Telle eller ikke?

Teller du dem? Da bør du fortsette å lese:


body

Kropp og hode- Er det et helhetlig system? I vårt språk snakker vi ofte om kroppen og hodet som uavhengige deler som ikke henger sammen. Det kan også føles slik. I tillegg snakker vi også som at det er hodet som er den fornuftige delen av oss, og hvor viljen sitter, mens følelsene sitter i kroppen.

Stressnakke. Frykt kan gi magesmerter, nervøsitet kan gjøre deg kvalm- osv.  Slik føles det. Og denne oppdelinga av hodet og kropp kan på en måte føles veldig naturlig. Fordi selv om du er er så nervøs at du er kvalm før en eksamen, så vet du jo i hodet ditt at du har kontroll på det som du skal kunne. Likevel kan disse følelsene ødelegge hele eksamenen din. Men hvis du for eksempel bare er litt nervøs, vel da øker adrenalinet ditt og du presterer så godt som du aldri før har gjort.

Pregnant Woman With Craving For Pickled Onions

Følelser og hormoner henger sammen. Vi vet det jo. Vi ser det godt hos andre. Som for eksempel når  den gravide venninna di sitter å hylgriner over en bagatell, eller det eneste hun har lyst til å spise er hardkokte egg- Som hun hater, men dytter nedpå, mens hun holder seg for nesa fordi det stinker så jævlig- Vel da er det hormoner hos den gravide som forderver hele dama, ikke sant? Eller når vi er forelska eller vi har kjærlighetssorg. Mens lykkehormonene blomstrer på den ene kanten og får deg til å stråle, så vil kortisol mengden i kroppen øke og nivået av oxytocin i kroppen minke, på den andre kanten. Med økt kortisol i omløp så håndterer kroppen insulin mye dårligere, og det er lettere å legge på seg.

 

I lavkarboverdenen så kan man få følelsen av at insulin er den store fienden av alle hormoner, fordi vi forsøker å holde produksjonen lav. Men det er jo fordi kroppen vår er skakkkjørt fra livet vi lever. Insulin er et livsnødvendig hormon. Men for mye av det vil føre til livsstilssykdommer som blant annet overvekt. Og kroppen produserer for mye insulin hvis du over tid spiser mat med mye sukker i, som du ikke bruker opp.

 

Men hva med hodet da? Vi synes det er fornuftig at det er hodet  som skal bestemme over kroppen i forhold til når og hvor mye vi skal spise, og hva vi har lyst til å spise. Fordi vi vet at hvis vi spiser for mye, så går resten av energien til lagring. Men kroppen kan jo styre alt dette selv. Den kan gi deg lyst til å spise riktig mat, den kan regulere måltidsrytmen din og mengden du skal spise helt selv. Uten at du legger på deg.

 

Hvorfor tror du at din fornuft, som du har levd med i noen få år, er bedre til å styre enn kroppen som har utviklet seg i millioner av år for å overleve best mulig? Det blir jo litt som å ta inn en førsteklassing til å styre et kosern i verdensklassen, ikke sant?

thebossbaby_trailer2

Det er ikke din fornuft som forteller deg at du skal telle og regne kalorier eller karbohydrater. Det er noe du har lært, som du har tatt inn i ditt verdensbilde. (Jeg også. Jeg må stadig vekk korrigere meg selv, -fortsatt. Hvis jeg spiser feil så tenker jeg straks kalorier og trening. Eller hvis jeg plutselig tar meg i å telle karbohydrater.) Når industrien begynte å manipulere maten vår med ekstra sukker og salt, lage mat som vi ikke kan spise oss mett på uten å ha fått i oss et hav av kalorier, vel, da ble det plutselig behov for telling. Og gjerne i sammenheng med telling av forbrent mat. Som om kroppen skulle være en "primitiv" skapning fra langtvekkistan og ikke en sofistikert dronning av Egypt. Men hvis du spiser riktig mat så regulerer kroppen seg selv. Da kan du stole på signalene den sender ut om når du skal spise. Hva du skal spise. Og du kan spise til du er mett. Så spiser du ikke igjen, før neste gang du er sulten. Det blir litt som Rema 1000: Det enkle er ofte det beste.

 

Jeg vet hvor vanskelig det er å ha tillit til kroppen. Det blir som å stole på følelser. Fullstendig galskap? Det som ihvertfall er forvirrende for mange som spiser feil, er at de spiser slett ikke mye. Likevel legger de på seg. Det er fordi maten de spiser får kroppen til å produsere for mye insulin. Derfor er det ikke telling av karbohydrater som er viktig, men HVA du spiser. Men ja, det kan føles skummelt. Særlig hvis du får kraftig blodsukkerfall. Kanskje blir du til og med skjelven?Du MÅ spise en banan NÅ. Hodet skal telle kaloriene.

 

Men hva betyr egentlig et blodsukkerfall for deg? Så fremt du ikke har diabetes, så er ikke et blodsukkerfall farlig. Det er bare ubehagelig. Du tolker det som at kroppen trenger mat. Og kroppen foretrekker den enkleste løsningen: Mat som enkelt kan brytes ned til sukker, slik at den slipper den tyngre prosessen med å bryte ned opplagret fett. Dette skal jo helst spares, ikke sant? Det tror ihvertfall kroppen. Når du spiser så lagres energien din. Hvis du ikke bruker den opp, så lagres overflødig mat som fett. Fett er energi til bruk når kroppen trenger det. Fordi kroppen er tilpasset å overleve med å få lite mat i perioder. Den har ikke behov for konstant påfyll. Derfor er periodisk faste så bra. Da bruker du energien du har spist, og du senker insulinproduksjonen.

 

Ved å spise riktig mat så får du  hele kroppen din på samme lag. Det er et helhetlig system som best kan regulere seg selv.  Ikke la førsteklassingen bestemme over noe av det viktigste du har, ja- Helsen din.