Et hemmelig våpen mot søtsug

Link til de lekre oppskriftene finner du i bunnen av artikkelen


Jeg vet ikke med deg, men søtsug har kanskje vært min mest vedvarende utfordring når det kommer til kosthold. Søtsug er noe som naturlig slipper taket når man spiser lavkarbo, eller i hvert fall ketogen kost, men jeg skal ærlig innrømme at jeg har falt for fristelsen og skeiet ut med både melkesjokolade og smågodt likevel. Det skal liksom ikke så mye til for å vippe meg av pinnen! Kanskje til og med du tror du har kontroll, og så tenker du at du kan smake litt også er det gjort! Eller kanskje man bare savner kosen med å spise noe søtt? Eller til og med følelsen av å ha søtsug – at man har lyst til å ha lyst på noe søtt? Det er ikke uvanlig! Det er mange feller å gå i, og det er ikke rart slik vi blir bombardert av godterireklamer, kakebord i selskap, sukkerholdige matvarer på display i butikken og samboere/barn/foreldre/søsken som handler inn masse søtsaker slik at det alltid er i huset. The struggle is real!

 

Vi får stadig nye tips av fagfolk, lekfolk og spesielt naturlig slanke folk om hva vi skal gjøre for å stå imot søtsuget. Drikk et glass vann. Ta deg en løpetur. Drikk et glass vann med sitron. Puss tennene. Drikk et glass vann med sitron og bær. Jeg tror ikke et eneste tilfelle av ordentlig søtsug noen sinne har blitt døyvet av et glass vann! Vet dere, jeg syns nesten ikke det burde vært lov for folk som aldri har slitt med søtsug å i det hele tatt uttale seg om hvordan man skal bli kvitt det. Det er litt sånn som med fødsler og barneoppdragelse (og andre ting jeg ikke har peiling på, men har skjønt at jeg ikke skal uttale meg om). Men søtsug, der har jeg virkelig vært! Og jeg skal ikke skryte på meg å være fri fra sukkeravhengigheten. Det blir litt sånn som å være tørrlagt alkoholiker (uten at jeg kan uttale meg om det heller). Jeg er en tørrlagt sukkerjunkie.

 

Grunnen til at jeg kan si at jeg er tørrlagt er fordi jeg har noen gode, hemmelige våpen mot på lur, og et av dem er gelatin! Gelatin er en form av proteinet kollagen som finnes naturlig i kroppen, og det består av essensielle aminosyrer (fancy ord for biter av protein som vi trenger å tilføre gjennom kosten). Det blir utvunnet av dyrebein og finnes naturlig i langtidskokt kraft. Mennesker har i lang tid fått i seg gelatin gjennom supper og gryter fordi de kokte kraft på beina til dyrene de spiste. Jeg tror ikke flesteparten visste hvor smart de var engang; de ville kanskje bare ha mest mulig næring ut av dyret. Kanskje de merket at magen fungerte bedre. Kanskje de merket at suppene og grytene mettet bedre med kjøttkraft enn med vann som base.

 

 IMG_0361.jpg

Denne typen bruker jeg, men det fins mange gode på markedet!

 

Mange har igjen fått opp øynene for dette vidundermiddelet. Det blir fremmet som alt fra det ultimate skjønnhetsmiddelet til tarmmedisin. Noen bruker det for å behandle beinskjørhet, leddgikt, lekk tarm og binyretretthet. Andre bruker det for å få spenstig og mer elastisk hud, sterkere negler og tykkere hår som vokser fortere. Noen bruker det til og med for å bygge muskler. Jeg bruker det i tillegg for å døyve søtsug og holde meg mett, lenge! For når jeg spiser eller drikker gelatin kan kroppen gi meg signaler som: ”OI, nå ble du METT. Nå må du slutte ellers kommer du ikke til å bli sulten før til neste uke!” Første gang jeg lagde noe med gelatin skjønte jeg ikke helt hvor denne metthetsfølelsen kom fra, for det var ulikt noe jeg hadde kjent før. Og at jeg kunne lage noe så mettende i form av godteri var ikke feil!

 IMG_3500.jpgsunt syrlig gelesnop

Gelatingodteri lagd på sitronsaft, vannkefir, gelatin og søtning – surt og godt!

 

Foruten om langtidskokt kraft, som jeg bruker i supper, sauser og gryter får jeg i meg gelatin i pulverform på fire forskjellige måter. Jeg lager sunne puddingdesserter som gelé, fromasj, sjokoladepudding og karamellpudding. Det er kjempegodt med pisket kokoskrem på! Jeg lager også gelégodteri i silikonformer, og det er en skikkelig mettende affære, for her bruker man ekstra mye gelatin for å få de harde. Jeg bruker også gelatin i hvilken som helst blender-sammenheng, inkludert smoothies og varme drikker som smørkaffe. Men aller enklest, jeg blander inn en teskje kveldsteen min! Det finnes utallige andre måter å bruke gelatin på, men disse er mine favoritter. Så om du også sliter med søtsug eller manglende metthetsfølelse er det absolutt å anbefale!

 IMG_0364.jpg

Jordbærgelé med litt kokoskrem

Oppskriftene finner du her

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent