søppelmat

En barndom varer livet ut.


Når smågodt selges til 30 kr pr kilo. Da selger butikken ut to tonn på to timer.

Har du sett den nye kampanjen til Helsedirektoratet? Om lørdag hele uken. Den liker jeg godt, og er veldig treffende. Ikke minst at kjeks og saft som de trekker fram som usunt. Vi vet det jo, ikke sant? Likevel er det så raskt å hoppe inn i det gamle tankemønsteret som de fleste av oss har vokst opp med, nemlig at disse tingene ikke er usunne. "Det er jo bare en kjeks"Mange tenker fortsatt sånn. Både unge og gamle. 

lørdag hele uka helsedir uten sukker, livsstilsendring, hva er ketose, ned i vekt raskt, ned i vekt med lavkarbo, kutt sukker,.jpg

#lørdagheleuka


Akkurat som våre foreldre tenker underbevisst at de ønsker å være verdens beste besteforeldre, og da må de finne noe å gi til barna. Gjerne en brus. Eller en stor is til dessert. 

 

Men dette er jo ikke å være snill. 

 

Og kjeks er minst like ille som sjokolade. Egentlig er det faktisk verre. Fordi du føler ikke at du nyter en spesiell godbit. En halv pakke kjeks går raskt unna på høy kant. Og du merker det ikke en gang.

 

Men det gjør kroppen din. Den vipper blodsukkeret ditt ut av balanse og inn i en berg og dalbane. Den gir deg fort en dagskvote med kalorier, og den fører til sug. Ikke metter den heller. (La oss ikke begynne å snakke om ingredienslistene...)

 

Jada, jeg vet at det fins sunnere alternativer på markedet, og det fins verstinger. 

Og det er ikke en kjeks her og der som er problemet. Problemet er hverdagen. Når du kjøper en bærepose med smågodt- Har du godteri i flere år da?

bankers-hand-in-cookie-jar.jpg

 

 

"De tåler det"

Gode vaner i fra barndommen av, gir et godt grunnlag for helse resten av livet. Det er så lett å tenke at de er så unge og energiske- ""De tåler det" Og ofte vil det se sånn ut. Og de vil ikke takke deg for å ikke gi de det de har lyst på. Tvert i mot. Men en dag vil du få en vennlig tanke. Jeg har vært overvektig i halvparten av mitt liv, så jeg vet.

 

Jeg vet alle de gode minnene knyttet til mat som jeg ikke lengre spiser. Hvor vanskelig det er å endre vaner og tankemønstre. Og jeg vet at selv om barna mine ikke takker meg nå, så vil de- Hvis jeg lykkes- Takke meg når de er 40, slik jeg er nå.

De vil takke meg når de ser alle vennene deres som sliter med uhelse. Høyt blodtrykk, ustabilt blodsukker, en stor mage og alt det andre vi helst vil være uten. Alle som ikke har energi til å gjøre det de har lyst til, eller som har pådratt seg alvorlig sykdom.

For det er for mange når du er 40 ballen virkelig begynner å rulle, og bakken ned er bratt for noen. Jeg vil gi mine barn mest mulig flat mark så lenge jeg kan. Jeg sier ikke at det er lett. Det kan føles som en daglig kamp ved middagsbordet til tider. Derfor er det så viktig å starte tidlig. Jeg begynte med grønnsaker som barna synes smaker godt. Videre jobber jeg med tankesettet. Vi skiller mellom kosemat, søppelmat og vanlig mat. (Du aner ikke hvor mange hevede øyenbryn jeg får på butikken når jeg kaller noe for søppelmat. Men ingen reagerer på utrykket "junkfood", ikke sant?)

 

Videre jobber jeg hele tiden med meg selv. Jeg minner meg stadig på at å gi belønninger i form av mat er å være slem. Ok, det er en spissformulering, men jeg trenger det såpass sterkt av og til. Det er ihvertfall å være LAT. (Jeg er ikke alltid så nådig med meg selv)

 

Det fins ikke en eneste grunn som gjør kjeks og brus til en god ide. Det er bare en ekkel snarvei for å kjøpe seg litt glede. En snarvei som faktisk skader barna. Ikke først og fremst på grunn av denne ene brusflasken, men fordi du forsterker barnets følelse av at kjærlighet henger sammen med søppelmat. Kos henger sammen med mat, slik er vi. Hvis jeg klarer å knytte kosemat sammen med sunn mat så har jeg kommet langt.  Jeg gir ikke opp kampen. Jeg vil og jeg skal være en tilrettelegger for god helse. Slik at mine barn en dag vil føle det helt naturlig å ta riktige valg når de er store nok til å bestemme selv, fordi de liker det. Ikke fordi de må. 

 kvinne kjøper grønt.jpegkvinne kjøper grønt.jpeg

Så jeg prøver å ikke ta snarveien. 

Jeg prøver å gå den fine turen i skauen i stedet, og gi barna det som de egentlig verdsetter. (Selv om de maser om is)

De vil bli sett. De vil ha noen som lytter til dem. Noen som kan lære dem spennende saker og ting. Noen å dele opplevelser med, og å gi dem de gode minnene. Alt som man som foreldre  gjerne vil huskes for, ikke sant? En barndom varer livet ut.

 

Det er så mye lettere å være foreldre når barna er blide. Vi vil alle bare det beste for våre små, og jeg er ikke noe bedre enn andre. Men jeg prøver å gjøre så godt jeg kan. Av og til går det bra. Og jeg er bevisst på hvilket mål jeg jobber mot.  

 

PS: vet du hva som gir det jevneste humøret? Det er ikke is. Det er et stabilt blodsukker og barn som er mette på mat som gir dem sunn energi som de får fra å spise riktig mat. 

*Definisjon av søppelmat:

Mat som gir kalorier uten eller nesten uten næringsstoffer, men som fører til et høyt blodsukker. Som f. eks hvitt sukker, energidrikker, kjeks, brus og ellers alt du ville oversatt "Junkfood" til. 

 

cakepops.jpg

Det krever litt mer- Men det er veldig mulig å lage snop som ikke fører til overspising- Og som er uten sukker

Hvis du har lyst på oppskrifter og tips på kosemat som barna dine vil like, som f. eks søt sjokoladepudding og smoothie, men som er uten sukker? Da kan du melde deg på nyhetsbrevet vårt: