Et hemmelig våpen mot søtsug

Et hemmelig våpen mot søtsug

Et hemmelig våpen mot søtsug er kollagen/ protein og fett. Lavkarbo sjokoladepudding med vaniljesaus er perfekt i så måte, og også mettende og næringsrikt


IMG_0364.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordbærgelé med litt kokoskrem

 

Jeg vet ikke med deg, men søtsug har kanskje vært min mest vedvarende utfordring når det kommer til kosthold...

 

Søtsug er noe som naturlig slipper taket når man spiser lavkarbo, eller i hvert fall ketogen kost, men jeg skal ærlig innrømme at jeg har falt for fristelsen og skeiet ut med både melkesjokolade og smågodt likevel. Det skal liksom ikke så mye til for å vippe meg av pinnen! Kanskje til og med du tror du har kontroll, og så tenker du at du kan smake litt også er det gjort! Eller kanskje man bare savner kosen med å spise noe søtt? Eller til og med følelsen av å ha søtsug – at man har lyst til å ha lyst på noe søtt? Det er ikke uvanlig! Det er mange feller å gå i, og det er ikke rart slik vi blir bombardert av godterireklamer, kakebord i selskap, sukkerholdige matvarer på display i butikken og samboere/barn/foreldre/søsken som handler inn masse søtsaker slik at det alltid er i huset. The struggle is real!

 

Vi får stadig nye tips av fagfolk, lekfolk og spesielt naturlig slanke folk om hva vi skal gjøre for å stå imot søtsuget. Drikk et glass vann. Ta deg en løpetur. Drikk et glass vann med sitron. Puss tennene. Drikk et glass vann med sitron og bær. Jeg tror ikke et eneste tilfelle av ordentlig søtsug noen sinne har blitt døyvet av et glass vann! Vet dere, jeg syns nesten ikke det burde vært lov for folk som aldri har slitt med søtsug å i det hele tatt uttale seg om hvordan man skal bli kvitt det. Det er litt sånn som med fødsler og barneoppdragelse (og andre ting jeg ikke har peiling på, men har skjønt at jeg ikke skal uttale meg om). Men søtsug, der har jeg virkelig vært! Og jeg skal ikke skryte på meg å være fri fra sukkeravhengigheten. Det blir litt sånn som å være tørrlagt alkoholiker (uten at jeg kan uttale meg om det heller). Jeg er en tørrlagt sukkerjunkie.

 

sunt syrlig gelesnop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelatingodteri lagd på sitronsaft, vannkefir, gelatin og søtning – surt og godt!

 

Grunnen til at jeg kan si at jeg er tørrlagt er fordi jeg har noen gode, hemmelige våpen mot på lur, og et av dem er gelatin! Gelatin er en form av proteinet kollagen som finnes naturlig i kroppen, og det består av essensielle aminosyrer (fancy ord for biter av protein som vi trenger å tilføre gjennom kosten). Det blir utvunnet av dyrebein og finnes naturlig i langtidskokt kraft. Mennesker har i lang tid fått i seg gelatin gjennom supper og gryter fordi de kokte kraft på beina til dyrene de spiste. Jeg tror ikke flesteparten visste hvor smart de var engang; de ville kanskje bare ha mest mulig næring ut av dyret. Kanskje de merket at magen fungerte bedre. Kanskje de merket at suppene og grytene mettet bedre med kjøttkraft enn med vann som base.

 

 IMG_0361.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne typen bruker jeg, men det fins mange gode på markedet!

 

Mange har igjen fått opp øynene for dette vidundermiddelet. Det blir fremmet som alt fra det ultimate skjønnhetsmiddelet til tarmmedisin. Noen bruker det for å behandle beinskjørhet, leddgikt, lekk tarm og binyretretthet. Andre bruker det for å få spenstig og mer elastisk hud, sterkere negler og tykkere hår som vokser fortere. Noen bruker det til og med for å bygge muskler. Jeg bruker det i tillegg for å døyve søtsug og holde meg mett, lenge! For når jeg spiser eller drikker gelatin kan kroppen gi meg signaler som: ”OI, nå ble du METT. Nå må du slutte ellers kommer du ikke til å bli sulten før til neste uke!” Første gang jeg lagde noe med gelatin skjønte jeg ikke helt hvor denne metthetsfølelsen kom fra, for det var ulikt noe jeg hadde kjent før. Og at jeg kunne lage noe så mettende i form av godteri var ikke feil!

 

Foruten om langtidskokt kraft, som jeg bruker i supper, sauser og gryter får jeg i meg gelatin i pulverform på fire forskjellige måter. Jeg lager sunne puddingdesserter som gelé, fromasj, sjokoladepudding og karamellpudding. Det er kjempegodt med pisket kokoskrem på! Jeg lager også gelégodteri i silikonformer, og det er en skikkelig mettende affære, for her bruker man ekstra mye gelatin for å få de harde. Jeg bruker også gelatin i hvilken som helst blender-sammenheng, inkludert smoothies og varme drikker som smørkaffe. Men aller enklest, jeg blander inn en teskje kveldsteen min! Det finnes utallige andre måter å bruke gelatin på, men disse er mine favoritter. Så om du også sliter med søtsug eller manglende metthetsfølelse er det absolutt å anbefale!

 

Sjokoladepudding med vaniljesaus

 

 

 

Dette var favorittdesserten min da jeg var liten! På lørdag, etter lørdagspizzaen, satte mamma ofte frem både gelé og sjokoladepudding og masse vaniljesaus til og jeg var alltid den som gikk rett på sjokoladepuddingen og sikret meg i hvert fall halvparten... Det er så digg å kunne unne seg denne versjonen med god samvittighet!

 

Her deler jeg min oppskrift på sunn sjokoladepudding og vaniljesaus med deg: 

 

Sunn lavkarbo sjokoladepudding 

  • 5 dl kokosmelk
  • 2-3 ss gelatin
  • 2-3 ss kakaopulver
  • Noe med vaniljesmak: vaniljeessens, stevia med vaniljesmak, vaniljestang eller vaniljepulver
  • 1 ts espressopulver eller litt sterk kaffe som erstatter noe av væsken fra kokosmelken
  • Ønsket mengde valgfri søtning

 

Her er det bare å varme opp alt sammen i en kjele til det løser seg opp og helle i en form eller i serveringsskåler for så å sette kaldt. Jeg anbefaler å tilsette søtningen litt og litt mens du smaker slik at det ikke blir for mye. Avkjøl gjerne i kjøleskapet over natten, da får smakene satt seg ordentlig!

 

Tips! For å lage en luksusversjon, erstatt kakaopulveret og litt av kokosmelken med smeltet sjokolade.

 

Vaniljesaus:

  • 3 eggeplommer
  • 3 dl kokosmelk
  • Ønsket mengde valgfri søtning
  • Masse vaniljesmak! Bruk hva du vil, jeg bruker ekte vaniljepulver.

 

Kok opp kokosmelk i en kjele og bland den varme melken i en skål med tre eggeplommer. Sil blandingen tilbake i kjelen og varm forsiktig opp mens du rører godt hele tiden. La vaniljesausen avkjøles og oppbevar i kjøleskapet. Den er ekstra god om det har stått over natten, akkurat som sjokoladepuddingen, så lag gjerne kvelden i forveien!

Forfatter: Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent

 

Tips!

Vil du ha inspirasjon og mange gode oppskrifter på lavkarbo mat og ketose vennlige oppskrifter?

Ta en titt i vår oppskriftsdatabase med over 300 lavkarbo ketose og paleo oppskrifter du kan velge mellom 😘