lavkarbo jul

lavkarbo jul

Her har du gode tips og oppskrifter for å unngå å rase opp i vekt, og å klare seg best mulig gjennom jula uten å gå amok i søtsaker og risgrøt...


"Jeg må jo få lov til å kose meg litt"

 

kostholdsveiledning kristiansand agder

Lavkarbo jul: Mot jul det kan virkelig være vanskelig å holde fokus. Det er så fristende å tenke "Jeg må jo kose meg litt"... 

 


Å kose seg litt er fint og kan helt sikkert være sunt også, hvis du velger riktig kos. Problemet er når det sklir ut. Dette er gjerne en utfordring for oss som lett overspiser, som spiser på følelser og/ eller er sukkeravhengig.

 

Spis deg fri

For meg kan det fort bli sånn at jeg har lyst til å kose meg litt hver dag, plutselig. Og før jeg har fått sukk for meg har "litt" blitt til.. ehh.. et måltid. Eller tre.

Veldig lite lurt. Hvis du velger riktig kos, så er det mye større sannsynlighet for at førjulskosen ikke sklir helt ut. 

Helene Thorkildsen og jeg tilbyr kostholdsveiledning i Agder, kurs og kostplaner. Her har vi lagd lavkarbo kurs med  lavkarbo kaker og sunnere julesnop for  NLLF. Visste du at lavkarbo er bra for deg som har lipødem? 

Hva er bra lavkarbo julekos?

For meg så er riktig kos noe som smaker så godt at jeg blir tilfreds, men som ikke får meg til å overspise eller tenke på søtsaker hele tiden. Jeg drikker sjeldent brus, men av og til er det innafor hos meg, som kos. I dag har jeg kjøpt sukkerfri julebrus for eksempel. Men planen er å la den stå uåpnet fram til helga. 

 

Annen kos jeg digger er chai te med kokosmelk. Her er det ingen som helst grunn til dårlig samvittighet! Tvert i mot, kokosfett er sunt og stimulerer de små grå- Og fettforbrenningen. Annen kos jeg nyter er nøtter. Usaltede sådann. Men her må jeg passe på så jeg ikke overspiser. Det er utrolig fort gjort med nøtter. 

 

En lakris konfekt eller sjokoladekule? Krønsjkuler, ja takk!

Hjemmelagde krønsjkuler er helt nydelige. De gir deg energi, lindrer søtsug (men trigger ikke) og smaker deilig! Alt dette er "trygg kos" for meg. Hva som er trygg kos for deg, er opp til deg å finne ut av. 

sjokoladekuler.jpg 2.jpg

 

Last ned vår oppskriftsbrosjyre med blant annet oppskrifter på våre deilige energikuler her, eller lavkarbo krønsjkuler som vi kaller dem, fordi de gir deg en deilig krønsj 😋 Du får også oppskrift på deilige fløtekarameller og Gule Bomber..

 

Forebygging

Forebygging er det beste forsvar. Sørg for at du har kontroll over hverdagskosen og søtsug. Hvis du ikke har det, så er det lurt å øke fettmengden/ redusere inntaket av karbohydrater i minst en ukes tid. Da får du har en god baseline når jula kommer. Hvis du har vært i ketose i flere uker før jula starter så vil du bli fristet mindre når jula kommer.  

ribbe med smør, ketogen diett ketose mat, mat som forbrenner fett

Ribbe med maldon havsalt og smør er en fantstisk måte å komme i rask ketose på, som smaker godt, metter og fjerner søtsug. Pass bare på at du ikke blir lei av ribbe før jul..

 

Når jula kommer, gå i angrepsmodus!

Spis sunnere julesnop som du har lagd opp på forhånd.  Snop som du vet ikke vil trigge deg, snop som ikke påvirker blodsukkeret ditt, som gir deg sunne næringsstoffer, som metter og som ikke trigger til overspising.

Du vil oppleve at du har kontroll jula gjennom, samtidig som du kan kose deg med god  samvittighet. Fordi du klarer å stoppe så kan du nyte hver bit. Hvis du skal på avslutninger, ta med deg medbrakt.

Mental trening

 

Forberedelser for deg som ikke vil "ta fri" i jula

Det er viktig å gjøre mentale forberedelser. Du må forberede et mentalt forsvar hvor du programmerer deg selv til å huske på at riskrem er bare riskrem. Minnet om bestemors dessert i jula, som du elsket over alt på jord da du var lita, er like viktig og like fint selv om du ikke spiser riskremen denne jula.

 

Riskrem lagd på cottage cheese, Mascarponekrem, krem og vanilje smaker supergodt. Når du sitter med din egen smakfulle dessert på julaften blant menneskene du er mest glad i, så er stemningen like god som før. Men du træsjer ikke kroppen din. 

 

Du træsjer ikke kroppen din av en skål med vanlig riskrem heller, vil djevelen på skuldra fortelle deg. Og det er sant, så lenge skåla ikke fører til skål nr 2, en twist, to.. et ekstra stykke kake.. eller to..  Det er som regel lettest å holde seg i en god flytsone konstant, enn å ta seg små "friheter" og hele tiden starte på nytt. La stemningen, mestringsfølelsen og den gode samvittigheten styre deg til å fortsette i det gode sporet. 

