Filosofiske tanker rundt betennelse

Filosofiske tanker rundt betennelse

..betennelse er så utrolig viktig å nevne når det kommer til sykdom og plager. Betennelsesreaksjonen er en del av kroppens immunforsvar som virkelig viser oss at hele kroppen henger sammen; hode og kropp er ikke to separate systemer.


Betennelse, eller inflammasjon på fagspråket, er et så stort tema at man sikkert kunnet skrevet en bokserie på størrelse av Game of Thrones om det. Likevel er betennelse så utrolig viktig å nevne når det kommer til sykdom og plager. Betennelsesreaksjonen er en del av kroppens immunforsvar som virkelig viser oss at hele kroppen henger sammen; hode og kropp er ikke to separate systemer. For alt i kroppen vår blir nemlig påvirket av betennelse. Du tenker kanskje umiddelbart på en hoven ankel etter du har tråkket over stygt, eller kroniske leddsmerter. Kanskje tenker du til og med på betennelsessykdommer i tarmen som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Men også mentale symptomer som humørsvingninger, depresjon, konsentrasjonsvansker, atferdsvansker, og til og med reduserte sosiale ferdigheter er forbundet med betennelse i kroppen. Akne, eksem, diabetes og hjerte/karsykdommer har også direkte sammenheng med betennelse. Overvekt kalles også en betennelsestilstand.

 Inflammation.gif Vita Univers Linn Spets blogg betennelse

Denne fin, men mangelfull. Kunne hatt minst hundre sånne solstråler!

 

Sykdommene vi får kan komme av forskjellige årsaker, men har man mye betennelse i kroppen så påvirker det alt negativt. Alle sykdommer forverres av inflammasjon og mange oppstår på grunn av det. Man skiller så klart mellom kronisk, lavgradig betennelse (sykdommer som utvikles over mange år, som aterosklerose, eller beinhinnebetennelsen du har hatt i noen måneder) og akutt betennelse (hevelser, rødhet og smerte ved akutte skader som infiserte sår). Betennelse er jo egentlig bare immunforsvarets system for å reparere skade, så det er kjempefint at kroppen kan reagere med betennelse istedenfor, vel, død. Men jeg er opptatt av å finne årsaken til betennelsen, ikke bekjempe betennelse i seg selv.

 

Det er den kroniske, lavgradsbetennelsen jeg vil fokusere på. Hva kommer den av og hvordan spise den bort? Det jeg tror man bør fokusere på er hvilke næringsstoffer kroppen trenger for å klare å opprettholde normale funksjoner i vevene sine slik at den slipper å ty til betennelse for å overleve. I tillegg men bør man ha fokus på hvilken mat som skaper mer irritasjon i kroppens vev og er direkte betennelsesfremmende.

 

Betennelsesfremmende mat kunne vært det største kapittelet i boka. Det er nesten deprimerende. Alt som inneholder (den for så vidt essensielle) fettsyren omega-6 øker kroppens betennelsesstand. Vi trenger litt av den, men det bør være i en sunn ratio til mengden omega-3 vi får i oss. Omega-6 gjemmer seg litt overalt. Raffinerte oljer av soya, mais, peanøtt, druekjerne og solsikke er verstingene. Kornvarer inneholder også mye omega-6, og er kanskje den største grunnen til at vi får i oss så mye av det igjennom et vestlig kosthold. Det som også er kjipt er at omega-6 fra fôret til dyrene, som er korn og soyabasert, lagres i dyrefettet slik at vi får i oss disse fettsyrene igjennom kjøtt. Ukult spør du meg, men enda en god grunn til å velge økologisk eller naturlig/gressfôra kjøtt. Sukker er også en ekstremt betennelsesfremmende matvare og jeg merker med en gang på meg selv hvordan jeg får nupper og kviser etter jeg har skeiet ut med sukker. Siden karbohydrater gjøres om til sukker i kroppen vil så å si alt inntak av raske karbohydrater øker inflammasjon i større eller mindre grad. Så ting som kjeks, der du har raffinert sukker, raffinerte oljer og raffinert korn, er helt perfekt om du føler du har for lite inflammasjon i kroppen din.

 

 styrunna.jpg søppelmat vita univers Linn spets blogg mat som skaper betennelse

Her gjelder det å styre unna, folkens! Makan til tull.

 

Men hva er betennelsesdempende mat? Og hvorfor er den det? Det er de essensielle fettsyrene fra fisk, omega-3, som er det mest betennelsesdempende vi kjenner til. Det har blant annet vist å kunne forebygge og reversere utvikling av åreforkalkning. Hjernen og nervesystemet vårt, samt øynene våre inneholder også masse omega-3 og inntak hos mor under graviditeten er viktig for fosterets kognitive utvikling. For meg virker det som omega-3 er viktig for så å si alle normale funksjoner i kroppen vår. Jeg syns ikke det er så rart heller, fettsyrene er essensielle av en grunn og vi bør få det i oss fordi vi har mange kroppslige funksjoner som har fått utvikle seg nettopp på grunn av at vi har spist det i løpet av vår evolusjon. Hvorfor ellers hadde de vært essensielle for normal kroppsfunksjon og så viktig for å unngå alvorlige sykdommer? Jeg finner i hvert fall ingen annen logisk forklaring på det.

 andersfisk.jpg omega 3 mat mot betennelse

Jeg er så heldig å ha en samboer som elsker å fiske! Nå trenger jeg bare stor fryseboks.

 

Omega-3 som bestanddel jobber ikke alene mot betennelse. Det er næringskildene vi bør ha mest fokus på når vi skal snakke om hva som er gunstig for oss. Fra fisken får vi mange andre næringsstoffer som for eksempel vitamin D. Vitamin D tenker jeg også har en viktig rolle når det kommer til å forebygge kroppens betennelsesreaksjoner, mye grunnet egen erfaring med mindre depressive episoder og akutt bedring av atopisk eksem. Sink er også noe vi får fra fisk, og andre animalske næringskilder, og er noe som er svært forbundet med redusert inflammasjon og bedret immunforsvar. Jeg tror også annen naturlig mat gjør oss mindre betente rett og slett ved å gi kroppen det den trenger for å fornye seg selv. Som lever og innmat, kjøttkraft, og sunt dyrefett (jeg hinter til bacon, bacon is life).

 IMG_0727.jpg

Økologisk og lokalt bacon fra kurset til selveste baconkongen! Fullt av sunt og naturlig fett.

 

IMG_0367.jpgIMG_0367.jpg

And og andehjerte serverer de på Brasserie Paleo i Oslo. Ja til mer innmat!

 

Listene over anti-inflammatorisk mat er lange! Søker man på dette på nettet finner man lange lister over antioksidanter og masse frukt, grønnsaker og bær samt disse superkildene som ingefær, hvitløk og gurkemeie. Jeg syns dette er vel og bra, men man bør være bevisst på sukkerinnholdet i enkelte av disse så ikke den anti-inflammatoriske effekten overskygges av effekten av sukker. Krydder, ingefær og hvitløk er kjempekult, og så godt! Så selv om det ikke er like essensielt som marint omega-3, så er det kjempefine matvarer å inkludere om man vil spise for unngå betennelse.

 

Når det kommer til vegetabilsk omega-3 (ALA) så fins det få gode kilder da de som inneholder mye omega-3 også inneholder mye eller mer omega-6. Da går det litt opp i opp, og det er jo ikke akkurat hensikten. Likevel vil jeg anbefale å spise linfrø, valnøtter og spesielt chiafrø om man velger å spise vegetarisk eller vegansk. Så lenge du bløtlegger eller fermenterer før bruk kan man likevel få nytte av næringsstoffene.

 vita chia .jpg omega 3 betennelse Linn Spets blogg mat mot betennelse

Chiafrø inneholder mye omega-3 og ikke fullt så mye omega-6 og er den beste vegetabilske kilden til omega-3. Fint å lage puddinger med da det sveller i væske og oppfører seg litt som gelatin!

 

Over til faktiske plager igjen. Det er kanskje vanskelig å tenke seg til at akkurat din plage kan skyldes betennelse. For det fins så alt for mange plager! Et eksempel fra min bunke av erfaringer er urinveisinfeksjon. Det er jo en infeksjon, ikke en betennelse tenker du kanskje, men betennelsesreaksjon er kroppens svar på en infeksjon. Kroppen min reagerte sterkt på noe (eller alt) i melkeprodukter, mest sannsynlig kasein som er et melkeprotein. Dette ble først tydelig etter kyssesyke og mykoplasma som sikkert har svekket immunsystemet mitt betydelig. Da jeg eliminerte melkeprodukter ble jeg ikke bare frisk fra utmattelse, men jeg har i tillegg aldri igjen fått urinveisinfeksjon. Jeg tror dette er fordi mitt immunforsvar ikke lenger ble konstant svekket av dette kaseinet jeg ikke tålte – og som dermed skapte betennelse, og at kroppen hamlet opp med små filleting som bakterier mye lettere. Et annet eksempel er forkjølelse; jeg er sjeldent forkjølt i mer enn én dag etter jeg begynte å unngå melk. Og det er ganske kult!

 

Som dere skjønner syns jeg dette er veldig interessant, og jeg ønsker stadig å tillære meg mer kunnskap om dette! Spesielt interessant er det å se hvordan kroppen min reagerer negativt på ulike matvarer, for så å bedre seg igjen når jeg kutter de ut. Eller hvordan ting bedres drastisk når jeg spiser noe kroppen virkelig vil ha! Jeg syns mye forskjellig mat kan inngå i et sunt kosthold, men har man sykdommer eller plager er dette noe jeg absolutt anbefaler å være bevisst på. Sånn uten å stresse så klart! Stress er jo vel også betennelsesfremmende?

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent