Faste: Myteknusing!

"Sulter du deg?"Det fins mange myter om faste som ikke er riktige. Det er sunt å faste.


«Det er jo ingen tvil! Vil du holde deg frisk så spiser du riktig mat. Spis hvordan du vil- Men da må du også godta å ha det vondt!

Jeg vil ikke ha det vondt. Og jeg merker en utrolig forskjell skal jeg si deg."

Kirsti slet med en rekke vondter, Hun synes det var vanskelig å bli tatt seriøst- For alle har jo vondt en plass, ikke sant?

Vi hjalp henne med faste og kosthold. Les om Kirstis reise med faste og paleo/ Steinalderkosthold her: Spis bort smerter

 

MEN FØRST:
Du ville aldri latt en 5 åring håndtere en svivende motorsag på egenhånd, ikke sant? Sett deg inn i temaet før du går i gang. Langvarige vannfaster er IKKE for alle!

ADVARSEL: Hvis ikke du har tilstrekkelig kroppsfett å miste, så vil kroppen tære på indre organer og muskler i stedet. Her fins det tegn å se etter, men da må du jo ha kunnskapen. Helst bør du få oppfølging av kompetente fagfolk som har erfaring med lange vannfaster, i tillegg til at du har tatt blodprøver hos din fastlege i forkant. Vi har også utgitt en lettlest bok hvor du får alt du trenger å vite om fasting. Det er en e-bok til kun kr 179,- Du finner den i bunnen av denne siden.

JA- Å faste er sunt. Men en langvarig faste ikke er  for alle.

 

Kanskje er du en av dem som har en nyvunnen inspirasjon, men som ikke føler deg klar til å faste. Det er helt okei! Fasting er en modningsprosess som krever forberedelse. Å hoppe over frokosten kan være en bra plass å starte. I tillegg kan vi anbefale deg å kjøpe vår lettleste bok "Faste- En nøkkel til helse", da får du kunnskapen som du trenger, samtidig som du smører motivasjonen.

 

Mange er skeptiske til å faste. Og hvis du faster møter du gjerne på en del fordommer. Her knuser vi de vanligste: 

 

«Sulter du deg?»

Denne myten stammer fra oppfatningen om at forbrenningen vil skrus av og kroppen «stenger seg av» ved faste.

Det finnes mye forskning som viser at hvileforbrenningen (BMR, hvor mye energi kroppen din trenger kun for å fungere som normalt) går ned hvis du spiser en lavkaloridiett over lengre tid. Hvis du spiser under 1500 kcalorier over lang tid vil du oppleve at hvileforbrenningen din går ned med 25-30 %. På motsatt side av skalaen, vil hvileforbrenningen øke hvis du overspiser, altså spiser mer enn du vanligvis gjør.

 

En svekket forbrenning vil føre til at du føler deg kald, sliten, sulten og har lite energi. Dette er kroppen som sparer på energien sin. Dette skjer ikke når du har en kortvarig faste. Da ville vi mennesker rett og slett ikke ha overlevd som art. Det er faktisk tvert imot: Forbrenningen din vil ØKE når du faster. Fra et evolusjonsperspektiv er dette helt logisk: Hvis du ikke spiser så vil kroppen bruke lagret fett som drivstoff, slik at vi kan finne mer mat. Selv om du ikke spiser så kan ikke hvileforbrenningen din reduseres til null. Vi må brenne noen kalorier for å holde oss i live. Dermed gjør hormonene i kroppen din det mulig for deg å bruke fett som energi i stedet for sukker. Det er jo nettopp av denne årsaken at vi går rundt med fett på kroppen!

 

«Du bryter ned musklene dine»

Fordi vi fra et evolusjonsperspektiv har tilpasset oss å overleve perioder med fasting, lagrer vi fett slik at vi har et reservelager til den dagen det er smått med mat. Kroppen foretrekker å bruke dette fettet framfor muskler som energi og det er først når fettprosenten på kroppen din er svært lav at den vil starte å bryte ned muskler. På dette tidspunktet har du under 4% kroppsfett.

Tvert imot vil forbrenningen av protein gå ned når du faster. Kroppen vil bevare sin muskelmasse. Mange av aminosyrene som brytes ned i forbindelse med normal celleutskiftning i kroppen vil tas opp igjen i nye proteiner.

 

«For kroppen å bryte ned muskler for å få energi vil være som å lagre ved til vinteren, men når kulda setter inn hogger du heller opp sofaen din og fyrer med den»     

                                                                              Dr. Jason Fung

 

«Du tømmer kroppen for næringsstoffer»

Den lengste fasten som man vet om varte i 382 dager. Selv da var en enkelt multivitaminpille tilstrekkelig for å forhindre vitaminmangel. Det fins essensielle proteiner i form av aminosyrer og fettkilder som man må tilføre kroppen gjennom mat, for eksempel Omega 3. Disse stoffene skilles vanligvis ut gjennom urin og avføring. Fordi avføringen din vil avta under faste, vil du bevare mange av stoffene i kroppen. I tillegg til at kroppen vil resirkulere mange av aminosyrene. Både før og etter faste bør du følge en sunn paleo eller lavkarbolivsstil, slik at du får i deg næringsstoffene som kroppen trenger. 

 

Vår bok "Faste- Nøkkelen til helse" er basert på egenerfaring med faste og kunnskap fra Dr. Jason Fung. Vi kan anbefale boken « The complete guide to fasting» Av Dr. Fung og Jimmy Moore ( Victory Belt PublishingInc 2016, ISBN 13: 978- 16- 28600-01-8)  Du kan også finne mange spennende foredrag på You Tube med Dr. Fung.