 

riskrem lavkarbo, lavkarbo jul, vitajul, sukkerfri jul, sunnere riskrem, lchf riskrem.jpg (1)

Den deiligste oppskriften på lavkarbo riskrem får du her, med ekte vanilje og mascarponeost. Perfekt til julaften:

(Følg linken for å få mer informasjon om mascarpone ost og oppskrift på en deilig mascarpone dessert) 

Ingredienser: 

  • 1 boks Mascarpone ost
  • 2 dl Kremfløte
  • 3 dl Cottage Cheese
  • Vaniljekrem:
  • 1 dl Kremfløte
  • 1 stk Vaniljestang
  • 2 ss Tagatesse

 

Slik gjør du:

Lag vaniljekrem: Skrap frøene ut av en vaniljestang. Kok vaniljestangen i fløte til fløten er tykk. Tilsett søtning etter smak. (F. eks Tagatesse eller stevia dråper hvis du synes det er nødvendig) 

 

Pisk sammen mascarpone og vaniljekrem til det er luftig. Pisk kremfløte i en egen bolle. Vend  cottage cheese inn i mascarponeostekremen. Rør så forsiktig kremblandingene sammen. Sett kaldt.

Tips! Denne smaker nydelig i seg selv, men kan også nytes sammen med en god bærsaus.

Ikke la kommentarer fra omgivelsene gå inn på deg

Kommentarer som: 

"Tenk å ikke kunne kose seg med vanlige kaker, mat og snop i jula en gang!"(med tonefall fra irritasjon til sympati) 

Det er ikke synd på deg som kan kose deg med lavkarbo og sukkerfritt snop. Det er en helseinvestering som gir deg gevinster i det lange løp, ikke bare kontroll over kroppen. Du vil unngå å oppleve skuffelse og nederlag.

 

Å oppleve misnøye over hva du ser i speilet og julekjolen som ikke lengre sitter pent på nyttårsaften. Tenk på dem som må ut å løpe mil på mil som mestringsstrategi etter en "utskeielse". Eller som spiser til de spyr og krysser fingrene for at når man først spyr så går man ikke opp like mye..( Om det er fett eller vann. Who gives a fuck. Volum er volum)

 

Det er IKKE synd på deg som opplever mestring!

Du som opplever gode smaker. Som kan kose deg og stoppe etter en bit eller to. Som gir kroppen din god næring. Som kan sette pris på stemningen og det gode selskap i stedet for å bare tenke på neste bit inn i munnen. Som kan kose deg med en lang gåtur- Fordi du har lyst.  

 

christmas-dinner, lavkarbo jul, ketose i jula

 

Før jul faster jeg- Eller jeg spiser ketogent

Denne strategien kjører jeg hvert år. Og jo lengre jeg er i ketose før jul, jo tryggere er jeg når jula kommer. Hvis jeg ikke spiser ketogent, så faster jeg. Hva slags faste jeg kjører, er avhengig av hva som passer inn i livet mitt. Men en 48 timers vannfaste eller 72 timers vannfaste gjør underverker for å kvitte seg med opplagret vann, gå ned noen gram fett, men viktigst av alt, det reduserer apetitten og trekker sammen magesekken slik at jeg blir raskere mett. 

Jeg og Anita Breivold som samarbeider om kostholdsveiledning i Agder og Kristiansandsområdet, holder lavkarbo kurs og lavkarbo matkurs sammen lagde deilig sunnere julegodt sammen til en artikkel i avisen "back in the days"

Selve julaften pleier jeg å spise det jeg har lyst på, selv om det er lett å spise lavkarbo hele jula gjennom hvis du bestemmer deg for det. Jeg pleier å bestemme på forhånd hvor mange dager jeg skal "spise fritt" så når julefeiringen er over, så faster jeg igjen. Avhengig av formen, starter jeg med å spise ett måltid om dagen. Det er ikke sikkert at dette passer for deg. Det viktigste er at du lager en plan som fungerer for deg. - Å ha en plan er det essensielle her. 

lavkarbo jul, lavkarbo kos, livsstilsendring jul,.jpg
Kanel og stjerneanis er nydelige aromatiske krydder som du kan kose deg med i en god kopp te for eksempel. Du kan nyte en god kopp julete eller en kopp deilige chai te med kokosmelk. Det er både sunt, mettende og godt som lindrer søtsug

Hvis det oppstår avvik fra planen så ikke gå i kjelleren av den grunn. 

Selv om du føler deg som en studd marsipangris, så tar det ikke lang tid å rette opp på dette. Det er hvis du snakker deg selv ned og tenker at "jeg klarer det ikke" at du ikke får hentet deg inn igjen. Og det er da det begynner å bli kjedelig.

Husk: Kontrollerte avvik kommer raskt på- Og går raskt av. 

 

Vi ønsker deg en fredelig og harmonisk jul.