Lavkarbofestmat


Til familiefesten er mitt bidrag en lekker paleo pavlova, etter oppskrift fra Linn Spets, sellerirotsalat (som smaker såå mye bedre enn potetsalat) , i tillegg til at jeg tar med lakseruller og Pulled Asia, som er nydelig med salat, rømme  og lavkarbo brød. 

 

 

Pulled Asia

17. mai favoritter lunken kjøttstuing asian style.jpg

Her må jeg først og fremst påpeke at denne gryten ikke er velegnet for dem som spiser svært striks lavkarbo eller ketogent. Retten er finfin for de som er litt mer liberale og for deg som spiser paleo. Den har bare sunne, naturlige ingredienser.  Jeg digger asiatisk krydderblanding. (Jeg mistenker at det er fordi det er så rikt på umami) Krydderiene til denne lekre retten  finner du alltid i skapene mine. Skulle du mangle noe av det så ta utgangspunkt i hva du har og smak deg fram med substitutter. 

Du kan fint lage denne retten som pulled pork eller på tynnribbe som jeg vanligvis gjør til jul. Men fordi det var tilbud på min lokale matbutikk på nakkekoteletter brukte jeg det i stedet. Jeg synes det er praktisk å ha minst mulig å gjøre på selve dagen, så derfor forsteker jeg kjøttet dagen før slik at det er raskt å gjøre den helt ferdig på 17. Mai.

 

Slik gjør du:

Legg 8 store  nakkekoteletter som er passelig tykke med en jevn og fin fettmarmorering på benken, slik at de blir tempererte før steking. Da mister du minst mulig kjøttsaft. La dem ligge minst 30 minutter. Fordel så kotelettene ut over en stor skypanne.

Legg en klatt med meierismør og to fedd grovkuttet hvitløk i pannen før du strør over Maldon havsalt og fersk gorvkvernet  pepper. Langstek kotelettene på  100 grader i flere timer, til de er falleferdig møre. (Minimun 2 timer) 

Når kotelettene er avkjølt  renser du dem kjapt. (Ta bort bein og fett)  (Spar på fettet i bunnen av skypannen!!) Så deler du  kjøttet opp i passe store biter.

 

Lag en marinade av honning, soyasaus, hvitløk og ferskrevet ingefær som jeg blandet i kjøttet. På 17. Mai er denne retten superrask å ferdigstille. Da tar jeg simpelthen å steker kjøttet i litt av det oppsparte tekefettet (Hvis du har kastet det kan du selvsagt bruke meierismør, kokosfett eller rapsolje her) Når kjøttblandingen er varm er den klar til servering. Sesamfrø strøs over på slutten. 

 

Oppskrift på Asiatisk marinade: 

 

 • 1 dl soyasaus*
 • 3 ss honning
 • 1 ss fersk, revet ingefær
 • 5 fedd hvitløk
 • Saft av en halv appelsin
 • Sesamfrø 

  *Jeg bruker en sunn type som jeg bestiller på Iherb: Eden Tamari, Organic Soy Sauce:

eden tamari organisk glutenfri økologisk soyasaus livsstilsendring.jpg

 

 Lakseruller 

 

 

lakserullader test.jpg

Jeg klarer aldri å bestemme meg for hva jeg liker best. Lakseruller eller rett og slett Sashimi. Men denne gangen ble det ihvertfall lakseruller. Mange er ikke så glad i røykelaks. Selv kan jeg styre meg i store doser, men sammen med kremost synes jeg det er nydelig. 
Du trenger:
 • 200 g røkelaks av god kvalitet
 • 1 dl Creme Fraiche
 • 200 g kremost med urter
 • fersk dill
 • gressløk
 • fersk grovkvernet pepper
 • Maldon Havsalt
Slik gjør du:
Kutt laksen i skrå, løvtynne skiver. Legg skivene på plastfolie, helt tett i tett. (Slik at når du ruller plastfolien sammen så vil du få en lang rull med fylt laks.)
Hakk ønsket mengde fersk dill. Bland ost og Creme Fraiche. Smør osteblandingen på laksen, dryss på urtene, salt og pepper
Lag en rull av laksen ved hjelp av plastfolien. Denne lar du ligge i frysen i 30 minutter.

Fjern folien, skjær ruladen i ca 1/2-1 cm tykke skiver og server.

 

Sellerirotsalat

 

sellerirotsalat 17.mai vita koldbord favoritter

 • 1- 2 stk sellerirot (Hvis du ikke har sellerirot, men har lyst på en sunnere variant enn potetsalat så kan du lage den på kokte søtpotet eller stekt squash i stedet) 
 • 1 stk boks seterrømme
 • 1 stk pose majones
 • smør til steking
 • 1 ss grov sennep
 • 1 ss HP saus (Kan droppes)
 • 2 ts eddik
 • grovkvernet pepper, havsalt

 

Slik gjør du:

Kutt sellerirot i terninger eller tynne staver.  Damp disse til de er nesten møre. (Squash surres i smør på middels varme.) Kryre med havsalt og pepper. 

 

Dressing: Bland rømme, majones, Eddik og HP saus. Bland inn de avkjølte grønnsakene. Smak til med salt, pepper og eddik. 

Tips! HP sausen er tatt med for smak. Den er verken særlig helsefremmende eller sukkerfri, så hvis du kjører en streng linje kan du fint droppe den! 

 

 

Linn Spets' Paleo Pavlova:

paleo pavlova.jpg

Det er få som ikke elsker en god Pavlova, og det er den perfekte kaken til 17. mai da den kan pyntes flott med masse friske, fargerike bær. Dessuten smaker den vidunderlig – jeg kan virkelig ikke få nok av den! Jeg har lenge tenkt på å lage en sukkerfri marengsbunn, siden resten av kaken er relativt lett å få sunn, sånn lavkarbomessig. På ørtende forsøk har jeg fått til både fast og seig marengsbunn som smaker faretruende likt en med sukker. Hemmeligheten er fibersirup. Ok, så den er ikke helt paleo, men den er glutenfri, melkefri og lavkarbovennlig – og da er det mer enn godt nok for meg!

vitaunivers _ Paleo pavlova _ sukkerfri pavlova_ lavkarbo pavlova_ fibersirup.jpg

 

Siden det går med noen eggehviter når man lager marengs så brukte jeg like godt eggeplommene til å lage en lemon curd som jeg har tenkt å blande lett inn i kremen på 17. mai når jeg skal montere den. Den bør ikke stå med kremen i mer enn noen timer, så beklager at det ikke blir noe bilde av den. Denne kan selvfølgelig lages med vanlig fløtekrem, men jeg kommer til å erstatte det med kokoskrem siden jeg tåler melk så dårlig.

 

Oppskrift marengsbunn

Vita Univers paleo pavlova sukkerfri pavlova melkefri pavlova lavkarbo pavlova sunnere pavlova_ bunn

Ingredienser


4 eggehviter

5 ss fibersirup

3 toppede ss sukrinmelis

Steviadråper etter preferanse (jeg brukte en med vaniljesmak)

¼ ts salt

1 ts maizena

1 ts hvitvinseddik

 

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 200 grader. Visp eggehvitene sammen med litt salt til skumboblene er små og tette. Tilsett deretter fibersirupen litt og litt mens du visper godt mellom slagene. Tilsett deretter steviaen, sukrinmelisen og visp godt mellom hver ingrediens. Til slutt stopper du vispen og har i hvitvinseddiken og maizenaen. Dette blander du forsiktig inn. Ha marengsen på et stekebrett dekket med bakepapir og form den slik du vil. Er innmari kult med sånne kranser, men kanskje ikke så praktisk. Skru ned ovnen til 120 grader og stek på nederste rille i 1,5-2 timer (avhengig av hvordan ovnen din fungerer, følg litt med) og avkjøl gjerne kaken i ovnen mens døra står på gløtt til både ovn og marengs er helt kald. Marengsbunnen kan oppbevares kjølig pakket i bakepapir i mange dager.

 

Oppskrift lemon curd

lemon curd pavlova Vita Univers paleo pavlova sukkerfri pavlova melkefri pavlova lavkarbo pavlova sunnere pavlova

 

Ingredienser

120g sitronsaft (ca. 3 sitroner, jeg sluntra unna og brukte ferdig sitronjuice)

4 eggeplommer

4 ss fibersirup

3 ss sukrinmelis

100 g smør

skall av én sitron

 

Instruksjoner

Riv sitronskall og bland alle ingrediensene unntatt smør i en bakebolle. Dette skal varmes i vannbad til det tykner, og man må røre konstant. Fin tålmodighetsprøve om man skulle trenge å teste den. Når curden har tyknet kan du (endelig) ta den av det kokende vannet og tilsette smøret litt og litt mens du rører godt i mellom smørklumpene. Oppbevares i kjøleskapet. Denne curden - OMG. Den er virkelig fantastisk god!

 

Melkefri krem

Dette er den enkleste delen, du trenger bare bruke ønsket mengde kald kokosmelk (kun den harde delen), tilsette ønsket søtning og vanilje og vispe det sammen i noen sekunder. Det går mye fortere enn krem av fløte.

kokosmelk paleo pavlova Vita Univers paleo pavlova sukkerfri pavlova melkefri pavlova lavkarbo pavlova sunnere pavlova

 

Før servering blandes kokoskrem og lemon curd forsiktig sammen med en slikkepott. Det kan godt være litt ufullstendig blandet og marmorert, det er bare lekkert! Du kan også bare holde kremene separerte og legge den ene oppå den andre. Topp med friske bær og en dryss sukrinmelis før servering. Dette blir en syrlig og god pavlova som er godkjent av hele familien, så bedre blir det ikke!