Periodisk faste - et behagelig verktøy

Lær mer om hvorfor du enkelt kan få resultater med periodisk faste


Denne artikkelen tar for seg hvordan du gjennomføre og trene opp kroppen til å faste og helsefordeler som følger av periodisk faste, blant annet vektreduksjon og økt energi.  

 

Er du ny med faste? Da anbefaler jeg at du gjennomfør periodisk faste etter denne tretrinnsmodellen: 

  • Level 1 handler om hvordan du enkelt kan komme i gang med periodisk faste
  • Level 2 handler om hvordan du kan skyve spisevinduet ytterligere uten ubehag
  • Level 3 handler om å faste i 48 timer

 

Hva er periodisk faste?

Faste er en praksis hvor man unngår mat og drikke i en periode for en rekke formål, inkludert religiøse, helsemessige eller personlige årsaker. Det finnes ulike typer faste, inkludert periodisk faste, juice-faste, eggfaste, vann-faste og andre. Hvor strengt regime du vil kjøre velger du selv ut i fra hva du er komfortabel med og hva slags resultater du ønsker deg. 

 

Periodisk faste er en populær form for faste, der man spiser i løpet av et bestemt tidsvindu på dagen, og faste resten av tiden. For eksempel kan man spise kun mellom kl. 12:00 og kl. 20:00, og faste fra kl. 20:00 til kl. 12:00 neste dag. Det finnes også lengre fasteperioder som kan vare fra 24 til 72 timer eller lengre.

 

Faste kan regnes som ketosens mor. Ketose er et begrep de fleste kjenner til i  dag. Det betyr enkelt forklart at du bruker fett (ketoner) som energi for kroppen i stedet for sukker. Hvis du ikke tilfører kroppen noe næring, så vil du få den mest effektive fettforbrenningen på raskest mulig måte.  Ketose gjør mer enn å sette kroppen på fettforbrenning, ketose påvirker også hormonbalansen i kroppen din og påvirker hvordan hjernen reagerer på dopamin over tid. (Dopamin= lykkefølelse, velvære og glede)

 

 

Hvorfor er periodisk faste sunt?

Det er mange gevinster av å legge inn faste i livsstilen og kostholdsrutinen sin. Hvis du for eksempel gjennomføring en regelmessig 48 timers faste vil du kunne oppleve følgende:

  • Vekttap: Fasten kan hjelpe deg med å gå ned i vekt, da kroppen vil tære på sine fettreserver for å få energi når det ikke er tilgang på mat.
  • Bedre insulinfølsomhet: Fasten kan forbedre kroppens evne til å regulere blodsukkernivået, noe som kan være gunstig for personer med type 2 diabetes.
  • Redusert betennelse: Fasten kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, noe som kan bidra til å forebygge en rekke helseproblemer.
  • Forbedret hjertehelse: Fasten kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom.
  • Forbedret hjernefunksjon: Fasten kan bidra til å forbedre kognitiv funksjon og beskytte hjernen mot aldersrelatert nedgang.
  • Du setter kroppen i ketose og øker kroppens fettforbrenning.

 

Periodisk faste- Mulige bivirkninger

En periodisk faste kan føre til bivirkninger som svimmelhet, hodepine og kvalme. Hvor kraftige bivirkninger du får henger ofte sammen med hva du har spist de siste dagene, og din generelle helse. Det er vanlig at folk som har spist keto/ lavkarbo opplever mindre bivirkninger, det samme gjelder folk som trener mye og som har et sunt kosthold. Det er viktig å sørge for å drikke nok vann og opprettholde et balansert kosthold når man gjennomfører en faste.

 

Ingen grunn til å la bivirkningene skremme deg! Gevinsten er stor og med en næringsutregnet kostplan og vår lettleste e-bok loser vi deg trygt i havn

 

Level 1: Kom i gang med periodisk faste

For mange er frykten for det ukjente det største hinderet for å starte med periodisk faste. Hvis du har en veldig fast rutine og spiser på faste tidspunkter hver dag, kan det være vanskelig å endre vanene dine og tilpasse deg en ny spisemønster. For det andre kan det være utfordrende å takle sultfølelsen i begynnelsen, spesielt hvis du har vært vant til å spise små måltider hele dagen. Kanskje er du også redd for å få lavt blodsukker. Lavt blodsukker er ubehagelig, men ikke farlig så fremt du ikke er diabetiker og generelt sett frisk. 

