlova lavkarbo pavlova sunnere pavlova

 

Ingredienser

 • 120g sitronsaft (ca. 3 sitroner, jeg sluntra unna og brukte ferdig sitronjuice)
 • 4 eggeplommer
 • 4 ss fibersirup
 • 3 ss sukrinmelis
 • 100 g smør
 • skall av én sitron

 

Instruksjoner

 Riv sitronskall og bland alle ingrediensene unntatt smør i en bakebolle. Dette skal varmes i vannbad til det tykner, og man må røre konstant. Fin tålmodighetsprøve om man skulle trenge å teste den. Når curden har tyknet kan du (endelig) ta den av det kokende vannet og tilsette smøret litt og litt mens du rører godt i mellom smørklumpene. Oppbevares i kjøleskapet. Denne curden - OMG. Den er virkelig fantastisk god!

 

Melkefri krem

 Dette er den enkleste delen, du trenger bare bruke ønsket mengde kald kokosmelk (kun den harde delen), tilsette ønsket søtning og vanilje og vispe det sammen i noen sekunder. Det går mye fortere enn krem av fløte.

 

kokosmelk paleo pavlova Vita Univers paleo pavlova sukkerfri pavlova melkefri pavlova lavkarbo pavlova sunnere pavlova

 

Før servering blandes kokoskrem og lemon curd forsiktig sammen med en slikkepott. Det kan godt være litt ufullstendig blandet og marmorert, det er bare lekkert! Du kan også bare holde kremene separerte og legge den ene oppå den andre. Topp med friske bær og en dryss sukrinmelis før servering. Dette blir en syrlig og god pavlova som er godkjent av kjæresten min som ikke takler kremkaker. Blir ikke bedre enn det!

 

Forfatter: Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent

 

 Vil du ha flere lekre oppskrifter på lavkarbo kake? 

Vi har mange lekre oppskrifter på sunnere og sukkerfrie lavkarbo kaker, lavkarbo snacks og lignende? Besøk vår TOPP 5 liste:

Topp 5 -Våre beste lavkarbo kaker

 IMG_1872.jpg

Lavkarbo kaken "Sarah Bernhardt", en av våre mest populære oppskrifter