Vannfaste mot eksem og intoleranser

Målet var 14 dager med vannfaste, med et mål om å faste seg frisk og bli kvitt et vondt eksem. Se youtube videoer dag for dag, og les hele historien her


 

ALDRI gå i gang med en langvarig vannfaste uten at du har satt deg inn i temaet. Hvordan kroppen vil reagere, hvordan du skal gjenintrodusere mat osv. Faste er et sunt og effektivt verktøy, men bruk det varsomt.

I over 5 år har jeg hatt et plagsomt utlett på venstre fot. Jeg har en rekke intoleranser, blant annet for melkeprotein og kornprodukter, noe som gjør at jeg må spise et strengt paleokosthold. Dessuten utviklet jeg en intoleranse for nøtter over jula, noe som gjorde at jeg ikke kunne spise opp alt det gode jeg hadde laget og bakt. Frukt får jeg som regel vondt i magen av, samme med karbohydratrike grønnsaker og rotfrukter. Bønner og belgfrukter er bare å glemme.

 

“Så hva spiser du da?” Ja, det spørsmålet blir jeg stilt veldig ofte. Nå er det ikke så mye igjen, men jeg syns et restriktivt kosthold på kjøtt, fisk, sunt fett som baconfett, klarnet smør og kokosolje, kraft og gelatin, egg, kokosmelk, kakao (til hjemmelaget sjokolade) og grønnsaker egentlig er helt greit. Jeg lager meg uendelig med variasjoner, og jeg kan spise innmari mye god mat!

 

Likevel blir ikke intoleransene mine noe bedre, og kanskje gjør de ikke det heller. Det er ikke så farlig. Men eksemet på foten min vil jeg ha bort! Det plager meg veldig, og per nå har kun kortisonsalver hjulpet. Det er jeg ikke noe fan av. Og når eksemet har blitt bra og jeg har sluttet med salven så kommer det igjen etter en ukes tid. Akkurat nå har jeg valgt å teste et enda strengere kosthold som i tillegg til korn og melk utelukker alle frø, nøtter og bønner, inkludert kaffebønner og kakaobønner. Det utelukker også en gruppe grønnsaker i nightshade-familien, som paprika, chili, augberginer og potet. Egg og søtningsmidler som erythritol og stevia er også ekskludert. Det kalles Autoimmun protokoll eller AIP. Jeg har snart gått en uke på AIP, og eksemet mitt har ikke endret seg nevneverdig. Jeg kommer likevel til å fortsette ut mars og reintrodusere én og én matvare i etterkant for å sjekke om det går bra (det første jeg skal reintrodusere er kaffen min, for å si det sånn! Er det én ting jeg ikke vil gi slipp på så er det den).

 

 vannfaste (1).jpg

 

For å gi kroppen en pause til å reparere seg selv best mulig har jeg bestemt meg for å utføre en lengre vannfaste. Jeg har tidligere fastet opp til fire dager, og ser allerede da bedring på eksemet. Dessuten kan det hende kroppen min har godt av en re-start, og at jeg kommer ut av fasten som et nytt og bedre menneske? Jeg kunne veldig godt tenkt meg litt mer overskudd, litt mer tålmodighet og ganske mye mindre stress i hverdagen. Og hvem vet, kanskje kroppen får reparert seg så godt at jeg etterhvert kan tåle nøtter igjen? Kanskje til og med litt syrnede melkeprodukter? Jeg tror uansett utfall at dette kan være en fin renselsesprosess og styrkeprøve for både kroppen og hodet mitt, og jeg gleder meg virkelig til denne fasteperioden! Da skal jeg ta ekstra godt vare på meg selv på alle måter, og være veldig snill med kroppen min. Trene rolig, tenke fine tanker om meg selv, lese mye, skrive mye, ta godt vare på huden og håret mitt. Så kanskje kroppen min er snill med meg igjen?

 

vannfaste3.jpg

 Målet er å bli like glad, frisk og eksemfri som denne dama helt sikkert er

 

Jeg tenker i utgangspunktet å kun faste på vanlig vann, for å vende meg av å trenge smakstilsetninger og kullsyre. Jeg innbiller meg at det gjør fastingen lettere. Men jeg regner meg at jeg kommer til å ta meg noen kopper usøtet te når det blir vanskelig. Jeg har hørt at de første 3-4-5 dagene er verst, men at sultfølelsen dempes eller forsvinner etterhvert. Det skal bli spennende å se om det stemmer!


Etter videoene kan du lese om hennes RESULTATER: 

 Dag 8: Se dagens video:

Linn Spets dag 8, vannfaste.jpg

 Dag 7: 14 dager på vannfaste. Er det sunt for henne å fortsette?

dag 7, Linn Spets, 14 dagers vannfaste.jpg

Dag 6: Se dagens video:

dag 6, vannfaste  14 dager pic.jpg

 

 

Dag 5: I dag går kroppen inn i en proteinbesparende fase: Se dagens video

linn spets vannfaste dag 5 av 14 .jpg

Dag 4: Kroppen er på fettforbrenning!

dag 4, 14 dagers vannfaste.jpg

Dag 3: Den verste dagen?

linn spets faste dag 3.jpg

 Dag 2

linn spets faste 2.jpg

Dag 1

spets linn dag1.jpg


 

Etter min langvarige faste

 

Nå begynner det å bli en stund siden vannfasten min i mars. Jeg planla den gang en 14-dagers vannfaste, men ble nødt til å avbryte da kroppen min sa ifra at den var ferdigfastet. Fasten hadde da vart i akkurat en uke.. Jeg ønsket å faste for å gi kroppen min en restart energimessig, samt prøve å bli kvitt eksem samt intoleranse for blant annet nøtter og melkeprodukter.

 

eksem før faste.jpg

 

Her er foten min rett før vannfasten. Slik har foten min vært siden 2012, altså i nesten 5 år. Det var høsten 2012 kroppen fikk nok og jeg ble kronisk utmattet, så jeg tenker at det hadde en sammenheng. Jepp, det kødde! Og var svært smertefullt i perioder da jeg klødde det til blods. Det var faktisk umulig å ikke klø når det klødde, og det var nesten umulig å stoppe. Har aldri kjent en slik trang til å gjøre noe før. Dere som sliter med det samme vet hva jeg snakker om!  Jeg prøvde å smøre det inn med alt fra hydrokortisonkrem til kokosolje, men førstnevnte hjalp kun til jeg sluttet med den og sistnevnte gjorde det bare verre. Jeg prøvde ekstra omega-3, ekstra vitamin-D, ekstra sol, kuttet alle allergener fra kostholdet mitt, spiste ekstremt næringstett mat, men ingenting hjalp. Men slik så foten min ut ca to uker etter avsluttet faste: Her er venstre fot nesten like bra som høyre! Og den blir stadig bedre.

eksem etter faste.jpg

 

Jeg har i tiden etter fasten og opptrappingen  gjort forsøk på å reintrodusere mat jeg tidligere har tålt dårlig. Jeg har prøvd alle forskjellige typer nøtter, geitemelkprodukter og vanlige meieriprodukter. Alt utenom sistnevnte har gått helt fint, og jeg er kjempeglad for å kunne spise geitost, sukkerfri marsipan og nøtter som snacks igjen. Jeg spiser ikke store mengder av disse, men er veldig greit å kunne unne seg innimellom uten en reaksjon.

 

vitanøtter.jpg

 

Vektmessig gikk jeg ned fra 65 kg til 61,3 kg på de 7 dagene, og fortsatte å gå ned i vekt til 59,7 kg i opptrappingsfasen. Jeg spiste små, lette måltider, og aktiviteten min økte så det var ikke overraskende at vekttapet fortsatte. Med en høyde på 177 cm tålte jeg å gå ned såpass mye om man tenker sunn BMI, men jeg var på grensen til undervektig og kroppen min trives faktisk best med litt å gå på, så de kiloene har jeg spist tilbake på plass!

probiotika.jpg

 

Det jeg la merke til etter fasten var hvor vanskelig det var å spise pre- og probiotika i form av søtningsmidler som fibersirup og FOS, samt surkål, hjemmelagd kokosyoghurt, kombucha og vannkefir.  Det var virkelig smertefullt og jeg ble  ekstremt oppblåst av begge delene, sikkert fordi bakteriekulturen i tarmen hadde blitt redusert. Jeg anbefaler derfor å trappe opp med disse forsiktig etter man har fastet i lengre tid. Den dag i dag har jeg ingen problem med pre- og probiotika, og jobber med å tilføre flere gode bakterier til kulturen min. Dette styrker nemlig immunforsvaret, noe denne kroppen tydeligvis har trengt sårt.

 

Jeg har brukt langvarig vannfaste som et hjelpemiddel til å bygge opp immunforsvaret mitt, og jeg er strålende fornøyd!

 

I tillegg har jeg veiledet en person i faste for vektnedgang og styrket immunforsvar, og personen (som ønsker å være anonym) har oppnådd fantastiske resultater! Personen har til sammen gått ned hele 12 kg etter en uke med fasting og en lang og tålmodig opptrapping med allergentilpasset kost. Personen har på den måten  blitt kvitt en rekke diffuse symptomer, samt bedret allergiene sine betraktelig!

vitavann.jpg (1)

 

Jeg syns det er helt utrolig hvordan kroppen kan reparere seg selv så lenge den får ro til det. At denne metoden for bedre helse ikke er mer utbredt syns jeg er veldig synd. Jeg tror mange med allergier, intoleranser og autoimmune lidelser kan dra nytte av fasting som verktøy, selv om jeg ikke skal gå rundt og si at dette er en mirakelkur som gjør alle friske. Jeg tror et riktig kosthold, inkludert perioder med fasting, er noe som kan bidra til at hele kroppen blir friskere generelt. Og for meg har det virkelig vært verd å prøve det!

 Les flere av våre artikler om periodisk faste og vannfaste