 

Level 1 i periodisk betyr at du gjennomfører en gradvis tilvenning. Hvis du aldri har fastet før, kan det være lurt å gradvis tilvenne deg til å faste. Start med å utsette frokosten din med en time eller to hver dag, og øk gradvis lengden på fasteperioden.

 

Det er lurt å lage en plan: Planlegg fastedagene dine på forhånd, og tenk på hva du skal spise når fasten brytes. Dette kan bidra til å redusere fristelsen til å spise usunn mat eller snacks når du er sulten.

Når kroppen ikke er vant med faste bør du også passe på at du har tid til å gi kroppen tid til å hvile litt ekstra hvis du trenger det. Når du har øvd deg på å skyve spisevinduet til en 16:8 modell, det vil si at du har et spisevindu på 8 timer og faster i 16 timer, så er du sannsynligvis klar for å prøve deg på Level 2: 

 

Level 2: Skyv på spisevinduet ytterligere

Mange opplever at den enkleste måten å forskyve spisevinduet fra 16:8 til 48 timers periodisk faste er å bruke følgende plan: 

 

Fra et spisevindu på 8 timer kan du kutte ned til OMAD (Det vil si 24 timers faste): One meal a day. Du spiser da en god, næringsrik og sunn middag. Hvis du spiser rikelig med fett så gjør du det enklere for deg selv. Dette er fordi du holder deg mett lenge, kroppen bruker fettet som energi og du får en naturlig overgang til fettforbrenning uten store bivirkninger. 

 

Den enkleste måten å få en overgang fra OMAD til 48 timers faste er å ikke utsette seg selv for fristelser i form av matlukt, matlaging og andre fristelser. I stedet for å være til stede under middagen kan du gå deg en tur, ta en treningsøkt eller distrahere deg med noe annet hyggelig som gjør at det er enkelt å ikke tenke på mat og ignorere eventuelle sultangrep. Særlig fysisk bevegelse er bra, fordi du da samtidig stimulerer forbrenningen og reduserer eventuelle bivirkninger og ubehag som kan følge en periodisk faste.

 

Level 3: Periodisk faste i 48 timer

Når du spiser mat lagres denne maten til senere bruk. Hvis du ikke bruker den opp eller du spiser mer enn du trenger, da lagres maten som ekstra kroppsfett. Når du faster, tømmer du lageret. 48 timers periodisk faste er effektivt for å nullstille hvis du har spist for mye, hvis du vil ned i vekt eller du vil forbedre insulinsensitiviteten og fjerne overskuddsinsulin i kroppen som ofte fører til uhelse og livsstilsykdommer over tid: 

 

Hvordan jeg bruker periodisk faste som et verktøy

Jeg bruker faste som et verktøy på flere måter i min livsstil. Jeg praktiserer periodisk faste daglig for velvære og energi. Jeg har stort sett et spisevindu fra kl 16-20 hver dag. Dette føles naturlig for meg og har blitt en vane jeg setter pris på.Hvis jeg vil rense opp litt, gå ned litt i vekt eller regulere overspising (Som dessverre fortsatt av og til skjer)  så gjennomfører jeg en intervallfaste.

Det betyr at jeg faster i en periode på 40 timers til 72 timer. Da får jeg tømt kroppen for sukker, får redusert insulinnivået i kroppen, bruker kalorier som kroppen har lagret til regnværsdager hvor man ikke får mat, og kroppen bryter ned gamle og defekte celledeler og bruker dem som energi. En skikkelig rens, med andre ord. 

 

Ofte er det å ta en konkret beslutning som er vanskeligst. Som med alle stier er det vanskeligere å lage nye enn å gå opp gamle spor. Men hvis du ikke gjør noe annerledes enn å følge gamle spor, hvordan vil du da komme til en ny plass?

 

Jeg har flere produkter som passer for deg som vil ha ferdig næringsutregnede kostplaner og forslag til gjennomføring av en sunn kostholdsendring både med og uten periodisk faste: