lekker lavkarbo sommermat

Unngå oppblåst og deigete mage, dårlig mat og dårlig samvittighet. Trange bukser og bikinigru. Lavkarbo er enkelt og nydelig 😍


Her får du tips og lekre oppskrifter på lavkarbomat som får deg til å holde formen sommer og høsten gjennom.

 

ketoseguiden ned i vekt  ketose kostplan hva er ketose.jpg

Sommer- Elsker den!! 

 

Skranter det med matlysten nå i sommervarmen? Har du ikke helt fått innfridd planene om sommerkroppen 2019? Vi kan hjelpe deg. Det er nemlig ingen grunn til å gi opp:

 

Selv om du har lyst til å egentlig ikke spise før det er langt på kveld, eller du har lyst til å virkelig nyte sommeren og kose deg glugg, så er det ingen motsetninger mellom dette og en stabil vekt, eller også til og med vektnedgang. Det handler bare om å ta de rette valgene. Lavkarbomat er kosemat og passer perfekt på sommeren.

 

...Selv også om du ikke har lyst til å bruke mye tid på å lage mat:

Du kan fortsatt grille og kose deg med nydelig tilbehør, du kan lage kjappe middager eller en dessert på lørdagskvelden, du kan nyte et glass tørr hvitvin eller en "LITE øl#. og du kan spise sjømat. (Mer om dette kommer lengre nede i artikkelen)Men vet du hva jeg liker best av alt? Du trenger ikke å føle at nå "MÅ" du spise. Tvert i mot.

 

Greia med lavkarbo

Lavkarbo handler om å få ned insulinproduksjonen i kroppen din slik at kroppen kan bruke lagret fett som energi. Dette er det viktigste prinsippet. Men deretter er det et prinsipp som også er viktig, og som gjør livet mer behagelig for mange av oss:

 

Du skal lytte til kroppen:

Du skal spise når du er sulten og du skal spise til du er mett. Så skal du ikke spise før du er sulten igjen. Om du spiser 2 store måltider i løpet av et døgn, om du faster et døgn eller mer, om du spiser 4 små måltider- Det har ikke noe å si. Påstanden om at du ødelegger forbrenninga di med ikke å spise hver 4. time er en av de mest seiglivede og direkte feilaktige kostholdsmytene du noen gang har blitt servert. Det er rett og slett svada.

 

Hva med lavt blodsukker da?

Det er klart, hvis du spiser mat som øker blodsukkeret ditt raskt som f. eks loff, riskaker og pasta så kan du tenke at du må spise ofte for å unngå lavt blodsukker. Jo raskere og høyere det stiger, jo verre vil du føle deg, og jo mer skadelig er det. Men slik er det ikke med lavkarbo. Blodsukkeret holder seg stabilt og kun med små søte fartsdumper (Ingen hoppbakker her!)  og du trenger ikke konstant påfyll av mat. Et ustabilt blodsukker sørger for at fettet på kroppen din ikke rikker seg en millimeter, mens et lavt og stabilt blodsukker vil åpne døra til magefettet. Så fremt du ikke spiser like mye mat som kroppen din trenger. Men med et riktig sammensatt måltid hvor du setter sammen grønnsaker, fett og protein i herlig symfoni, så går det som regel av seg selv. Du blir mett på riktig mat, og du blir raskere mett enn hvis du spiser rikelig med karbohydrater. Dermed får mange automatisk ett kaloriunderskudd, og de kan kose seg hele veien ned i vekt.

 

Det fins visse unntak..

Noen av oss har føkka til sult og metthetsreguleringen, vi er sukkeravhengige eller spiseforstyrret. Eller vi er ikke strenge eller konsekvente nok. I så fall så raser vi kanskje raser vi ikke ned i vekt i rekordfart og det må litt annerledes skyts til. Vi kan likevel nyte godt av lavkarbo i form av å få jevn og god energi, behagelig metthetsfølelse og mindre sug etter mat og snop, bli mindre oppblåst og "deigete" og penere hud før ferien er omme. Og kanskje er motivasjonen for å gjøre de ekstra grepene når høsten setter inn da på plass. 

 

 ketosemat ketose diett kostplan.jpg

 

Så hva er oppskriften? Hva gjør du helt konkret for å få en lavkarbo-kosesommer?

  • Du styrer unna ris, potet, pasta og vanlig brød
  • Du kjøper eller lager lavkarbo knekkebrød/ brød eller granola (Denne spiser du med fet yoghurt uten tilsatt sukker) 
  • Du setter sammen måltidet riktig: En porsjon grønt, en porsjon protein og fett til. F. eks en god urte vinaigrette (uten sukker) en fet saus, aioli eller dressing
  • Du spiser når du er sulten og til du er mett
  • Mat og ingredienser bør ikke inneholde mer enn 5 gram karbohydrater pr 100 gram vare
  • Styr unna frukt, for uten Avokado. Nyt heller litt friske bær eller en bit mørk sjokolade (70% kakaoinnhold eller mer) 

(Skal du reise bort? I Vita Univers kan du lese våre tips om hvordan du kan kose deg på ferie uten at den blir ødelagt av mathysteri) 

 

Måltidsstips for deg som ikke har apetitt

Et måltid kan inntas flytende, selv om det er noen fordeler med å tygge maten. Frister det med Frozen Cappuccino eller en digg smoothie? Få oppskriftene lengre nede på siden.  Prøv også hardkokte egg delt i biter med Aioli på. Raskt, godt og enkelt. 

 

 

Kjappe frokoster

Brisk knekkebrød- For deg som ikke har tid til å lage selv. Fås på de fleste dagligvare butikker

Markset brød - For deg som ikke har tid til å blande ingrediensene sammen selv, men kan steike det selv. Fås på Meny og utvalgte Helsekostbutikker.

1-2-3 Granola- Lag selv: Bland ønsket mengde nøtter og frø, hell over litt fibersirup gold og et lite dryss kanel. Smaker ekstra godt hvis du baker blandingen i ovnen først, med litt kokosolje og et lite saltdryss, men det er ikke nødvendig.

 

 

Middag

Middag er det enkleste på lavkarbo. Velg en ren proteinkilde som kylling, kjøtt, fisk eller fugl. Alt du trenger er riktig tilbehør som inneholder lite karbohydrater og fett. Jeg synes Coleslaw er enkelt og godt tilbehør. En god olje sammen med salt og pepper smaker bedre enn saus. 

Hvis matlysten svikter:

Brokkolisalat eller Cæsar salat 

 

Har du ikke lyst på kjøtt? 

Hampfrø er en super proteinkilde. De smaker godt, men lite og er supert for deg som ikke har lyst på kjøtt. (Dette kan du lese mer om i vår kostplan "Lavkarbo Vegetar") Vi bruker også en del hampfrø i kostplanene våre. Hvis du ikke vil ha kjøtt så kan du bruke hampfrø i stedet. Hampfrø er nemlig en ideell proteinkilde:

 

Hampfrø inneholder hele 34,4 gram protein og kun 4,7 gram karbohydrater pr 100 gram frø. I tillegg inneholder de rikelig med fett, vitaminer og mineraler. Hampfrø inneholder alle de 20 aminosyrene, inkludert de 9 essensielle, som kroppen ikke kan produsere selv og må ha tilført gjennom maten.  Fettsammensetningen i frøene er gunstige for kroppen fordi 90 % av fettet i frøene består av umettede fettsyrer, inkludert essensielle fettsyrer vi må tilføre gjennom maten. Hampfrø uten skall er rike på antioksidanter som vitamin E, og inneholder dessuten lecitin og flere mineraler. Mathamp inneholder ikke THC, som er det hallusinerende stoffet i cannabis, og har derfor ingen narkotisk effekt. Hampfrø kan spises og blandes i mat, de har en mild nøtteaktig smak og kan brukes i granola, blandes i salat, eller drysses over det meste av mat. Et helt genialt valg for deg som vil spise vegetarisk. PS: Sjekk priser! De varierer veldig.

 

Hva med vin...?

Velg tørre og halvtørre sorter. Hvis du vil ha øl velger du variantene som heter "LITE". Skal du ha en drink? Unngå blandevann eller velg sukkerfritt blandevann. (Men husk at alkohol virker raskere og sterkere på lavkarbo) Alkohol vil tømme kroppen din for væske, så du kan føle deg svært slank dagen derpå. Men akk, det varer ikke lenge. I løpet av noen dager er væskebalansen normalisert igjen. 

 

Hva med kaker og søtsaker?

Mange går ikke ned på lavkarbo fordi de koser seg litt for mye og litt for ofte med sukkerfrie søtsaker. Du vil spare deg selv for omveier hvis du tenker at søte smaker er til fest, og styr mest mulig unna alt som smaker søtt i hverdagen. Det gjelder både om det inneholder sukker, kunstig søtstoff eller naturlig søstøff. Det er ikke for å være ekkel eller unødvendig streng jeg sier dette. Det er på grunn av dyrkjøpte erfaringer som viser at det er en effektiv regel som gjør livet enklere. 

 

ketose middag ketose kostplan.jpg

Raskt, smakfullt og lekkert: Grillet nakkekotelett, salat med ruccola, reddiker og ostesaus

 

 Få oppskriften på hvordan du steker den perfekte biffen, lag smakfull og lekkert tilbehør med bakte rosenkål og brokkolisalat. Du kommer du ikke til å savne potetsalat i det hele tatt! I tillegg får du oppskrift på min Frozen Cappuccino og blåbærsmoothie. Perfekt å nyte på varme sommerdager hvis du ikke har apetitt og du trenger mat, kos eller avkjøling:

 

Grilla grønnsakspakker

 

grillpakker m grønnsaker.jpg

Noe av det beste jeg vet på en fin og lang sommerdag er å grille. Man kan lage de mest smakfulle retter med enkle grep og det er enkelt å lage store smaksvariasjoner.  

 

Foliebakte grønnsaker- Passer til ALT

Det er superdigg å grille grønnsaker i folie. Jeg synes det er fantastisk med en blanding av brokkoli, hjertesalat, paprika, løk, squash, aubergine, sellerirot i staver og små cherry tomater. Jeg kutter grønnsakene i terninger og staver alt ettersom hva jeg føler for. Tomatene deler jeg ikke opp.

Du kan bruke alt av grønnsaker som du ønsker (Hvis du spiser strikt lavkarbo velger du grønnsaker som vokser over bakken) For å variere smaken i pakken trenger du ganske enkelt å ta med litt forskjellig tilbehør som Aioii, kryddersmør, Drysse over ferske urter eller en lekker olivenolje og flaksalt.

 

Slik gjør du

Del opp et passe stort ark med sølvfolie, grovkutter ett par fedd med hvitløk og legger en god klatt med meierismør på arket og legger resten av grønnsakene på toppen før du pakker igjen folien. Legges på grillen med brettekanten opp og grilles til grønnsakene er møre.

Hemmelig Ingrediens: Herbamare Urtesalt NAM! (Fås på helsekost) 

 Herbamare urtesalt A-Vogel_Herbamare_Original_250ml_front-380x380.jpg

 

 

 Blåbærsmoothie for store og små

Beklager at det ikke er de peneste bildene..😏

 

blåbær smoothie, Vita Univers.jpg

Passer ikke bare for en matlei mamma... også ungene elsker en god smoothie. Denne kan nytes med 100% god samvittighet

 

Ingredienser:

–         1 dl kokosmelk (Alternativ: Bruk en blanding av kremfløte og vann)

–         1 stk Egg (Alternativ: 10 gram Kollagen for å få tilstrekkelig protein) 

–         3 ss Blåbær

–         Litt revet Ingefær (Kan droppes. Alternativ: En dæsj fersk sitronsaft) 

–         1 dryss Kanel

–         Isbiter

-         Smak til med søtning etter behov. * 

–         Juster med vann for riktig tykkelse

 

 

Slik gjør du

Riv ingefæren på rivjern. Bland alle ingrediensene, juster tykkelsen og smak med isbiter, ekstra vann og eventuelt søtning. Tagatesse er min favoritt søtning i kombinasjon med en liten dæsj stevia vanilje. Tagatesse får du på helsekost og er et naturlig søtningsmiddel som påvirker blodsukkeret i liten grad

tagatesse naturlig søtstoff som ikke påvirker blodsukkeret.jpgtagatesse naturlig søtstoff som ikke påvirker blodsukkeret.jpg

 

 

 Entrecote med bakte rosenkål og pisket smør

entrecote med løk, Vita Univers.jpg

Av og til går veien til mannens hjerte gjennom magen.. I alle fall hvis du serverer denne retten!

 

Denne retten har så mange gode smaker at det ville være synd å drepe den med saus. I stedet serveres biffen med løk på toppen og pisket Kvitseidsmør ved siden av. Det er utrolig godt og ekstremt enkelt: La smøret ligge i romtemperatur til det er mykt nok til å piskes. Pisk det opp med elektrisk visp til det er luftig. Ta det over i en skål og server. 

Entrecôte med løk

 

Ingredienser:

–        1 stk Entrecôte

–        2 ss Smør /Ghee

–        1 stk Løk

 

Slik gjør du:

Denne oppskriften tar utgangspunkt i en biff på 130 gram og en medium stor løk. 

Legg biffen på benken ca. en halv time, til den har fått romtemperatur. Dette er for å forhindre at den skal miste så mye kjøttsaft når du steiker den.

Skru så på en stekepanne som tåler høy temperatur på maks. Bruk helst jernpanne. Når den har blitt god og varm "svir" du biffen raskt på begge sider. Dette er også for at kjøttsaften skal holde seg inne i biffen, ved at du lukker porene. 

Skru så ned temperaturen til middels varme. Når pannen er middels varme tar du i smør og finstrimlet løk. Stek dette til løken begynner å bli blank og myk. 

Tilsett så biffen. Når kjøttsaften begynner å piple ut på oversiden er det tid for å snu biffen. Bruk en steikespade og baksiden av en skje som støtte for å snu biffen.

 

Rå biff: Stek biffen 1 minutt på hver side.

Medium stekt biff: Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.

Godt stekt biff: ca. 4 minutter på hver side over svak varme.

Visste du at?

Bruk gjerne Ghee i stedet for smør for å gjøre retten 100% Paleo. Ghee er olje, og tåler sterkere varme enn smør. 

  


Og som et tilbehør til entrecôte passer det med Bakte Rosenkål: 

 

 bakte rosenkål, Vita Univers.jpg

Bakte rosenkål

Ingredienser:

–         400g Rosenkål

–         1 stk Hvitløk

–         3 stk Hvitløksfedd, hakket

–         3 ss Smør/ Ghee

–         0.5 ss Dijon Sennep

–         Havsalt

–         Fersk, grovkvernet pepper

 

 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Legg bakepapir på en stekeplate.  

Del opp den hele hvitløken i båter. Ta av skallet.  I tillegg tar du 3 hvitløksbåter som du finhakker. Hvis du bruker frosne rosenkål, så tiner du dem før bruk. Kutt dem i to på langs.

Bland alt sammen i en stor bolle. Spre så rosenkålene ut over bakepapiret. Når de er sprø er de ferdige. Smak til med havsalt og pepper. 

Stekes i ca. 20-30 minutt. Følg med. 

  

 

Frozen Cappuccino

Ingredienser:

–         1 ss sukrin gold

–         2 stk eggeplommer

–         10 g Instant espresso pulver

–         0.5 dl fløte

–         2.5 dl vann

–         10 isterninger


Slik gjør du:

Fyll blenderen med alle ingrediensene og miks godt sammen. Hvis du ikke vil ha i pulverkaffe så kan du bruke avkjølt vanlig kaffe i stedet. Ha godt med isterninger i.

Tips! Varier smaken ved å tilsette en liten dråpe med stevia-essens med vanilje eller english toffee. Jeg synes denne drikken smaker best med litt kunstig søtstoff i.

 brokkolisalat.jpg

Brokkolisalat

Ingredienser:

–         1 stk Brokkoli

–         1 stk Rødløk

–         2 ts Eddik

–         2 dl Seterrømme

–         1 stk Pose Majones

–         2 ts Tagatesse

–         Salt

–         Pepper

 

Slik gjør du:

Kutt brokkoli i små buketter eller riv den grovt på et råkostjern. Finhakk løken. Bland dressingen: Rømme, majones, Tagatesse, eddik og litt salt og pepper. Smak til.

Bland grønnsakene i dressingen. La gjerne dressingen hvile litt så smakene får satt seg, før servering.