Hvordan støtte en som vil ned i vekt?


Vi kjenner sikkert alle noen som ønsker å gå ned i vekt, også foruten om oss selv. Og om noen har kommet til deg og gitt beskjed om at de ønsker å gå ned i vekt, og trenger støtte slik at de ikke går tilbake til gamle vaner, er dette en stor tillitserklæring. Det er ofte anbefalt at man lar nære venner og familie vite om målsettingen slik at de ikke serverer deg mat du ikke skal spise eller pusher på med mer mat etter du er forsynt (som man ofte gjør). Dessuten tar man ofte målsettingen mer seriøst når man har delt planene sine med andre, for de rundt deg forventer jo faktisk at du gjennomfører!

 

Men hvordan skal man som støttenettverk best mulig være der for denne personen som ønsker å gå ned i vekt? Her er det mange som bommer. De fleste bommer. Og her bommes det såpass stygt at støttenettverk ofte hindrer fremgang istedenfor å gjøre det lettere for personen.

En viktig del av å nå et mål man har satt seg, er mestringsfølelse. Følelsen av at man har kontroll og klarer det man har satt seg for er alfa og omega. Da slapper man bedre av, stresser mindre og vet med seg selv at "dette takler jeg". Man føler seg flink, og det er så viktig for oss mennesker å føle oss flinke uansett hva vi foretar oss, så mestring bør man ikke ta for gitt!

Om du skal ødelegge denne mestringsfølelsen for personen som ønsker å gjøre en endring i kostholdet sitt, er den mest effektive måten å sette spørsmålstegn ved hvor flink personen er, og ved dens selvkontroll. 

"Skal du virkelig ha en porsjon til? Jeg trodde du slanka deg."

"Nå er det nok snacks på deg, denne skåla setter vi bort."

"Er du sikker på at du skal spise den der?"

*Skeptisk blikk*

*Klaps på hånden* 

ned i vekt

 

 

Det at du er tillitsperson eller del av støttenettverket til en som ønsker vektnedgang betyr ikke at du er ansvarlig for at personen faktisk når målet sitt, og det betyr ikke at du må passe på dem. Tvert i mot. Ved å komme med slike kommentarer bryter du ned mestringsfølelsen ved at personen opplever at den ikke har kontroll lengre. Og man kan faktisk ikke ha 100% kontroll hele tiden fordi det å spise er et av de sterkeste instinktene vi mennesker har. Man lærer av sine egne små feil i løpet av en vektnedgangsperiode, og om du vil støtte en som har et svakt øyeblikk så ikke kommenter det. En sprekk eller utskeielse betyr ikke at ting går skeis, det betyr kun at personen gjør seg en nyttig erfaring. 

Det som skjer inni hodet på en person som «sprekker» er ganske komplisert. Man vet på den ene side at man ikke burde, men på den andre side har man gitt inn for et press, en slags dra-kamp mellom instinkt og fornuft. Man innrømmer at man har tapt slaget i dra-kampen og tillater seg selv å skeie ut litt. Man gjør seg gjerne tanker som «okey, jeg spiser dette nå, det var godt å gi litt slipp men etter dette er jeg tilbake til de gode rutinene igjen». Det at noen da kommer med arresterende kommentarer eller skeptiske blikk er veldig vondt og demotiverende.

Om personen deretter sier «huff nå sprakk jeg, nå har jeg ødelagt alt, dette får jeg ikke til» og lignende, da er tiden inne for å komme med oppmuntrende kommentarer. Der står du som personen med et objektivt perspektiv som faktisk kan si at det ikke trenger å ødelegge noe i det lange løp. At det er menneskelig. At du har troen på dem. At de faktisk bare er en erfaring rikere. At de er flinke. At du er stolt av dem! Du er personen som kan snu det til noe positivt.

Det er mange andre positive ting du kan gjøre som tillitsperson. Mange ting du kan gjøre for å begrense friksjon. Du trenger ikke være på diett selv, men "åja du skal ha sånn lavkarbogreier, da bestiller jeg meg heller en pizza" hjelper utrolig nok ikke. Om dere spiser sammen, ha heller litt ekstra tilbehør til middagen. Eller bytt ut blomkålpuréen med potetmos om du ikke liker den (dette er sånne kostholdsråd jeg aldri hadde trodd jeg kom til å gi, men jeg mener det virkelig). 

Å ikke meske seg i søtsaker, snacks og andre ting personen er svak for rett foran ansiktet deres er en no-brainer. Om denne personen har så mye selvkontroll at den klarer å holde seg helt unna har du så mye selvkontroll at du kan spise snacksen din et annet sted. Eller først å sørge for at personen har sitt eget, sunne snacks! 

Om du selv er personen som ønsker å gå ned i vekt, og ønsker støtte av de rundt deg, er det også et par ting du ikke bør be dem om. Ikke be dem passe på matinntaket ditt, det greier du helt fint selv! Selv om du kanskje føler at du ikke har kontroll, så er ikke dette sant. De rundt deg skal ikke trenge å kontrollere hva og hvor mye du spiser. Det er et enormt ansvar for disse tillitspersonene, og for en varig endring er det ikke en spesielt bærekraftig løsning heller.

 

heiagjeng motivasjon ned i vekt

Kort oppsummert: ikke vært kostholdspoliti og ikke ta på deg ansvar for at andre skal lykkes med sine mål. Dette er noe de må få til helt selv, men du kan gjøre det enklere og mer motiverende!  Vær positiv og vær stolt av at denne personen ønsker å gjøre en sunn endring. Det har du all grunn til!

 

Kjenner du noen som trenger litt ekstra støtte for å nå sine mål? Alle våre kursdeltagere får en gratis konsultasjon med meg. Vår kampanje nærmer seg slutten, men det er fortsatt mulig å få kurset ot tilgang til hele vår ressursplattform med oppskrifter, kostholdsplaner, videoer med mer, til kun kr 998,-

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent