hjelp deg selv

..med apetittregulerende mat:


Å være sulten er slitsomt, særlig når du vet du har spist nok mat. For metthetsfølelse kan være litt vanskelig. Det er stor forskjell på å kjenne at du har fått nok mat i magen og at hele deg er fornøyd. Mange har søtsug etter middag, og mange har rett og slett problemer med å stoppe å spise og kan forsyne seg flere ganger.

 

ikke mer kake livsstilsendring

 

 

Da jeg var yngre trodde jeg metthetsfølelse var når det gjorde vondt i magen og jeg ikke ville ha mer. Og var magen stor som en ballong? Ja, da var det nok mat i den. Det var ikke før jeg begynte å spise mer fett og mindre karbohydrater at jeg merket forskjellen på disse to følelsene. Å kjenne at halsen sa “stopp, nå er det nok” istedenfor at magen sa “slutt, nå klarer jeg ikke mer smerte” var merkelig å venne seg til.

 

Først trodde jeg ikke at jeg var mett og endte opp med å spise masse mat. Så vendte jeg meg til tegnene kroppen ga meg for å signalisere at jeg var mett. Og etterhvert så begynte sultfølelsen også å endre seg. Den var ikke en skrikende stemme fra magen som sa “spis ellers svimer du av!” Det var heller en følelse av at hodet gikk litt treigere og var litt “luftigere” og at kroppen ble litt sigen. “Nå kan jeg godt spise litt” eller “hm, gleder meg til middag om to timer”. Sulten var ikke akutt lengre, og det gjorde det så mye lettere å sette sammen et ordentlig måltid da jeg kom hjem.

 

Noen matvarer gir større metthet enn andre. Fett gir absolutt mest metthetsfølelse av alt. Protein er også ganske mettende. Karbohydrater alene kan føles som om du ikke spiser noenting, eventuelt at du ender opp mer sulten enn da du startet. En sammensetning av fett og karbohydrater kan man nesten spise uendelig av.

 

Metthet har heller ikke bare sammenheng med makronæringsstoffer (fett, protein og karbohydrat). Det er fordi kroppen også er smart nok til å skjønne når den mangler mikronæringsstoffene (vitaminer, mineraler og sporstoffer) og de essensielle fettsyrene (omegafettsyrene). Når kroppen mangler mikronæringsstoffer vet den ofte ikke helt hva den skal gjøre. Den gir som regel signaler om å spise mer - noe som gjør at du kanskje går rundt og er “sulten” uten å være sulten. For kvinner i gravid tilstand ser man det mye tydeligere ved at de får “cravings” etter enkelte type matvarer, og ikke-matvarer de ellers ikke bruker å spise. I noen tilfeller har gravide kvinner spist både skolekritt og jord fordi kroppen har krevd ekstra mikronæringsstoffer.

 

vitacravings bli kvitt søtsug

 

 

Så hvordan skal man vite hvilke doser av makro- og mikronæringsstoffer man må ha for å bli mett? Skal det virkelig være så vanskelig? Nei. Vi fokuserer på matvarer, fordi det er mat vi spiser, ikke separate næringsstoffer.

 

vitagele.jpg bli mett raskt

Gelatin

Gelatin har jeg skrevet om tidligere fordi det et fantastisk protein, og det er faktisk (så å si) det samme som kollagen som er med på å bygge opp blant annet huden, senene og skjelettet vårt. Det gir også en fantastisk metthetsfølese! Gelatin/kollagen får du i deg naturlig via kraft kokt på bein. Du kan også kjøpe rent gelatin i butikken i plater eller pulver. Flere har spurt meg om det ikke er sukker i disse, og det er det ikke! Bare i de ferdige geléblandingene fra Freia så klart. Styr unna de!

 

fiskeolje er sunt

Omega-3-olje (fiskeolje, selolje, tran)

Det er kanskje unødvendig å si at dette fettet demper sultfølelsen, for det har du sikkert merket. Kanskje ved at du har blitt kvalm til og med. Men jeg kjenner godt på meg selv at jeg har behov for mindre mat og blir fortere mett når jeg har drukket en slurk omega-3-olje på starten av dagen. Jeg merker midlertid ingen forskjell ved å ta omega-3-kapsler! Så om du vil ha ekstra kontroll på appetitten din, ta deg heller en skje med olje!

 

lever er suntlever er sunt

Lever

Fordi lever inneholder så mange fantastiske næringsstoffer som jern, folat, B12 er det en ypperlig måte å gjøre kroppen din fornøyd på. En levepostein med masse sunt fett, egg, løk og deilig krydder er min favorittmåte å spise lever på! Om du ikke har lever i kostholdet ditt fra før av og er litt skeptisk for å prøve det ut er det mulig å få kjøpt kosttilskudd av tørket reinlever i kapsler - slik at du får alle de gode næringsstoffene uten å smake lever. Lever er en “aquired taste”, og jeg smakte det selv for første gang for et par år siden. Det tok ikke lang tid før jeg lærte å like det, og aller best liker jeg leverposteien jeg lager selv! Det finns masse ulike oppskrifter på levergryter, leverposteier og leverkaker - ikke vær redd for å prøve deg frem!

 

 

chili appetitt

Sterk mat

Sterk mat gjør meg mett! Det kan hende det ikke er sånn for alle, men med meg er det i hvert fall ingen tvil. Jeg merker forskjell på om jeg har bestilt den indiske curryen min mild eller medium for å si det sånn. Om det har noe med mengden chili å gjøre, eller om det får meg til å spise saktere slik at jeg klarer å kjenne etter akkurat når jeg har fått nok, det vet jeg ikke. Men det funker!

 

kaffe er sunt og mettende

Kaffe

Jeg vet flere er skeptiske til kaffe, eller selve koffeinet fra kaffe. Jeg har selv hatt perioder uten for å se om det ga en positiv helseeffekt. Om det gjorde det, så merket jeg det i hvert fall ikke! Kaffe gjør meg umåtelig glad, fornøyd, kreativ, positiv og best av alt: ikke sulten. En god kopp kaffe etter middag gjør at jeg ikke blir sjalu på de som spiser dessert rundt meg (og det skal mye til for at jeg ikke blir sjalu på de kakestykkene deres!). Med kaffekoppen min føler jeg at jeg er i kosemodus men fremdeles er “flink” som holder meg unna søtsakene. Svært god følelse! Så om jeg finner ut at jeg bør kutte ut kaffe fra dietten min for helsegrunner kommer det til å bli en sorgens dag!

 

vitavann.jpg

Vann

Nok en no-brainer. Men av og til er det vanskelig å kjenne forskjellen på sult og tørste. Spesielt når man ikke spiser mye karbohydrater, faktisk. Du har kanskje også merket at du blir akutt tørst av potetgull og godteri? På lavkarbo får man ikke denne trangen til å drikke like sterkt. Jeg kan ofte gå en halv dag før jeg kommer på at jeg burde drikke vann, og at det kanskje er grunnen til at jeg har blitt så slapp eller har lyst på noe . Når det kommer til søtsug derimot, så er ikke å drikke et glass vann noe supert tips. Man vil fremdeles ha sjokolade etter et glass vann, tro du meg. Så vil du dempe søtsuget eller appetitten - få i deg fett, gelatin, en spiseskje fiskeolje, litt leverpostei, noe spicy eller ta deg en kopp kaffe!

 

Forfatter:

Linn Spets, Ernæringsveileder & Frisklivskonsulent