Hvorfor er det så vanskelig å nå målene mine?


Du har bestemt deg, du har satt deg mål; både delmål og et mål om et spesifikt sluttresultat. Det kan være å følge en matplan, treningsplan, nå et spesifikt vektmål, løfte så og så mye eller passe inn i klær som er for små.  Du vet hvor viktig dette er for deg, og du er fast bestemt for å gjøre alt for å følge planen din. Men før du vet ordet av det er ikke målet så viktig lengre. Du gir f, tenker at du må få slappe litt av også, er nesten rebelsk mot planen du har laget deg. Det er ikke det at du gir opp fordi det er for tungt eller vanskelig – noe inni deg syns ikke dette er like viktig lengre. Visjonen er ikke like klar som den var, og delmålene du har satt deg kan du likeså godt oppnå senere. Det er ikke så viktig for deg lengre. Det kan vente.

 

Etter en stund innser du at du har falt av vogna, visjonen og planen din føles plutselig veldig viktig igjen og du skammer deg over at du ga opp. Du innser hvor viktig det er for deg at du når det endelige målet ditt; at det er viktig for at du skal føle deg vel og være avslappet i egen kropp. For at du skal ha mindre negative tanker om deg selv, og ikke minst god samvittighet. Du hopper på vogna igjen så fort du kan og tenker at nå, denne gangen, skal ingenting kunne klare å stoppe deg! Du føler deg bra i noen dager, noen uker, kanskje til og med noen måneder. Men så er ikke målet så viktig lengre. Andre ting prioriteres og noe inni deg gir igjen f i dine meningsløse og til og med egoistiske mål for fremtiden. Dette er da ikke det viktigste i verden, andre ting må komme først! Også gjentar prosessen seg, igjen og igjen.

jm carrey livsstilsendring nå dine mål

Kjenner du deg igjen i dette? I så fall er du ikke alene. Det som kjennetegner denne gruppen mennesker er at de vet akkurat hva de burde gjøre og hvordan de skal gjøre det. De vet hva som funker, og trenger ikke bli fortalt noe som helst. Det er irriterende når folk prøver å gi råd fordi de ser at du ikke får det til, når du selv vet bedre! Du trenger ingen råd, du trenger bare å gjøre det du vet funker. Det er bare så vanskelig å prioritere det hele tiden. Og det er så vanskelig når du føler det er dødsviktig det ene øyeblikket og totalt uviktig i det andre.

 

Det er som om det er flere personer inni deg, som fremmer sine ulike agendaer og som IKKE klarer å samarbeide. For hvor vanskelig kan det vel være å bestemme seg for noe og gjennomføre det? Du er jo samme person som du har vært hele tiden, hvordan klarer du å «glemme» hvor viktig noe er for deg? Og hvordan i alle dager klarer du å sabotere for deg selv igjen og igjen?

 

Det jeg tror hjelper i disse tilfellene er en grundigere forståelse av deg selv, dine verdier og dine ulike tankesett. Hvorfor du havner i disse situasjonene. Hvorfor du fungerer akkurat sånn som du gjør. Kanskje du ikke kjenner deg igjen i akkurat denne problemstillingen, men du har problemer med at du blir alt for opphengt i det du gjør og blir besatt av ideen av å gjøre målet ditt til virkelighet? Kanskje til den grad at det blir usunt?

 

For meg har det hjulpet enormt å tolke min egen personlighetstype, mine kognitive funksjoner og min atferd med hjelp av Jungs teorier om psykologiske typer. Det kan hende du har tatt en slik personlighetstest i forbindelse med jobb slik at din arbeidsgiver kunne sette sammen team av personligheter som fungerer best mulig sammen. Du tar en test som forteller deg om du er ekstrovert eller introvert, sanser eller intuitiv, tenker eller føler og til slutt; en «judger» eller «perceiver». De siste kan oversettes til «avgjørelse» og «opplevelse» eller som jeg tenker på det som «glad i å planlegge og ha system» og «glad i å være spontan og holde mulighetene åpne». Resultatet ditt blir en kombinasjon av fire bokstaver, som igjen er én av 16 personlighetstyper. Noen personlighetstyper er vanligere enn andre, og noen typer er vanligere for menn enn for kvinner. Om man tester sykepleiere finner man mest sannsynlig mange av samme personlighetstype, mens en annen personlighetstype mest sannsynlig dominerer om man tester ansatte i Forsvaret.

 

16 personalities.jpg

 

Ved å ta denne testen og sette deg inn i resultatene dine kan du lære veldig mye om deg selv, og hvordan du fungerer på innsiden. Da jeg fant ut av denne måten å tolke hjernen på syns jeg det var såpass interessant at jeg valgte å fordype meg i teorien. Jeg er så glad i dette systemet at jeg bruker det hver dag, både bevisst og ubevisst. Jeg har til og med valgt Jungiansk typeteori som et av temaene i masteroppgaven min, noe som gjør det mye morsommere å jobbe med! Og viktigst av alt, det har lært meg å bedre forstå og godta meg selv og andre. Akkurat dette med å forstå seg selv er helt uvurderlig!

å kjenne seg selv livsstilsendring

Jeg foreslår ikke at du gjør som meg og bruker utallige timer på å forstå denne komplekse personlighetsteorien (med mindre du har veldig lyst og syns det er veldig interessant, så klart!), men jeg ønsker bare å tilby deg mine tjenester som en kostholdsveileder som ikke bare forteller deg hva du skal spise og hvordan du skal spise det. For dét er det mange av dere som har full kontroll på! Jeg er interessert i å vite hvordan du fungerer, hva som er dine styrker, svakheter, preferanser og verdier. Hva som ødelegger for deg og hva som er din nøkkel til suksess. På denne måten kan jeg hjelpe deg å legge en plan for nettopp deg, basert på en forståelse av din personlighetstype og dine behov som individ.

 

Om dette virker interessant for deg så anbefaler jeg deg å ta testen på nett via denne linken, og jeg anbefaler at du tar den engelske versjonen da du får en lengre og bedre forklaring av din personlighetstype: https://www.16personalities.com
Om ikke annet er det en veldig morsom test å ta!

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent