Hvorfor du bør ha kokosolje i hjemmet


PS: Vi har fått ny nettside: For flere tips, råd og oppskrifter sjekk ut www.vitamhelse.no

 

Ah, kokosolje. Det første jeg hørte om kokosfett var da jeg var liten og fikk høre at det var det mest usunne fettet av alt. Så Delfiakake fikk jeg bare når jeg var på besøk, og når vi lagde sånne risboller til jul.

Det ble senere kjent at selv om kokosfett inneholdt mettet fett (og det var jo faktisk ikke greit en stund), men inneholdet mye av en spesiell type som kalles MCT-fett (medium chain triglycerides, altså mellomlange fettsyrer) som prosesseres på en annen måte i kroppen enn alt annet fett slik at det ikke påvirker det “dårlige” kolesterolet som alle var så redde for. Så da var det ikke så ille likevel! Selv om mange fremdeles var skeptiske til kokosfett ble det godkjent i flere fagmiljøer, og vi fikk for eksempel høre at det var sunt (eller hvert fall ikke usunt) under ernæringsutdanningen. 

 sunt med kokosfett vitacoco.jpg

 

Samtidig kom denne alternative bølgen om at kokosfett var løsningen på alle dine problemer, og etter hvert skulle alle ha det! Det lovet øke forbrenningen din og gjøre deg slank, ung, vakker, kreftfri, rik og berømt. Venninna mi tvang i seg en spiseskje smeltet kokosolje hver morgen fordi det skulle være så sunt. Hun syns det var så ille at hun brakk seg og måtte skylle det ned med Pepsi Max. Hun kan fremdeles ikke drikke Pina Colada den dag i dag. Det er et under at hun spiser thaimat. Jeg sier ikke at kokosolje ikke kan bidra med å gjøre positive ting for helsen din, men det var en periode der folk smurte ekstra tjukt på når det kom til dens egenskaper, og kanskje forventet litt vel mye. Og ble litt vel skuffa.

 

fettforbrenning kokosfett vitacoco2.jpg 

 

Hver gang jeg leser en liste over ting kokosolje gjør for deg så tenker jeg: ja, mer naturlig fett i kostholdet kommer til å gi disse resulatene. Du kommer til å føle deg mett lengre, populasjoner som spiser mye fett er sunnere, fett hjelper deg å brenne fett. Naturlig fett er generelt bra, og om jeg skulle heiet på én fettype for helsen så hadde det vært fiskeolje, ikke kokosolje. Kokos er én frukt/nøtt som vokser i tropiske områder i verden. Om vi som menneske hadde vært avhengig av den for å være sunne, slanke og holde oss unge så hadde vi nok ikke vandret bort fra palmene. Jeg sier ikke at oljen ikke er bra, eller at det ikke er en av de beste oljene i verden, for det er den nok! Men den er ikke livsviktig og den kommer ikke til å løse alle dine helseproblemer.

 

Kjempefine fordeler med kokosfett:

- Det er en antioksidant, kan beskytte mot frie radikaler og andre skader

- Bedrer immunsystemet siden det har antimikrobielle egenskaper, og dermed indirekte kan hindre spredning av blandt annet kreftceller

- Det er antiviralt, og kan bidra til å drepe virus. Hjalp ikke på Mac’en min, men alle kan ikke være like heldige.

- Forbedrer næringsopptaket i tarmen, noe fett generelt gjør

- Tåler høye temperaturer og passer flott til all matlaging

- Gjøres lett om til ketonlegemer, noe som effektiviserer fettforbrenningen

- Kan redusere inflammasjon og candida, både i kroppen og på huden

- Trenger dypt inn i hud og hår, og tilfører masse fuktighet

 

Det jeg syns er mest fantastisk med kokosolje er hvor allsidig den er!

Du kan seriøst bruke den til alt, og jeg bruker den til masse selv. Trenger du ekstra fett i smoothien, stekefett, fett til baking og sunt godteri så er kokosolje perfekt. Trenger du en hårkur, fuktighetskrem, ekstra fuktighet ved barbering i dusjen, et serum for å få vippene, brynene og håret ditt til å vokse seg tykkere, tannkrem eller olje til oil pulling, solkrem, sminkefjerner, deodorant, glidemiddel, negleolje (jeg tror jeg brukte over 200 kr på en liten flaske negleolje for noen år siden) så kan kokosolje brukes istedenfor. Altså, det meste av fett går fint an å bruke til dette, men kokosolje er å foretrekke fordi det lukter godt, smaker godt, er lett å jobbe med og er litt ekstra bra for deg. Andre gode alternativer er olivenolje og talg, og noen lager fine hudkremer og produkter med en blanding av flere ulike fettkilder.

 

oljepulling med kokos- kast tannkremen vitacoco3.jpg

Jeg bruker ikke tannkrem, men pusser med kokosolje eller bruker det til oil pulling. Da swisher man bare kokosolje i munnen i 10-12 minutter for å rense munnen.

 

Du syns kanskje kokosolje er litt dyrt, men tenk på alle de produktene du kan erstatte med det! Jeg kjøper ikke tannkrem, hudkrem, hårkur, bodylotion, sminkefjerner og barberskum fordi jeg ikke trenger det lengre. Kokosolje fungerer bedre enn disse, og det er så greit å ha et alt-i-ett-produkt så man slipper å oversvømme badet med dyre plastflasker fulle av ingredienser du ikke aner hva er. Og den dagen jeg får barn vil jeg mye heller smøre inn den lille, skjøre kroppen med kokosolje enn et fuktighetsprodukt som inneholder masse ingredienser jeg ikke kjenner til. Det er én ingrediens i kokosolje, og det fungerer bedre og er sunnere enn det meste annet. Det er ganske fantastisk.

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent