umami

umami

Her får du tipset til hvordan du på 5 sekunder kan gå fra å høste middels tilbakemeldinger fra middagsgjestene til stormende jubel!


Digger du sushi uten at du egentlig forstår hvorfor?

Synes du AROMAT var et supert krydder (svar ærlig!)? Har du hørt om umami? MSG- det har du nok hørt om? MSG har i mange år blitt regnet som den store stygge ulven blant smaksforsterkerne som brukes i «mat» (les: halvfabrikata, ferdig mat og annen søppelmat, som f. eks krydderblandingen til nudler.) Ved å lese denne artikkelen vil du forstå forskjellen på Umami og MSG og valget blir lett. Kanskje får du også noen tips til hvordan du enkelt kan høste ekstra lovord for dine supre skills på kjøkkenet... på verdens enkleste måte. 

 

naturlig-umami.jpg

 

Umami er en smak.

Det er den femte smaken utover søtt salt, surt og bittert. Det er et japansk ord som kan oversettes med velsmak. Ost og gravlaks er typisk norsk tradisjonell umamimat. Sopp, tomat og morsmelk er andre gode kilder. Umami er en smak som er vanskelig å beskrive bortsett fra fantastisk. Noen sier det smaker kjøttaktig eller saltsøt. Her strekker ikke ord til etter min mening :D 

 

umami.jpg (1)

 

Umami er smaken av glutamat som er en aminosyre i proteiner.

i 1908 i Tokyo klarte en japansk professor ved navn Kikunae Ikeda å påvise umami i sitt laboratorium. Han brukte denne kunnskapen til å skape smaksforsterkeren MSG. MSG (Natriumglutamat) er umami i konsentrert form.

 

Jeg elsker umami. Det gjør nok du også. Det er en grunn til at det tilsettes i stort sett ALT av halvfabrikata, utrolig mye krydder og ferdigmat. Men MSG er et utskjelt og forhatt produkt. Det er en utbredt oppfatning at MSG er skadelig. Det er likevel tillatt av mattilsynet. I følge FDA, det amerikanske mattilsynet fremstilles MSG av fermentering av stivelse:

«Today, instead of extracting and crystallizing MSG from seaweed broth, MSG is produced by the fermentation of starch, sugar beets, sugar cane or molasses. This fermentation process is similar to that  used to make yogurt, vinegar and wine.»

 

I følge Wikipedia:

Natriumglutamat (MSG = monosodium glutamate, mononatriumglutamat) (E-nummer E621) er en aminosyre som brukes som smaksforsterker i mat med kjøtt og fisk. Natriumglutamat blir dannet ved produksjon av soyasaus. Det er en av grunnene til at soyasaus er smaksforsterkende.

Natriumglutamat er en aminosyre og  et signalstoff i hjernen. Enkelte dyreforsøk har vist at natriumglutamat virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse. Dyr som har fått natriumglutamat har spist mer og lagt på seg. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker, og helsetilsynet advarer ikke mot bruk av natriumglutamat.

 

Nyt naturlig umami med god samvittighet

Heldigvis er det ingen grunn til bunnløs fortvilelse. Du kan fortsatt kose deg med de superdigge smakene UTEN at du bruker MSG i maten din. Du kan enten bruke råvarene direkte for å heve smaken på nærmest en hver rett. Eller du kan kjøpe/ lage umamikrydder eller til og med kjøpe ferdig pasta på tube. Umami på tube er basert på naturlige produkter og er et godt alternativ om ikke du har råvarene for hånden: 

  • Tomatpure, hvitløk, ansjospasta, sorte oliven, balsamico eddik, porcini sopp, parmesanost, olivenolje, eddik, sukker og salt.

 

Umamikrydder på boks :

På Meny og hos andre velassorterte matbutikker får du umamikrydder på boks. Blant annet fra Santa Maria. 

 

Dette krydderet inneholder:

  • Tomat, løk, soyasauspulver (soyabønner, hvete og salt) Hvitløk,fiskesauspulver (salt og fisk) sjampinjong, sort pepper, sitronjuicepulver, cayennepepper, E551 (klumpforebyggendemiddel). Totalt saltinnhold: 9 %

 

Umami buljongterninger:

På helsekost og hos andre nisjebutikker kan du se etter Umami buljongterninger fra Helios. Disse er kjempegode og høyner smaken på suppa og sausen din med en gang. 

 

Umami gjør de enkleste retter til nydelige smaksbomber i munnen din og er vårt mest effektive og enkle tips til hvordan du på 5 sekunder kan gå fra en middels god til en supergod middagsmekker. 

 

 

Jeg og mine samarbeidspartnere har mange gode og enkle tips som gjør at det ikke blir kjedelig å følge en lavkarbo kostplan eller en ketose kostplan. Du kan få akkurat den type oppfølging som passer for deg og dine behov. Ta en titt på våre nettsider, la deg inspirere i vår oppskriftsportal som har over 300 næringsutregnede oppskrifter som inngår i et sunt lavkarbo kosthold og som du også kan bruke for vektreduksjon. Ta kontakt hvis du har noen spørsmål.